November 30, 2010

Homemade Ferrero Rocher





Ovaj recept isprobavamo ovog meseca u igri za food blogere Kuvarijacije, Mihaela ih je prva pravila. Ona je napisala da im ne treba dugacak uvod, i uprkost sebi samoj i toj cinjenici ipak cu malo oduziti uvod, sa dve stvari.



Prvo, pravljenje ovakvih poslstica je za mene novost. Kada pogledam sastojke i shvatim koliko je to slatko najradije bih, po obicaju, odustala. Prosto te secerne bombe su za mene prejake i preslatke i uvek sam ih izbegavala, i da ih pravim i da ih jedem. Sada nisam imala kud jer je zaista izazov praviti FererO, nije on makar ko, makar kakve kuglice, a drugo pocetkom meseca dragi nas je pocastio nekom slicnom kupovnom varijantom i izlanula sam se. I pravila sam.. Nisam bas zadovoljna izgledom kuglica, nisam uspela da ih do kraja oblikujem. Napravila sam ih fino, vlaznim rukama sam oblikovala kuglice, zatim sam ih ostavila u frizider da se hlade. Sa cokoladom je vec bilo cikusa...rastopila sam cokoladu sa dodatkom ulja i stavila serpicu na krpu da bi bila nagnuta, toliko znam, pa sam pokusala sa hvataljkama da ih mocim, deformisale su se previse, onda sam ih stavljala na malu viljuskicu i tako potapala u cokoladu. Manje su se deformisale, ali ipak jesu. Vratila sam ih u frizider i poicela sa vecernjim ritualom sa Teom, vecera,  jos malo igranja pa kupanje i mleko i onda skakanje po krevecu dok ne zaspi. Ostavila sam je pre nego sto je zaspala i pocela da pripremam fotografisanje. Odmah sam primetila da se cokolada nije stvrdlastvrdla, al da je ok. Trebalo je jos da cekam ali nisam mogla, zelela sam da zavrsim i odem u krpe. Stavljanje kuglica u korpice me je namucilo, te sa hvataljkama cu, te sa nozem pa sa spatulom za torte i tako u krug....izmorih se, nadala sam se da ce biti lepse...okrugle.



Druga stvar, u duhu ovih otkrivanja i priznavanja, zelim da otkrijem jednu svoju manu. Kada treba da napisem uvod sto me muka snadje. Znojim se, kuckam gluposti i nemam pojma sta da napisem. Nije da nisam pricalaica; jesam, kada bismo pile kafu i caskale uzivo verovatno bih mela bez prestanka, pod predpostavkom da se ne vidimo prvi put. Ovako em imam blokadu, em mislim da je ono sto hocu da kazem dosadno i bezveze i da nikog zivog ta naklapanja ne zanimaju. Pa zbrzam, da sto pre pobegnem od uvoda.
Trudicu se da to ispravim....



Evo Mihaelinog recepta:

Potrebno:
100 gr lesnik napolitanki
150 gr lesnika
200 gr Nutelle (ja sam koristila crunch verziju krema)
150 gr cokolade za kuvanje ili mlecne cokolade
4,5 kasike ulja






Zagrejati rernu na 180 stepeni. Lesnike rasporediti u pleh pa staviti u rernu na 8-10 minuta. Izvaditi ih, ostaviti da se prohlade, skinuti im opnu, a zatim ih fino iseckati.
Napolitanke grubo izlomiti, dodati seckane lesnike i Nutellu pa sve fino izgnjeciti rukama da se poveze. Uzimati po kasicicu smese i oblikovati malene kuglice (ako vam je smesa premekana ostavite je 15-30 minuta u frizideru pre oblikovanja kuglica). Sloziti ih na tacnu pa ih staviti u frizider na 45 minuta (moje su stajale oko dva sata) da se dobro stegne i rashlade.
Istopiti cokoladu sa uljem na laganoj vatri pa umakati rashladjene kuglice. Ostaviti glazuru da se stegne a zatim posluziti.



Verzija za stampu


Pin It Now!

19 comments:

  1. Kuglice ti izgledaju odlicno, nista im ne fali:)
    Joj, sto se tice pisanja uvoda, nemoj da brines, ima nas jos takvih. Ja prvo nabacam neka razmisljanja (ne dao Bog da to neko vidi tj. procita), pa se onda dam u pravljenje smisla od toga. Ali, sta cu, nije me majka rodila za pisanu rec:)

    ReplyDelete
  2. izludila sam se danas od ovog ferrera na svim stranicama :))) toliko mi je došlo jesti slatko da sam morala skoknuti za kolač.. ali iako je bio dobar u glavi mi je cijelo vrijeme bio ferrero...

