June 13, 2013

Džem od jagoda i višanja sa zovom


Višnje, jagode i sirup od zove sam dobila, u suštini više Tea i Aleksa nego ja. A pošto i nisu u fazonu da jedu tu vrstu voća u izvornom obliku (Aleksa ni ne jede još jagode) rešila sam da sve pretočim u džem. Džem uz Američeke palačinke, obične palačinke ili uz tost nestaje velikom brzinom. Zova mi se jako dopala u kombinaciji. Daje neki šmek, tek se nazire u dominantnom crvenilu. S obzizorom da još nikada nisam pravila sirup od zove nemam recept, ali svakako mogu da vam preporučim Tanjinu varijantu.

Kupovni džem ili domaći?
U suštini uopšte ne verujem stvarima koje pišu u sastavu na etiketama industriskih proizvoda. I svakako mislim da i najbolji kupovni džem/marmelada ne može ni da se poredi sa domoćim, pa makar on bio i sa džem fixom. Odvojite sat vremena i usrećite sebe i svoju decu ovako nekom džemom.



Sastojci:

500 g očišćenih jagoda
500g očišćenih višanja
350 g šećera
150 ml sirupa od zove
sok 1/2 limuna
Džem fix 3:1

Voće staviti u šerpu odgovarajuće veličine, od 350 g šećera odvojiti 2 kašike koje idu u džem fix, a ostatak pomešati sa voćem. Kuvati voće na srednjoj jačini rigle 10-15 minuta, dok ne omekša. Izmiksirati štapnim mikserom. Dodati sirup od zove, sačekati da sve provri a zatim dodati džem fix pomešan sa 2 kašike šećera. Kuvati još minut-dva. Na kraju umešati sok od pola limuna i onda sipati džem u sterilisane tegle ( ja sve tegle perem neposredno pred korišćenje u mašini za sudove na najvišoj temperaturi i ništa više, rezultati su ok, već nekoliko sezona). Ako zatvarate tegle metalnim poklopcem obavezno ih okrenite naopačke i ostavite da se ohlade, pa tek onda spremite u špajz.

Recept za štampu


Pin It Now!

8 comments:

  1. Kombinacija mi je super i sviđa mi se što nema 7kg šećera u receptu :)

    ReplyDelete
  2. Pokušavam da zamislim kako to miriše... jagode, višnje i zova... ne znam jesam li okasnila za jagode, ali ovo stvarno moram da probam? Jesi ovo radila prvi put i šta tačno zova radi u ovakvom miksu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prvi put sam to radila i zova je tu umesto uobičajenih začina tipa vanile ili cimeta ili slično. Htela sam nešto malo drugačije i svidja mi se rezultat! Inače sok od zove kao dete nisam nikako volela sada mi se baš dopada, u kobinaciji sa limunom :)

      Delete
  3. Uma excelente combinação e o aspecto delicioso
    bjs

    ReplyDelete
  4. slažem se, kupovni i domaći su miljama daleko, nema usporedbe. prekrasan je ovaj tvoj džem i jako mi se sviđa ovakva kombinacija

    ReplyDelete
  5. Odlične boje ja sam ga radila s jagodama i bazgom a vidim i kod tebe fini dodatak višanja.I ja sam uvijek za domaći i koliko god ga skuham sav se pojede ili u kolačima ili s palačinkama.

    ReplyDelete
  6. Stigla nova tura višanja, a napravili smo i sirup od zove, znači moram probati ovo da spremim jer zvuči božanstveno.

    ReplyDelete
  7. Odličan džem i super kombinacija ! Kod nas su višnje tek počele tako da ja još čekam one koje će završiti u nekom džemu. I u potpunosti se slažem, nema tog kupovnog džema koji može zamjeniti bilo koji domaći, domaće je jednostavno domaće !

    ReplyDelete