October 16, 2011

Poslednji dani miholjskog leta na moru


Imale smo sreću da poslednjih par dana miholjskog leta provedemo na Kapriju, ostrvu na oko sat vremena brodom od Šibenika. Neke obaveze su odredile naš datum putovanja i nije nam baš išlo na ruku što je to zapalo za početak oktobra, ali je vreme bilo iznenadjujuće lepo a temperatura mora čitavih 23, barem nekoliko dana, koje smo uspele u potpunosti da iskoristimo.





Odlazim na Kaprije čitavog svog života, porodica moje mame je jedna od prvih koja se naselila tamo još davne 1500 i neke. Volim taj krš i nedostatak civilizacije. Jednostavno mirna luka. Tea me u potpunosti iznenadila, čim smo stigli počela je da jurca unaokolo i izgledalo je da joj celo okruženje uopšte nije novo. U more je nonšalantno ušetala. A ja sam svo vreme bila napeta imajući utisak da će se polomiti negde na tom kamenjaru.



Oko hrane tamo i nema neke velike mudrosti. Sve je krajnje jednostavno pripremljenjo, uglavnom sa dostupnim namernicama i začinima. Riba i povrće, nešto mesa... maslinovo ulje, beli luk, ruzmarin, bosiljak i peršun zatim neizbežni so i biber i za kraj ako neko baš voli limun. Eto ukratko protagonista u kuhinji. Nisam baš puno fotografisala hranu, ponajviše zato što sam imala problema sa mačkama. Mnogo ih je na ostrvu i sada kada više i nema toliko turista uglavnom su gladne i kada nanjuše neku klopu odmah se tu stvore. Uspela sam da ovekovečim jednu salatu od hobotnice i oradu pečenu na gradele.



Rukola, riga

Ni jedno, ni drugo jelo nema neki recpt, već više instrukcije. Za salatu skuvate posebno hobotnicu a posebno krompir (ako volite da kropirići poprime boju i ukus možete i zajedno). Pitanje je verovatno kada je hobotnica kuvana?  Pa ne zanam, ni sama nisam nikada baš 100 % sigurna. Kada se lako nabada na viljušku bi bio najprecizniji odgovor. A to i nije baš neki odgovor, moraćete da se složite. Sigurna sam da postoje mnoga objašnjenaja i kako i zašto ali mislim da se to se to radi po osećaju i da u mnogome zavisi od toga kakva je hobotnica.
Orade su me iznenadile na pijaci u Šibeniku. Cena im je bila prilično niska, na prvi pogled sam pomislila da je tako zbog veličine, a kasnije sam čula da su iz uzgajališta. Sve jedno su bile baš ukusne.
Njih smo pre pečenja jednostavno natopili sa nešto suncokretovog ulja začinjenog sa solju i biberom, tokom pečenja smo u to ulje umakali grančicu ruzmarina i posle smo ih prelili sa maslinovoim uljem. Može da se stavi i klasična marinada sa peršunom i belim lukom. Meni je bila najbolja bez mnogo začina, ukus ribe je bio fenomenalan sam po sebi.



Riba na fotografiji je ostala bez repa, delom zbog mačaka, a delom zbog mog praznog stomaka. Žurila sam.:)



Stari deo Šibenika je uvek zavodljiv. Prvo vas dočeka svojim  dobro poznatim ulicama i mestima a onda vas mami malim skrovitim uličicama i bezbrojnim stepeništima. Ovog puta sam na žalost uglavnom protrčavala kroz grad i nisam stigla da škljocnem više od dva tri puta u prolazu i nekoliko snimaka iz broda dok sam išla nazad na Kaprije. 



Leto se završilo tako što je popodne pala kiša i počela je da duva bura. Smrzli smo se do kosti, ali sam ipak srećna što smo uspeli da uhvatimo i tih nekoliko dana sunca. Ne znam da li ste nekada bili na primojru van sezone, ta ista mesta izgledaju potpuno drugačije. Nije to samo nedostatak ljudi, poluprazne ulice i manje sunca. Nedostaju tu i poneki delić magije. Mislim da je suština što sa prestankom letovanja ili odmora sva ta mesta izgledaju običnije. Svakidašnje. Dok hvatate korak sa stanovninicim žureći negde, pa makar i samo u toplu sobu da se sklonite sa vetra, nestaje čarolija....




Verovatno se pitate šta smo radile na polu pustom ostrvu po ružnom vremenu.... Pored redovnih šetnji, kafi sa komšijama imle smo i mačke.



Pin It Now!

25 comments:

  1. Na fotkama se vidi da ste se prekrasno provele. Curica je preslatka :)))

    ReplyDelete
  2. Fotke su kao razglednice i bas si lepo uhvatila svaki detalj, pa cak i macke, hihih... super je sto ste mogli da iskoristite makar tih par lepih dana, promena uvek prija a mislim da se Tea najvise radovala igri pokraj mora i hranjenju maca!;))

    ReplyDelete
  3. Fotografije su divne,krasno si nam kroz njih pokazala svu ljepotu koju si vidjela i doživjela, divno!
    Curica ti je preslatka:)

    Lijep pozdrav:)

    ReplyDelete
  4. jako lijepe slike, baš izgleda kao prava uživancija! Ja ponekad volim doći u neki gradić izvan sezone, pogotovo kad klincima počne škola, onda se nekako vidi kako mjesto stvarno diše :) Ali riskantno je što se tiče kupanja, za to je ipak bolja sezona. Iako smo ove godine imali iznenađujuće dugo ljeto :)

    ReplyDelete
  5. predivne slike :) ja sam danas stigla na Pag i ovdje je bura i puuuše :) ali ima sunca, i to mi je dosta :) šibenik je prekrasan a i hrana :)

    ReplyDelete
  6. Prelepe fotografije, sasvim dovoljno da vidimo kako ste uživale. Devojčica je preslatka....