    ReplyDelete
  3. Ja seni malo nisam opterecivala izgledom kuglica, pa su mi tako i ove tvoje savrsene! Bitan je presek i da se pravilo ;)

    Kod umakanja sam takodje koristila desertnu viljuscicu jer mi je smesa bila previsa nezna i krckava za cackalice i bockanje. Ne umem bas da opisem, ali sam polako nakon umakanja, podvlacila viljuscicu ispod kuglice, pogurala malo uz zid serpice i prebacila na papir za pecenje. Islo je skroz lako.

    Sto se tice uvoda i pisanja, nekada sam raspolozena, nekada nisam. Cesto se tek dodatno raskokodacem u komentarima, jer postove pisem umorna pa zbrzam. Cesto se sebi smejem kada kasnije citam sta sam napisala, jer po nekada delujem kao polupismena, a u sustini se lepo i precizno izrazavam. Postove pisem "u dahu" pa ima i gresaka u kucanju, tackica umesto klasicnog zavrsetka recenice, ma svega. Samo se opusti, "papir" trpi sve ;)

    ReplyDelete
  4. Uhhh, ne znam gde mi se izgubio onaj prethodni komentar, pa ako koji slucajem budes videla dva, ti molim te obrisi jedan viska!;D
    Htela sam ti reci da se ne sekiras zbog pisanja uvoda, i ja naradije objavim samo receptic, bez nekog posebno dugackog uvoda...a probaj sledeci put da zamrznes kuglice, onda se glazura lako nanosi i brzo se stegne, pa se bez problema mogu preneti u korpice.
    p.s. jako mi se svidjaju ove fotke sa soljicama i gricnutom kuglicom pored na tanjiricu...;))

    ReplyDelete
  5. Odlicno izgledaju!!! Sto se mene tice, ove kuglice i ne treba da budu savrseno pravilnog oblika, meni su lepse tako malo grgurave :)
    Znam kako izgleda pripremati nesto sa malom decom, a narocito kako izgleda fotkati dok te deca vuku za rukave i nogavice ;)
    Tvoje fotke su savrsene, a i ove solje mi se jako svidjaju!!!
    I za uvod te savrseno razumem, mislila sam da samo ja imam problem s tim ali lepo je cuti da ipak nisam sama :) I ja sam vecinom pricalica i obicno non stop nesto brbljam ali kad je blog u pitanju tu kao da mi maca pojede jezik ;) Ista sam i kad treba da ostavim komentar na vasim blogovima, kod mene se na kraju sve svede na divno, krasno, bajno...
    Puno te pozdravljam i hvala ti sto si isprobala jedne od mojih omiljenih kuglica!!!

    ReplyDelete
  6. Predivan, u svakom smislu..slikice prekrasne!

    ReplyDelete
  7. Ma kakav uvod, ne opterecuj se. Ako ti naidje inspiracija ok, ali ako nemas - nije kraj sveta, bitno da postaviš receptić i fotkice i što se mene tiče zadovoljna sam. Ja, tek po koji put, stavim nešto više reči na e-papir.

    ReplyDelete
  8. Po meni kuglice su ti baš fino ispale... a što se tiče pisanja samo se ti opusti ako želiš nekad da napišeš samo recept napiši a ako želiš i nešto da kažeš onda kaži... Ništa na silu i ništa pod moranje ;) mada ja uživam da čitam i tih "par rečenica" pre recepta :)

    ReplyDelete
  9. Eh, eh, ne bih imala ništa prtiv moljaca da mi u špajzi rade ovakve kuglice. Ovako in lovim na onaj Autan ili slično za moljce. Imaš li ti kakve leteće familije, pa dođu k meni? U špajzi imam sve osim keksa, ali kupiću ih, vjeruj mi....

    ReplyDelete
  10. Hvala svima na komentarima i podrsci oko spisateljske blokade. Neopterecujem se time preterano, ali bih volela da ispricam i ponesto zanimljivo...

    @ Lana hvala na savetu sa zamrzavanjem, pokusacu tako sledeci put.I meni su se jako dopale te fotkice. Trudila sam se.

    @ Mihaela, za sada se trudim da fotkam dok Tea spava ili je u setnji...Hvala tebi da dinom receptu i punoo pozdrava.

    @Maslinka, Tci i Ana, ove kuglice su usle u uzi izbor i prezivele cenzuru....nisu sve bile takve. No bice....

