Patlidžan je povrće koje baš, baš volim ali nikada nije bio nešto zastupljen u našem jelovniku. S godinama se to menja i sve je više jela koje spremam sa njim, poput paste ili kao deo punjenja, s tunjevinom je fantastičan. Paštetu sam prvo videla kod Maje i već tri sezone je pravim, uvek nešto menjajući. Mislim da sam sada došla do recepta koji mi potpuno odgovara i da dalje neću eksperimetisati, barem neko vreme. Moja preporuka za kupovinu patidžana, i uopšte povrća tog tipa je da birate manje primerke. Lepši su, imaju manje semena i manje šanse da budu gorki.
Sastojci:
600 g plavog patlidžana
200 g fete
4 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 kaška soka od limuna
1 kašika peršun lišća, seckanog
so i biber
Plavi patlidžan operite, obrišite pa stavite u manju vatrostalnu posudu u koju ste sipali ulja da prekrije dno. Od glavice odvojte 4-5 čenova belog luka, po mogućstvu da ostanu zajedno, odsecite im gornji deo ljuske i prelite sa malo maslinovog ulja, pa stavite pored patlidžana. Pecite na 180°C oko sat vremena, luk izvadite posle pola sata.
Pečeni patlidžan ostavite da se malo prohladi pa ga očistite od ljuske. Stavite ga u blender ili u posudu za štapni mikser. Dodajte sir, maslinovo ulje, sok od limuna i iz ljuske istisnut beli luk. Blendirajte dok se sastojci ne povežu i ne stvori gladak namaz. Dodajte so i biber po ukusu i seckani peršun. Promešajte kašikom. Sipajte namz u čistu teglu, zatvorite i ostavite da se dobro ohladi. Poslužite uz tost, krekere, naan...
Recept za štampu
Pin It Now!
Sastojci:
600 g plavog patlidžana
200 g fete
4 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 kaška soka od limuna
1 kašika peršun lišća, seckanog
so i biber
Plavi patlidžan operite, obrišite pa stavite u manju vatrostalnu posudu u koju ste sipali ulja da prekrije dno. Od glavice odvojte 4-5 čenova belog luka, po mogućstvu da ostanu zajedno, odsecite im gornji deo ljuske i prelite sa malo maslinovog ulja, pa stavite pored patlidžana. Pecite na 180°C oko sat vremena, luk izvadite posle pola sata.
Pečeni patlidžan ostavite da se malo prohladi pa ga očistite od ljuske. Stavite ga u blender ili u posudu za štapni mikser. Dodajte sir, maslinovo ulje, sok od limuna i iz ljuske istisnut beli luk. Blendirajte dok se sastojci ne povežu i ne stvori gladak namaz. Dodajte so i biber po ukusu i seckani peršun. Promešajte kašikom. Sipajte namz u čistu teglu, zatvorite i ostavite da se dobro ohladi. Poslužite uz tost, krekere, naan...
Recept za štampu
Ja radim slični namaz ali sa grillanim patliđanima - morat ću probati i ovako, zvuči super, a i fotke su prekrasne :)
ReplyDeleteJako volim namaze ovog tipa! Fotografije su ti prelepe.
ReplyDeleteI ja kao i Maslinka, mnogo volim ovakve namaze...recepti uvek dobrodošli...
ReplyDeletePravila sam razne ali ovaj ne, znaš šta sledi kad si ljubitelj patlidžana :-)
ReplyDeletePrelepe fotke, Grci obozavaju ovaj namaz, svake godine obavezno ostavljam mleveni patlidzan za zimu samo da bih mogla ovo da pravim kada ih nema u sezoni.:))
ReplyDeleteA KUD SPREMIS MLJEVENI PATLIDZAN ZA ZIMU,DA LI GA SMRZNES ILI?
DeleteHVALA UZ POZDRAV
SEKA
odličan recept
ReplyDeleteMoram probati sa fetom.
ReplyDeleteUglavnom pravim baba ganus ali mi cesti ispadne gorak:(
Volim sve s patlidžanom, a ovo mi se čini zbilja odličnim pa pinam. Može li malo stajati u frižideru ili ga treba pojesti što prije?
ReplyDeleteMeni je stajao oko 7 dana i nije mi se cinio pokrvaren.
DeleteJavi utiske ako probas
:)
Zvuči i izgleda jako lepo! Ja sam do ovog leta tvrdila i verovala da ne volim plavi patlidžan, a da ga prethodno pošteno nisam ni jela. Ovog leta sam počela da ga ubacujem u razne stvari, naravno - jako mi se dopao, pa sam sad stalno u potrazi za novim receptima :)
ReplyDelete