February 22, 2011

Sekelj gulas


Cesto mi se desava da u knjigama koje citam zapazim neko jelo opisano u njoj, obicno kada proprati neki vazan momenat u fabuli ili se vise puta pominje, i pozelim da ga probam. Tako sam davno kod Remarka u njegovom romanu  Senke u raju zapazila ovo izvrsno jelo, prekopala mamine kuvare, bilo je to jako davno, sada nesto brojim godine i nemogu da verujem kada,  i pronasla recet. Gulas je prevazisao sva moja ocekivanja i zadrzao se u mojoj kuhinji.
Izumitelj ovog jela je Jozef Sekelj  madjarski pisac, pesnik i novinar ioz XIX veka. Kuva se od svinjskog ili juneceg mesa  a meni je ipak najlepse kada se pomesaju obe vrste mesa. Zatim kiseli kupus, njegovo velicanstvo....Po pravilu bi trebalo da se dobro zaljuti pa se uz njega sluzi pavlaka, sto mi uglavnom izostavljamo, svako zaljuti sebi po ukusu a pavlaku ko zeli, najcesce bez nje.



"...Ne želi suviše da znaš. Što se manje zna, lakše se živi. Znanje čoveka čini slobodnim, ali i nesrećnim."

"Normalan čovek postaje melanholičan kad se spušta veče. Ponekad bez razloga. Prosto tako. To je vreme senki, vreme usamljenosti. Vreme kad konjak najbolje prija."

Remark



Sastojci:

250 g juneceg mesa, od buta
250 g svinjskog mesa, od buta
200 g mesnate slanine
750 g kiselog kupusa
400 g crnog luka
4-5 cenova belog luka
1/2 kasicice kima
1 lovorov list
kora polovine limuna
So, biber, vegeta



U vecoj serpi na malo vrelog ulja isprziti slaninu, izvaditi je i ostaviti da se ocedi visak masnoce. U serpu staviti meso seceno na manje kocke da se przi, da porumeni sa svake strane. Kada je meso gotovo dadati crni luk i beli luk koji su sitno iseceni; takodje kratko prziti pa dodati slaninu i dinstati sve zajedno desetak minuta. Staviti kim i ostale zacine. Nakon minut dva dodati opran i ocedjen kupus pa dalje dinstati. Naliti supom ili vodom, da bude oko 2/3 serpe i kuvati dva sata, paziti da ne ostane  bez tecnosti. Na pocetku kuvanja staviti limunovu koru i list lovora, koje mozete ostaviti svo vreme u kuvanju a mozete ih nakon pola sata izvaditi (kao sto ja radim zato sto ne volim previse lovorov list). Pre posluzivanja posuti gulas ljutom tucanom paprikom.







Pin It Now!

9 comments:

  1. Obožavam kiseli kupus na sve načine, a ovo je odličan recept za zimske dane!
    Često ga radim jer ga suprug obožava. Hvala ti na ovom receptu.
    Lijep pozdrav s mora.

    ReplyDelete
  2. baš sam ga neki dan jela, mama je bila spremila.. ja volim kad je ljut :))))

    ReplyDelete
  3. Cula sam za ovaj gulas ali jos nije zamirisao u mojoj kuhinji. Zao mi je sto nisam naletela na ovaj recept dok sam bila trudna jer sam kiseli kupus tamanila na kilo i vise nisam znala na koji nacin da ga spremim ;)
    U svakom slucaju, belezim recept pa probam kad me uhvati zelja za kiselim kupusom :)

    ReplyDelete
  4. Jako volim sekeli gulaš, bolje rečeno volim svu domaću hranu kakva je i nekad bila. Sekeli guštam najčešće kad mi mama dođe, onda mi to napravimo za sebe, a drugi nek se prilagode, ko voli ko ne ;)..nas dvije to obožavamo...Odličan recept!

    ReplyDelete
  5. SJAJNO IZGLEDA!!! OBOŽAVAMO KISELI KUPUS NA SVE NAČINE!!

    ReplyDelete
  6. Jaaako zanimljivo zvuci a uz to odlicno i izgleda.

    ReplyDelete
  7. Obožavam ovo i jako lepo si napravila jelo. Fotkice su divne:)

    ReplyDelete
  8. Eto, nisam znala da Remarque spominje Sekeli (kako ga mi zovemo) gulaš. Uglavno, u ovim krajevima koji graniče s Madžarskom, taj gulaš je pojam za sirotinjski i bezmesni ili sa sasvim malo mesa. Kako ne mogu zamisliti kiselo zelje s vrhnjem, nikada ga nisam ni jela ni kuhala. Ova tvoja varijanta je jako fina i nije nimalo sirota. Vrijedi probati!

    ReplyDelete
  9. Nikad nisam kuhala sekeli gulaš ali mislim da bi mi se svidio. Volim kiselo zelje i ono mi je omiljena hrana za zimsko vrijeme.
    Ovaj tvoj zvuči jako privlačno. :)

    ReplyDelete