October 31, 2010

Ajme, koliko nas je, socivo i pasulj- Čorba od sočiva sa komoračem

U 5 do 12 sam prelomila da ipak ucestvujem u ovom krugu  Ajme, koliko nas je  igre koju je osmislila Monsoon a ovog meseca je domacica Tanja sa temom pasulj, socivo i bob. Cim sam videla temu oteo mi se uzdah, bob....nemoguca misija je pronaci ga kod nas, a bas ga volim. Ostali su mi socivo i pasulj, i evo jednog novog recepta i jednog vec objavljivanog u novom izdanju.



Corba od sociva sa anisom

Sastojci:

200 g zelenog sociva
1 srednji praziluk
1 glavica luka
4 male sargarepe (ili 2 srednje)
1 koren persuna
100 g korena anisa/komoraca
1 dl soka od paradajza
kasika maslinovog ulja
vegeta, so i biber



Sitno iseckati svo povrce, kao i anis, pa ga izdinstati na malo maslinovog ulja. Kada povrce omeksa dodati socivo i naliti sa oko 1.5 l vode i decilitrom paradajz soka. Dodati zacine po ukusu i kuvati oko 45 minuta, dok se socivo ne skuva.

Ovo je bio prvi put da sam jela socivo i svidelo mi se, mislim da bi ova corbica bila odlicna i sa nekim kobasicama. Ponovicemo ovo i drago mi je da sam konacno isprobala i ovu mahunarku. Razmisljala sam o socivu i sve sada cu ga spremati, pa nikako. Sada sam imala izgovor i priliku.


Verzija za stampu





Tunjevina Mr. Limenog po drugi put




Sastojci:

1 srednja glavica crnog luka
3 cena belog luka
100 g kukuruza secerca (smrznutog)
100 g sargarepe
1 konzerva crvenog pasulja (400 g)
1 konzerva tunjevine, komadi
100 g kornisona
1 konzerva paradajz pelata
2 dl vode
1 kasicica soja sosa
kasika maslinovog ulja
So, biber






Obe vrste luka sitno iseckati pa prodinstati na maslinovom ulju, sargarepu iseci na kocke pa i nju malo dinstati,  dodati isecen paradajz iz pelata pa nastaviti dinstanje, jos desetak minuta. Nakon toga dodati kukuruz, tecnost od pelata i vodu i kuvati dok kukuruz ne omeksa, dodati ocedjen pasulj i kuvati jos oko 5 minuta. Posoliti i pobiberiti, staviti soja sos. Ohladiti pa umesati ocedjenu tunjevinu i kornisone isecene na kocke. Sluziti uz tost.

Verzija za stampu

Pin It Now!

6 comments:

  1. Corbica izgleda vrlo fino i lepo si sve fotkala, moram priznati da koren komoraca uopste nisam videla kod nas na pijaci...a verujem da bi se uz ovu corbicu fino uklopile i kockice slaninice.;)) I bruskete sa tunjevinom su vrlo zanimljive, odlicna ideja za ovomesecni krug igrice!;)))

    ReplyDelete
  2. Fantastično sve izgleda, ogladnila sam gledajući ove sličice.....

    ReplyDelete
  3. Odlično sve izgleda. Veselo, šareno i prije svega ukusno! Dobro da si prelomila, pa makar i u 5 do 12! :))

    ReplyDelete
  4. @Mignonne, koren komoraca se kod nas pojavio skoro u Maxiju i morala sam da isprobam nesto sa njim, nisam ga nikada pre koristila...Stavicu nesto mesno u corbicu sledeci put sigurno.


    Hvala svima na lepim komentarima i meni je drago da sam ipak objavila ova jela.....

    ReplyDelete
  5. Vrlo lepo. Komorač koristim u kuvanju dosta, ali kao seme... A, obožavam ga i sa medom... Bude kao bombone "Bronhi"... Divne fotografije.

    ReplyDelete