    @ KAtarina poslacu ti rodjake, nahrani ih prvo sa nesto kvalitetnog paprira sa fino odstampanim recima i dobrim pricama, i sve ce da rade i pravice ti sta god da pozelis...

    ReplyDelete
  11. NJamiiii :) prekrasne su!!!! I slikice :)

    ReplyDelete
  12. Kuglice ti odlično izgledaju, i oblik i glazura, baš si ih dobro napravila ! Ja sam moje držala dulje u frižideru i glazira se lijepi stvrdla tako da sam ih bez problema prebacila u košarice. A inače kod prebacivanja takvih stvari uvijek zabrljam glazuru, prste i sve, ali što se može, prije sam se ljutila a sada mi je simpatično :)

    ReplyDelete
  13. Ne bi bile zanimljive da su sve kuglice iste. Odlicno izgledaju. Osim toga i soljice su odlicne - imam identicne :)

    ReplyDelete
  14. Prvo moram ti reći da su ti kuglice baš lijepo ispale i nemaš nikakvog razloga za nezadovoljstvo. Što se pisanja tiče time se zbilja ne trebaš zamarati, blog treba biti užitak, a pošto je on samo tvoj na njemu možeš raditi što god ti padne na pamet. :) Uvijek imaš ljude koji vole čitati priče i ljude koje samo zanima recepte, nikad ne mogu svi biti zadovoljni. :)

    Inače kad radim ovakve stvari, a to zbilja nije često, koristim jedan prokušani trik. Nabodem kuglicu na štapić za ražnjiće (oni su čvršći od čačkalica) i tako ih umačem u čokoladu. Na ovaj način se kuglice najmanje deformiraju. :)

    ReplyDelete
  15. @ Andreja lepo su isdpale zaista, al nekako uvek tezim savrsenstvu, bespotrebno skroz....Blog mi pruza zaista veliko uzivanje, kuvanje, fotkanje i odlicni obrozi...zaista uzivam. Problem sa pricom usustini ima neke dublje korene i provlaci se tu i tamo, pa me eto ponekda nervira...no nije nista strasno. Znam da ne mogu svi biti zadovoljni i ne ocekujem to, zelim da ja budem zadovoljna sto u sustini jesam, jer radim ono sto mi se svidja i stalno ucim i napredujem. Kada smo kod toga, tvpj post Misteriozo mi se jako dopao i hvala ti na njemu :)))

    Hvala svima, jos jednom, na lepim komentarima

    ReplyDelete
  16. Savrseno uradjene kuglice,savrsene slikica,svaka cast.

    ReplyDelete
  17. Moja mama bi rekla da se sjaje k'o dječja guza! A kod nje je to žestoki kompliment! Kako svatko od nas isti slatkiš doživljava drugačije i tako slaže i scenografiju. Tvoja je tako divno smirena, popodnevna, gotovo da mogu negdje u pozadini osjetiti i čuti vatru u kaminu kako pucketa. Krasno, doista! :)
    Što se tiče umakanja, Andrein savjet mi se čini vrlo upotrebljiv, moje iskustvo govori da prije svega moraju biti bez obzira o kojim i kakvim kuglicama se radilo što je moguće više ohlađene. Ne baš smrznute, ali i koja minuta u zamrzivaču im neće naškoditi, naprotiv, upravo će spriječiti mogućnost deformacije, jer umakanje u mlaku čokoladu neće uspjeti rastopiti površinu kuglice i deformirati je, nego će njezina hladnoća brzo stvrdnuti onaj dio ocakline koji je direktno s njom u dodiru i napraviti svojevrsnu zaštitu.
    Međutim i uprkos tome, meni je moje dijete ovo ljeto kupilo ono čudo od seta za praline. Budući je to sama financirala, onda znaš da nije nešto basnoslovno skupo i pogledaj po malo bolje opskrbljenim prodavaonicama takve vrste. Ovaj set koji ja imam, a uključuje osti i spiralu s kojom ja sad umačem kuglice je kupljen u DM-u.

    ReplyDelete
  18. Tako bih procunjala malo po DM....sada kada si spomenula. Nisam bila u Hrvatskoj dve godine i fali mi...ufff...
    Vidim na netu ima tih setova pa cu ga ubaciti u listu za nabavku...

    Hvala na zaista zestokom komplimentu. Greje...Drago mi je da ti se dopada atmosfera, zaista kao da ima kamin.

    :)))

    ReplyDelete