September 3, 2013

Grilovane srdele sa povrćem


Srdele su jeftina  i uobičajena riba, koju istinu govoreći retko spremam. Ali na sam spomen istih setim se detinstva. Trčanje po kamenjaru, beskonačne ludorije u moru i sunce koje ne prži nego miluje. Zažmurim i čujem skakavce, osetim te mirise i vidim baku koja nas dečekuje sa srdelama ulovljenim tog dana koje je isfrigala ili ispekla na gradelama.
Ah, detinstvo.


Izašao je novi Mezze! Aktuelne teme: paprika, hrana za poneti na posao ili u školu, Boston, palačinke....

Sastojci:



500 g očišćenih srdela
Marinada za ribu:
4 kašike maslinovog ulja
2 cm djumbira, narendanog
1 čen belog luka
1 ravna kašičica tucane ljute paprike
1 kašičica soli i biber, po ukusu

povrće:

1 srednji luk
1 manja tikvica
1 manji patlidžan
1 crvena paprika
150 g šampinjona
2-3 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
so, biber
sveži oregano


Ribu očistite i oprerite, pa kuhinjskim ubrusima osušite.
U većoj činijipomešajte sastojke za marinadu, odvojite jednu kašiku u drugu činiju. Stavite ribu u veću činiju i pomešajteje  da se marinada lepo rasporedi. Ostavite da se marinara 10-ak minuta u frižideru.

Luk iseckajte na rebarca, tikvicu i plavi patlidžan na kockice, papriku na trakice, a šampinjone podelite na četvrtine ili ako su veliki na osmine. Dorbo zagrej tetiganj pa sipajte ulje, kada se malo zagreje dodajte luk i papriku, pržite 2-3 minuta pa dodajte šampinjone, pa tikvice i plavi patlidžan. Posolite i pobiberite po ukusu. Sve zajedno pržiti maksimalno 10 minuta uz stalno mešanje. Na kraju dodajte sitno seckani beli luk i sve još malo propržite da se ukusi  povežu. Začinite svežim origanom.
Gril tiganj dobro, dobro zagrejte.  Ribu ocedite od viška marinade pa je stavite na vreo tiganj.  U zavisnosti od veličine ribu pecite duže ili kraće, moja riba je bila mala pa sam je pekla po 2-3 minuta sa svake strane. Kada je pečena sa jedne strane okrenite je, potrudite se da je što manje dirate osim neophodnog okretanja. U marinadu koja je ostala sa strane dodajte malo maslinovog  ulja pa prelite ribu sa njom. Po potrebi do solite sve sa još malo morske soli.
Poslužiteuz povrće.

Verzija za štampu
Pin It Now!

5 comments:

  1. Planiram probati tvoj recept jer mi srdele uvek uvaljamo u brasno i przimo. Veoma nemastovito... Ova tvoja ideja je zaista lepa! :)

    ReplyDelete
  2. volim ih (malo više volim inćune) :) ovo je krasan obrok!

    ReplyDelete
  3. Iskreno, ni ja nisam jela dobre srdele s gradela desetljećima i ne znam zašto jer su zaista fine i volim ih. A ovako marinirane (odlična ideja) i s ovim prilogom još mi se čine i boljima.

    ReplyDelete
  4. Na ljeto, kako živim na moru, odemo s djecom i društvom s barkom na usamljene plažice. Uzmemo gradele i srdele. Nemam ništa slađe od toga, evo sline mi i sad cure. Uz malo pomidora, mljac!

    ReplyDelete