Ah, detinstvo.
Izašao je novi Mezze! Aktuelne teme: paprika, hrana za poneti na posao ili u školu, Boston, palačinke....
Sastojci:
500 g očišćenih srdela
Marinada za ribu:
4 kašike maslinovog ulja
2 cm djumbira, narendanog
1 čen belog luka
1 ravna kašičica tucane ljute paprike
1 kašičica soli i biber, po ukusu
povrće:
1 srednji luk
1 manja tikvica
1 manji patlidžan
1 crvena paprika
150 g šampinjona
2-3 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
so, biber
sveži oregano
Ribu očistite i oprerite, pa kuhinjskim ubrusima osušite.
U većoj činijipomešajte sastojke za marinadu, odvojite jednu
kašiku u drugu činiju. Stavite ribu u veću činiju i pomešajteje da se marinada lepo rasporedi. Ostavite da se
marinara 10-ak minuta u frižideru.
Luk iseckajte na rebarca, tikvicu i plavi patlidžan na kockice,
papriku na trakice, a šampinjone podelite na četvrtine ili ako su veliki na osmine.
Dorbo zagrej tetiganj pa sipajte ulje, kada se malo zagreje dodajte luk i papriku,
pržite 2-3 minuta pa dodajte šampinjone, pa tikvice i plavi patlidžan. Posolite
i pobiberite po ukusu. Sve zajedno pržiti maksimalno 10 minuta uz stalno mešanje.
Na kraju dodajte sitno seckani beli luk i sve još malo propržite da se ukusi povežu. Začinite svežim origanom.
Gril tiganj dobro, dobro zagrejte. Ribu ocedite od viška marinade pa je stavite na
vreo tiganj. U zavisnosti od veličine ribu
pecite duže ili kraće, moja riba je bila mala pa sam je pekla po 2-3 minuta sa svake
strane. Kada je pečena sa jedne strane okrenite je, potrudite se da je što manje
dirate osim neophodnog okretanja. U marinadu koja je ostala sa strane dodajte malo
maslinovog ulja pa prelite ribu sa njom.
Po potrebi do solite sve sa još malo morske soli.
Verzija za štampu
Planiram probati tvoj recept jer mi srdele uvek uvaljamo u brasno i przimo. Veoma nemastovito... Ova tvoja ideja je zaista lepa! :)
ReplyDeleteJako mi se dopada...
ReplyDeletevolim ih (malo više volim inćune) :) ovo je krasan obrok!
ReplyDeleteIskreno, ni ja nisam jela dobre srdele s gradela desetljećima i ne znam zašto jer su zaista fine i volim ih. A ovako marinirane (odlična ideja) i s ovim prilogom još mi se čine i boljima.
ReplyDeleteNa ljeto, kako živim na moru, odemo s djecom i društvom s barkom na usamljene plažice. Uzmemo gradele i srdele. Nemam ništa slađe od toga, evo sline mi i sad cure. Uz malo pomidora, mljac!
ReplyDelete