November 26, 2012

Lepinja sa kajmakom




Sinonim za lepinju sa kajmakom je okrugla mala lepinja koja je punjena kajmakom, sa Zlatibora. Ovo je banatska lepinja sa kajmakom i sasvim je različita od toga. Ranije se hleb mesio jedanput nedeljno u velikom koritu i tada bi žene otkidale parče tog testa i pekle ovakvu lepinju, tanak sloj testa preliven sa dosta jaja i kajmaka. Recept za  mlečni hleb, koji sam upotrebila kao osnovu sam pronašla u maminoj svesci, a mešavini jaja i kajmaka osim  malo soli nije potrebno baš ništa dodavati.  U maminoj svesci ima još zanimljivih starih banatskih recepata koje je ona skupila u od baka iz tatinog sela, pa planiram da ih isprobam...
Recep se nalazi i u časopisu Mezze.


Testo:
Pleh 33x22

300 g brašna, tip 500
125 ml mleka
1 jaje
1 kašika ulja
1 kašičica šećera
1 ravna kašičica soli
10 g svežeg kvasca

300 g kajmaka
4 jaja



Zagrejte mleko pa mu dodajte kvasac, kašičicu šećera i jednu kašiku od odmerenih 300 g brašna. Promešajte i ostavite da se kvasac aktivira. U posudu za mešenje prosejete brašno, pa dodajte ostale sastojke, na kraju stavite akiviran kvasac i umesite testo. Testo bi trebalo da bude meko i da se ne lepi. Ostavite na toplom mestu sat vremena da naraste. Nakon toga ga premesete. Rastanjite testo u pravougaonik nešto veći od pleha u kome ćete peći lepinju. Podignite ivece testa i  lepo ih oblikujte, ostavite 5 minuta da testo malo naraste. U manjoj posudi žicom umutite jaja pa dodajte kajmak i sjedinite. Pripremljenu smesu od jaja sipajte preko naraslog testa. Pecite 30 minuta na 200°C u unapred zagrejanoj rerni.

Isprobala Maja 

Recept za  štampu
Pin It Now!

23 comments:

  1. testa obožavam ! Super izgleda...

    ReplyDelete
  2. Odličan recept, super izgleda! Kajmak obožavam, tako da bi mi ova lepinja baš legla :)

    ReplyDelete
  3. Jako lepa, praviću zasigurno, i moja baba je iz Banata pa nisam zaista ovo jela..divim ti se sto uz bebicu stigneš i ovome malo da se posvetiš...Veliki pozz!

    ReplyDelete
  4. Super je :) Ja sam iz Banata,ali kajmak se u Banatu baš ne pravi :)
    Pravi se mileram i švapski sir, a lepinja se peče od hlebnog testa i ne sećam se, a imam godina puno, da ju je neko ovako pravio. Doduše, moji su starosedeoci od pamtiveka, a ovo je verovatno recept koji je nastao dolaskom novih žitelja Banata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Više puta sam tatu pitala za ovu lepinju i prenela sam ono čega se on seća iz detinstva...naši su isto starosedeoci, kao što kažeš od pamtiveka. No svako selo ima svoje običaje i jela...:)

      Delete
  5. Meni je ovo ultimativni comfort food i obožavam sva tijesta sa sirom, s kajmakom, ma sve! Divno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ultimativni comfort food je pravi naziv za ovako nešto! Drago mi je da ti se dopada!

      Delete
  6. Kako ja volim kajmak! Sigurna sam da je i bilo kakvo testo sa kajmakom (pa čak i dalje od Zlatibora) veoma ukusno. Ovo ću da probam, sigurno.

    ReplyDelete
  7. No kajmak in Rome...moram da sacekam dok ne skoknem do rodne grude !

    ReplyDelete
  8. Sanja, jednom sam probala da napravim onu lepinju sa pretopom, tj uzela sam lepinju sa pijace izdubila i namazala kajmakom sa jajima, ali mi se sve pretvoriloo u groznu tečnost punu masti. Tebi se obaj kajmak sa jajima super formirao i održao. Kod mog ssupruga teško da može kajmak u jelu da završi, to je za njega greh (obožava ga) ali ga ja tui tamo prošvercujem u peciva. Možeš da započneš postove sa banatskim receptima. Drago mi je da ti je bebac tako dobar da možeš da spremaš a tako su ti slatka deca i prelepe okice imaju.

    ReplyDelete
  9. Trenutno sam stavila veto na ovakve delicije al čim se otarasim ovog viška, ima da padne isprobavanje.
    Ovako ja zamišljam zimski, nedeljni doručak. Još ako ima snega napolju...

    ReplyDelete
  10. U severnom Banatu se to zove turoš lepinja (po madžarski) a pravi se sa švapskim sirom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Da sećam se : ) Severni Banat - Đala - pre 60 godina. Nedelja pre podne - prave se TUROŠKE, PEREČARSKE kifle i ŠTRUDLE (različite - od maka, oraha i od rogača). Testo - kiselo je bilo isto. Perečarske kifle bile su prazne ali su se i filovale (mladi sir, pekmez od šljiva ili kajsija) a od dela testa se pravila TUROŠKA. Moja majka Maca nije nadev za TUROŠKU pravila od mladog sira već od skorupa koji je skidala sa kuvanog mleka. U isto vreme se mesi i u komšiluku : ) A onda kada je sve gotovo ... razmena sa tetka Radmilom... Baba Kata iz komšiluka je bila zadužena za puslice :) Ostala su samo divna sećanja...Ja pravim neku varijantu PEREČARSKIH i TUROŠKE po sećanju...ali onaj pravi recept nisam zapisala. Sada tragam za pravim receptom i nigde ga nema : (

      Delete
  11. Čula sam od jedne Mađarice da se turoš lepinja pravi sa sirom i u fil se doda malomirođije. To su već varijante. Nama je to baba pravila.

    ReplyDelete