September 27, 2013

Palačinke sa jabukama i šlagom




Ništa kao palačinke mi ne pruža trenutan povratak u detinstvo. Čim osetim taj karakterističan miris prošaran narandžom i rumom vidim sebe kako obilazim oko mame i iščekujem kada će sve palačinke biti ispečene, kada ćemo dobiti dozvolu da navalimo. Najomiljenije su mi sa limunovim sokom i kristal šećerom ali ni ove sa jabukama i šlagom nisu loše :)



Sastojci:

Za 4 do 6 osoba
 

Testo
3 jaja
300 g brašna
500 ml mleka
150 ml vode
narendana kora 1 narandže
2 kašičice ruma
1 ravna kašičica soli

Nadev:
1 kg jabuka
sok  1 narandže
sok  ½ limuna
4 kašike žutog šećera
1 kockica putera, oko 20 g
1 kašika ruma
250 ml slatke pavlake



Umutite jaja, brašno i mleko mikserom. Dodajte postepeno vodu do željene gustine,ja sam potrošila svu vodu i smesam je bila prilično retka, mešajte kutlačom sa kojom ćete sipati testo u tiganj.  Stavite u testo so, rum i narendanu koru jedne narandže,  promešajte.

Jabuke oljuštite i očistite pa ih isecite na osmine a zatim na listiće. Stavite u tiganj jabuke, puter, šećer, sok narandže i limuna pa dinstajte na nižoj jačini ringle oko 10 minuta dok jabuke ne omekšaju, a tečnost ne ispari. Na kraju sipajte rum i sačekajte da alkohol ispari pa sklonite jabuke sa  ringle. Slatku  pavlaku izmiksirajte u čvrst šlag.
Dobro zagrejte teflonski tiganj, sipajte par kapi ulja pa razlite kutlaču testa. Pecite  sa jedne strane dok ivice ne počnu da se odvajaju pa okrenite na drugu stranu. Pecite sa druge strane dok palačinka ne porumeni.  I tako dok ne potrošite smesu za palačinke.
Rasporedite  nadev i šlag na  sredinu  svake palčinke,  napravte malu kesicu pa je grančicom od nane sa koje ste skinuli sve listove sem onih na vrhu vežite. Ako želite možete nadev stavljati na jednu četvrtinu palačinke pa onda preklopiti  na pola pa na četvrtinu tako da dobijete trougao.

Pin It Now!

11 comments:

  1. Lepo je što ti imaš asocijaciju na detinjstvo sa mirisom palačinki. Ja imam asocijaciju mirisa prženja koji se teško luftira kuhinja :-)
    Asistenkinja je očigledno jedva čekala da navali :-) I ja bih isto!

    ReplyDelete
  2. Prekrasne slike! Ranije sam često radila palačinke, sada nekako ne, ali prvenstveno jer se ne sjetim. Baš dobro na podsjećanju - uvijek su dobre, punjene sasvim obično ilii posebno, kao ovdje.

    ReplyDelete
  3. I meni su najdraže te sa limunovim sokom i šećerom ali sam mislila da to nitko ne jede osim mene.

    ReplyDelete
  4. Što je porastao momak:)

    Ha, Miljanove omiljene su te sa limunom i šećerom. Uvek sam se pitala, odakle mu ta kombinacija i ko još to jede?!:)

    Jeste, palačinke su ultiativni comfort food. Ja volim u svim kombinacijama:)

    Fotke, savršene!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tek sad videh, da to nije Aleksa:) Učinilo mi se! Još kontam, kako je veeeelik:)

      Delete
    2. I ja sam mislila da samo moja porodiuca jede te otkacene palacinke dok nisam kod Tamere procitala ovaj post
      http://bite-my-cake.blogspot.com/2012/02/gost-bloger-velika-britanija-ruby.html

      Nas je to mama naucila a ona je to pokupila garan u nekom restoranu gde je radila.

      Hvala
      :*

      Delete
  5. Volim palačinke na sve načine. Ovako mi izgledaju krasno i recept je odličan!

    ReplyDelete
  6. Nisam uopće skužila da su ovi paketići palačinke, super!

    ReplyDelete
  7. Ja malo slabije kapiram - te omiljene iz detinjstva, sa limunovim sokom i kristal šećerom - gde ide limunov sok, u testo ili na gotovu palačinku a pre posipanja šećerom. Ako je ovo drugo, moram priznati da mi nikad ne bi palo na pamet, ali toliko dobro zvuči da kol'ko sutra pravim palačinke!!!

    I fil od jabuka zvuči odlično.

    A i fotke su ti jako lepe.

    A devojče neću ni da komentarišem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ide gore na gotovu palacinku sok od limuna pa pospes kristal secer....

      Hvala!

      Delete