July 24, 2011

Home made Basa- lički sir


Obožavam sireve. Probala sam svaki koji mi je bio dostupan i moram da priznam da najviše volim tvrde, starije i aromatične sireve. Ali i ove maldi su vrlo ukusni, i mogu biti divan doručak ili večera. Uz dinju i šunku biće prelepo predjelo nekom formalnijem ručku. Sa mladim sirevima je lako, mogu svuda da se dodaju, a možete ih obogatiti razno raznim začinima po želji. Do sada sam pravila samo labneh, i to u više navrata i u različitim prilikama. I sada i Basu po receptu Foodfan . Mislim da ću idući put praviti sa kravljim kiselim melkom i više kremast. Iskoristila sam je za tart od kajsija, pa sam je stavljala u špagete sa povrćem i jako fino je išao i uz njih.



Sastojci:

2 l punomasnog (dugotrajnog) mleka
200 ml ovčijeg kiselog mleka (ili običnog)
so, po ukusu



Mleko prokuvate u loncu, pustite da se smlači. Umešate kiselo mleko, pa lonac poklopite i uvijete u krpe (peškir, ćebe) i ostavite na toplom, preko noći. Sutradan, kada otklopite lonac videćete da se stvorila masa nalik na puding. Veću cediljku prekrijete sterilonom gazom i sipate masu u cediljku, ispod koje ste stavili sud u koji će se odliti surutka. Nju možete popiti (jako je zdrava) ili iskoristiti za pravljenje nekih poslastica ili sl. Ostavite sir da se ocedi, kraće ili duže u zavisnosti kakav sir želite da bude, kremast ili čvršći. Moj se cedio dan i po. Držite ga poklopljenog u frižideru.

Verzija za štampu 


Pin It Now!

16 comments:

  1. Kako si ga divno fotografisala. Ja sam pravila i sa kiselim mlekom i sa pavlakom kiselom onom najmasnijom i zaista se razlikuje. Tvoj je baš sir,onako za sečenje, a ja mu nisam dala da se skroz ocedi već da bude kremast, pa od njega izađe i mnogo više sira. U kojoj god verziji da praviš bar znaš šta jedeš. Menija me malo prošla pošto sam dobila neke zalihe sira, a inače sam Basu pravila jednom nedeljno jedno dva meseca. Kada suprug vidi dormeo ćebe u kuhinji samo pita, jel sirić opet...

    ReplyDelete
  2. ovdje kod mene nema kiselog mlijeka...nema ni kiselog vrhnja..ima neka varijanta krem sira-vrhnja koja podsjeca u tragovima na punomasno kiselo vrhnje...sta mislis? da ubacim to?

    ReplyDelete
  3. Obožavam sireve. Sve! A ovaj izgleda fantastično, e da mi ga je sad za doručak :)

    ReplyDelete
  4. @ Jelena na kraju moram da zaključim, jadni naši muževi....ili ne? Mislim da im je ipak dobro, klopaju sve i svašta....i to sve lepo i ukusno.

    @Lusitania probaj, možda uspe. Bakterije su bitne, a u svakom siru mora da ih bude, pitanje je samo šta ćeš dobiti. Obavezno javi kako je prošao eksperiment!

    ReplyDelete
  5. Obozavam sir koji se pravi kod kuce.Kao i sve domace nema nista bolje od toga.ja pravim kozji sir..kad god sakupim dovoljno mleka:)Tvoj izgleda fantasticno:)

    ReplyDelete
  6. Veoma kreativna fotografija! Odrasla sam gledajuci moju baku i mamu kako su pravili sir ali ja jos nisam probala, toj recept je inspiracija. Sir je fantasticna prosto mi tece voada na usta. Hvala :)

    ReplyDelete
  7. Fantastične fotografije, svaka čast.
    Basu ne volim i nikome iz moje kuće se ne sviđa. Valjda smo mi navikli na one naše mlade sireve. Base ovdje ima na svakom koraku, ali džaba:)

    ReplyDelete
  8. Još uvijek se nisam usudila napraviti domaći sir, ali kad ove prekrasne fotografije vidim, eto motivacije, a više nego zabrljati ne mogu ;)Sir izgleda fantastično!!

    ReplyDelete
  9. Radila sam ga mnogo puta, obožavam ga. Obično ga ostavim kremastijeg ali sad kad vidim ovog tvog koji je pogodniji za rezanje, baš mi se jako sviđa :)

    ReplyDelete
  10. I kod mene omiljen i čest,divne slikice.

    ReplyDelete
  11. probat cu sa kefirom...to valjda dodje kao kiselo mlijeko. samo jos da ga odem kupiti, jer i njega nema svugdje. nazalost!

    ReplyDelete
  12. Fantastičan je i sama sam ga pravila puno puta,divne sličice:)

    ReplyDelete
  13. Probala sam ga i jako mi se svidia tako da ga zaista često radim! Divne fotke :)

    ReplyDelete
  14. Nikako da isprobamo recept za ovaj sir, a odavno smo planirale. Ti si nas ovim fenomenalnim fotkama podsetila... :) Pozdrav! :)

    ReplyDelete
  15. Predobro izgleda ! Ja sam prošlo ljeto isprobala ovaj recept od foodfan, negdje nešto nisam dobro napravila pa mi nije baš uspjelo ali je svejedno bilo jako ukusno.
    Kod tebe je baš odličan i divne su fotkice !

    ReplyDelete