    ReplyDelete
  7. Divne slike i drago mi je sto ste uhvatile lepe dane. Ja se uvek lepo odmorim na ovakvim postovima. Tea je premedena, prava curica.


    ... a macke domace da domacije ne mogu biti. Izgleda ste vi na njihovoj teritoriji. :)))

    ReplyDelete
  8. A da ponudiš ove fotografije turističkom savezu Šibenika ;-)? Bistro more, mir, tišina - svima nam je ponekad potreban takav vid odmora. A devojčica - prava šarmerka, kakav samo osmeh ima - luče malo!

    ReplyDelete
  9. Sreca pa ste uhvatile bar koji dan lepog vremena da malo uzivate. Mi smo ove godine, po prvi put, bili u Sibeniku, tj. u okolini (Solaris) i svidelo nam se. Pravi raj za decu.
    Fotke su kao razglednice! Tea je pravi slatkis :)

    ReplyDelete
  10. Bitno je da ste se vas dvije odmorile,promijenile sredinu i sada ponovo u svoje obaveze !!:0
    Medena ti je kcerkica !!!

    ReplyDelete
  11. Vidi se da ste uživale a jaznam što je otok posle sezone ali meni i tad puno draži bez suvišnih ljudi.Samo mir, sunce ,more i tebi dragi ljudi.

    ReplyDelete
  12. Prelepe fotke, uživala sam u postu i drago mi je da ste napunili baterije i spremni za dalje :)

    ReplyDelete
  13. Uživala sam u postu i svarno prelijepim slikama... Curica je preslatka :)

    ReplyDelete
  14. preslatka curica
    Šibenik je prekrasan gradić iako ga nisam imala prilike baš dobro razgledati zbog žurbe kad sam bila posljednji put

    ReplyDelete
  15. Krasan post. Ja volim morska mjesta van sezone sve je drugaije, mirnije. Nekako mi više odgovara mir i tišina nego žamor u sezoni.

    ReplyDelete
  16. prekrasno, očarana sam fotografijama!! Kapri je predivan, a slike govore sve :) Neka si ti uživala! :)
    P.S. Ova salata od hobotnice na ovom starinskom stolu me baš očarala!!

    ReplyDelete
  17. Krasne fotke, zanimljiv post, puno mačaka i preslatko dijete :)

    Baš sam uživala u tvom postu! :)

    ReplyDelete
  18. Wow, kako divno okruzenje, priroda, hrana... Savrsenstvo. Slike su i vise nego fantasticne.

    ReplyDelete
  19. Au, koliko macaka!!!! Ludilo!!!
    Mi smo jedne godine bili u Tunisu pre sezone, pocetkom maja i bilo nam je fino, ali kao sto si i ti rekla - bez prave atmosfere letovanja...

    Pozdrav i ako zelis, kad imas vremena, navrati i kod mene na blog... :)
    http://mimis-kingdom.blogspot.com

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  20. Dobrodosla nazad:)
    Hvala za divne fotke i ovo virtuelno putovanje u krajeve koje do sada nisam imala prilike da upoznam. Zaista je lepo kada znaš svoj rodoslov cak do 1500. godine unazad. Bravo!
    Divan krajolik, mami preko ekrana. Lepo je otisnuti se u neke druge i drugacije krajeve, makar na kratko. Verujem da ste napunili baterije:) Veliki pozdrav

    ReplyDelete
  21. Hvala svima na lepim komentarima...

    @ Nale nije teško znati rodoslov kada su ti preci iz tako male sredine, sa tri izvorna prezimena a svi tvoje koliko su sećanja sezala u prošlost se ptrzivaju isto....

    ReplyDelete
  22. Sanja videla sam post ranije a tvoja Tea je jedna mala slatkica. Kakav šećer, pa te okice plave krupne. Kao med medeni je. Slike su čarobne, a tek ona sa macama. Verujem da ti je ovo bio izuzetno emotivan godišnji i divno je što ste taj put uspeli da uklopite sa malim detetom. Pričaćeš ti ćeri sve svoj priče iz detinjstva jednoga dana a ona neka sada upija atmosferu. Prelepo!

    ReplyDelete
  23. Toplim se od neke miline i boje mora na prvim slikama, i ove vrckaste slatkice sa radoznalim pogledom :) i na kraju me tačno prošla jeza i hladnoća od one oblačno vetrovite fotke!

    p.s.
    dobro je što "stižem" na vreme na ovaj post :)

    ReplyDelete
  24. Mnogo lepo... iako sam odlazila tamo cesto kao dete i skoro kao tinejzderka meni je nekako Dalmacija ostala slabo u secanju. Veoma lepa atmosfera... citala sam skoro 1Q84 od Murakamija gde ima jedna prica o macijem gradu, eto na to su me podsetile slike sa mackama...

    ReplyDelete