Sinonim za lepinju sa kajmakom je okrugla mala lepinja koja je punjena kajmakom, sa Zlatibora. Ovo je banatska lepinja sa kajmakom i sasvim je različita od toga. Ranije se hleb mesio jedanput nedeljno u velikom koritu i tada bi žene otkidale parče tog testa i pekle ovakvu lepinju, tanak sloj testa preliven sa dosta jaja i kajmaka. Recept za mlečni hleb, koji sam upotrebila kao osnovu sam pronašla u maminoj svesci, a mešavini jaja i kajmaka osim malo soli nije potrebno baš ništa dodavati. U maminoj svesci ima još zanimljivih starih banatskih recepata koje je ona skupila u od baka iz tatinog sela, pa planiram da ih isprobam...
Recep se nalazi i u časopisu Mezze.
Testo:
Pleh 33x22
300 g brašna, tip 500
125 ml mleka
1 jaje
1 kašika ulja
1 kašičica šećera
1 ravna kašičica soli
10 g svežeg kvasca
300 g kajmaka
4 jaja
Zagrejte mleko pa mu
dodajte kvasac, kašičicu šećera i jednu kašiku od odmerenih 300 g brašna.
Promešajte i ostavite da se kvasac aktivira. U posudu za mešenje prosejete
brašno, pa dodajte ostale sastojke, na kraju stavite akiviran kvasac i umesite
testo. Testo bi trebalo da bude meko i da se ne lepi. Ostavite na toplom mestu
sat vremena da naraste. Nakon toga ga premesete. Rastanjite testo u
pravougaonik nešto veći od pleha u kome ćete peći lepinju. Podignite ivece
testa i lepo ih oblikujte, ostavite 5
minuta da testo malo naraste. U manjoj posudi žicom umutite jaja pa dodajte
kajmak i sjedinite. Pripremljenu smesu od jaja sipajte preko naraslog testa.
Pecite 30 minuta na 200°C u unapred zagrejanoj rerni.
Isprobala Maja
Recept za štampu
Isprobala Maja
Recept za štampu
Uh, odlično izgleda!
ReplyDeleteHvala!
Deletetesta obožavam ! Super izgleda...
ReplyDeleteHvala! :)
Deleteuh, sestro slatka.. sta rec'.. =)
ReplyDeleteUf, i sada bih je jela :)
DeleteOdličan recept, super izgleda! Kajmak obožavam, tako da bi mi ova lepinja baš legla :)
ReplyDeleteJako lepa, praviću zasigurno, i moja baba je iz Banata pa nisam zaista ovo jela..divim ti se sto uz bebicu stigneš i ovome malo da se posvetiš...Veliki pozz!
ReplyDeleteBebac je dobrica pa zato stižem :)
DeleteSuper je :) Ja sam iz Banata,ali kajmak se u Banatu baš ne pravi :)
ReplyDeletePravi se mileram i švapski sir, a lepinja se peče od hlebnog testa i ne sećam se, a imam godina puno, da ju je neko ovako pravio. Doduše, moji su starosedeoci od pamtiveka, a ovo je verovatno recept koji je nastao dolaskom novih žitelja Banata.
Više puta sam tatu pitala za ovu lepinju i prenela sam ono čega se on seća iz detinstva...naši su isto starosedeoci, kao što kažeš od pamtiveka. No svako selo ima svoje običaje i jela...:)
DeleteMeni je ovo ultimativni comfort food i obožavam sva tijesta sa sirom, s kajmakom, ma sve! Divno!
ReplyDeleteultimativni comfort food je pravi naziv za ovako nešto! Drago mi je da ti se dopada!
DeleteKako ja volim kajmak! Sigurna sam da je i bilo kakvo testo sa kajmakom (pa čak i dalje od Zlatibora) veoma ukusno. Ovo ću da probam, sigurno.
ReplyDeleteHvala ti :)
DeleteJavi utiske...
No kajmak in Rome...moram da sacekam dok ne skoknem do rodne grude !
ReplyDeleteSanja, jednom sam probala da napravim onu lepinju sa pretopom, tj uzela sam lepinju sa pijace izdubila i namazala kajmakom sa jajima, ali mi se sve pretvoriloo u groznu tečnost punu masti. Tebi se obaj kajmak sa jajima super formirao i održao. Kod mog ssupruga teško da može kajmak u jelu da završi, to je za njega greh (obožava ga) ali ga ja tui tamo prošvercujem u peciva. Možeš da započneš postove sa banatskim receptima. Drago mi je da ti je bebac tako dobar da možeš da spremaš a tako su ti slatka deca i prelepe okice imaju.
ReplyDeleteTrenutno sam stavila veto na ovakve delicije al čim se otarasim ovog viška, ima da padne isprobavanje.
ReplyDeleteOvako ja zamišljam zimski, nedeljni doručak. Još ako ima snega napolju...
kajmak volim, fenomenalno!
ReplyDeleteU severnom Banatu se to zove turoš lepinja (po madžarski) a pravi se sa švapskim sirom.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteDa sećam se : ) Severni Banat - Đala - pre 60 godina. Nedelja pre podne - prave se TUROŠKE, PEREČARSKE kifle i ŠTRUDLE (različite - od maka, oraha i od rogača). Testo - kiselo je bilo isto. Perečarske kifle bile su prazne ali su se i filovale (mladi sir, pekmez od šljiva ili kajsija) a od dela testa se pravila TUROŠKA. Moja majka Maca nije nadev za TUROŠKU pravila od mladog sira već od skorupa koji je skidala sa kuvanog mleka. U isto vreme se mesi i u komšiluku : ) A onda kada je sve gotovo ... razmena sa tetka Radmilom... Baba Kata iz komšiluka je bila zadužena za puslice :) Ostala su samo divna sećanja...Ja pravim neku varijantu PEREČARSKIH i TUROŠKE po sećanju...ali onaj pravi recept nisam zapisala. Sada tragam za pravim receptom i nigde ga nema : (
DeleteČula sam od jedne Mađarice da se turoš lepinja pravi sa sirom i u fil se doda malomirođije. To su već varijante. Nama je to baba pravila.
ReplyDelete