December 3, 2011

Tart sa mekim čokoladnim punjenjem



Trebalo je da mi vidite osmeh kada sam idući sa trafike otvorila ovomesečni broj Sale & Pepe. Sve sama čokolada sa pomoradžom. Sva sreća pa imam uši :) Odmah sam se odlučila za ovaj tart i napravila ga prošli vikend.... Gotov je za čas, u svakom pogledu. Brzo i lako sam ga pripremila, a još brže i lakše smo ga pojeli. Napravila sam samo jednu malu izmenu, dodala sam sok od pola pomorandže u punjenje. Po sistemu što više to bolje. Tart je prilično jak sa svom tom čokoladom i ako vam se slučajno učini da biste mogli još jedno parče da pojedete odmah posle prvog, razmislite još jednom....
Predlažem da uz ovaj tart pravite odabir prazničnih poslastica.



Sastojci:
 za testo:

220 g brašna
100 g putera
50 g šećera u prahu
1 jaje
naribana kora jedne pomorandže
prstohvat soli



za punjenje:

300 g čokolade za kuvanje
2 jajeta
4 žumenceta
50 g šećera u prahu
sok od pola pomorandže
naribana kora jedne pomorandže
80 ml slatke pavlake



Izblendirajte brašno sa hladnim puterom isečenim na kockice, šećerom u prahu, rendanom korom jedne pomorandže i malo soli. Dodajte jedno jaje i nastavite da mutite dok se testo ne oblikuje u kuglu. Uvijte ga u foliju i stavite u frižider na najmanje pola sata.
Razvučenim testom obložite kalup  za tart prečnika 22 cm. Prekrite ga papirom za pečenje, preko papira dodajte zrna pasulja da prekriju celo dno, pa tako pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Uklonite paprir sa pasuljem i pecite još 5-8 minuta.
Na pari rastopite 250 g čokolade za kuvanje. Umutite preostala jaja sa žumancima i šećerom da dobijete penastu smesu. Dodajte joj pavlaku, sok od pomorandže i rastopljenu čokoladu, pa sve pomešajte. Izlite smesu u pečenu koru za tart i prebacite u rernu zagrejanu na 160 stepeni na 30 minuta. Ostavite tart da se rashladi, pa ga ukrasite rendanom korom od preostale pomorandže i preostalom rendanom čokoladom.

Verzija za štampu
Pin It Now!

17 comments:

  1. Obožavam čokoladne bombe. Naranča odlično paše uz čokoladu i sigurna sam da bih mogla i drugu kriškicu pojesti :D

    ReplyDelete
  2. Sanja, ovo ti je božanstveno. I meni je omiljena kombinacija osim cimeta i čokolade, pomorandža. Ovo izdanje im je odlično. Ne znam da li si probala kandiranu koru narandže prelivenu sa čokoladom. E to je dekadencija.

    ReplyDelete
  3. Kako ovo fantastično izgleda, dekoracija za desetku, ma sve je super, samo mi ne odgovara ono da se razmislimo za još neko parče više...

    ReplyDelete
  4. Krasan kolač, mora da je mirišala cijela kuća kad se pekao.

    ReplyDelete
  5. prekrasan je.Ja sam počela u čokoladne tartufe i slične kreme dodavati narančinu koricu, baš često. Odlična mi je ta kombinacija

    ReplyDelete
  6. I ja sam primetila ovaj divni tart! Predivno zvuci, uskoro cu ga praviti... :)

    ReplyDelete
  7. čokolaa i naranča!! moja omiljena kombinacija,ovo moram probati

    ReplyDelete
  8. Prekrasan tart i savršena kombinacija naranče i čokolade!
    Lijep pozdrav!:)

    ReplyDelete
  9. Mogu ti reci da su ti fotografije cak i bolje od originala u Sale%Pepe, napravila si fantastican slatkis, a jako su mi slatke i soljice u pozadini.:))

    ReplyDelete
  10. Jedna od molih omiljenih konbinacija ukusa: čokolada i narandža, fantastičan spoj. Odlične su ti fotke!

    ReplyDelete
  11. Obožavam kombinaciju čokolade i naranče, tako da si zaista potrefila što si dodala i sok i koricu. Sigurna sam da je za prste polizati!

    ReplyDelete
  12. Krasno izgleda. Sa kombinacijom čokolade i naranče nemožeš fulati.

    ReplyDelete
  13. meni je fenomenalno kad vidim fotke sa kojih jednostavno isijava atmosfera...bravo! kolac izgleda fenomenalno :-))

    ReplyDelete
  14. Radila sam nešto jako slično, samo s dodatkom limunai moram priznat da obožavam tartove od čega bili, no impak mi je čokolada najmilija! Tako lijepe fotke!

    ReplyDelete
  15. čokolada i naranča, moja kombinacija, obožavam, pa vjerujem da bih uzela i drugi komad :)

    ReplyDelete
  16. U strahu da ispadnem totalni duduk - zrna pasulja? Zašto?

    ReplyDelete