Ništa kao palačinke mi ne pruža trenutan povratak u detinstvo. Čim osetim taj karakterističan miris prošaran narandžom i rumom vidim sebe kako obilazim oko mame i iščekujem kada će sve palačinke biti ispečene, kada ćemo dobiti dozvolu da navalimo. Najomiljenije su mi sa limunovim sokom i kristal šećerom ali ni ove sa jabukama i šlagom nisu loše :)
Sastojci:
Za 4
do 6 osoba
Testo
3 jaja
300 g
brašna
500 ml
mleka
150 ml
vode
narendana
kora 1 narandže
2
kašičice ruma
1
ravna kašičica soli
Nadev:
1 kg
jabuka
sok 1 narandže
sok ½ limuna
4
kašike žutog šećera
1
kockica putera, oko 20 g
1
kašika ruma
250 ml
slatke pavlake
Umutite
jaja, brašno i mleko mikserom. Dodajte postepeno vodu do željene gustine,ja sam
potrošila svu vodu i smesam je bila prilično retka, mešajte kutlačom sa kojom
ćete sipati testo u tiganj. Stavite u
testo so, rum i narendanu koru jedne narandže,
promešajte.
Jabuke
oljuštite i očistite pa ih isecite na osmine a zatim na listiće. Stavite u
tiganj jabuke, puter, šećer, sok narandže i limuna pa dinstajte na nižoj jačini
ringle oko 10 minuta dok jabuke ne omekšaju, a tečnost ne ispari. Na kraju
sipajte rum i sačekajte da alkohol ispari pa sklonite jabuke sa ringle. Slatku pavlaku izmiksirajte u čvrst šlag.
Dobro
zagrejte teflonski tiganj, sipajte par kapi ulja pa razlite kutlaču testa.
Pecite sa jedne strane dok ivice ne
počnu da se odvajaju pa okrenite na drugu stranu. Pecite sa druge strane dok
palačinka ne porumeni. I tako dok ne
potrošite smesu za palačinke.
Rasporedite nadev i šlag na sredinu svake palčinke, napravte malu kesicu pa je grančicom od nane
sa koje ste skinuli sve listove sem onih na vrhu vežite. Ako želite možete
nadev stavljati na jednu četvrtinu palačinke pa onda preklopiti na pola pa na četvrtinu tako da dobijete
trougao.
Lepo je što ti imaš asocijaciju na detinjstvo sa mirisom palačinki. Ja imam asocijaciju mirisa prženja koji se teško luftira kuhinja :-)
ReplyDeleteAsistenkinja je očigledno jedva čekala da navali :-) I ja bih isto!
Prekrasne slike! Ranije sam često radila palačinke, sada nekako ne, ali prvenstveno jer se ne sjetim. Baš dobro na podsjećanju - uvijek su dobre, punjene sasvim obično ilii posebno, kao ovdje.
ReplyDeleteI meni su najdraže te sa limunovim sokom i šećerom ali sam mislila da to nitko ne jede osim mene.
ReplyDeleteŠto je porastao momak:)
ReplyDeleteHa, Miljanove omiljene su te sa limunom i šećerom. Uvek sam se pitala, odakle mu ta kombinacija i ko još to jede?!:)
Jeste, palačinke su ultiativni comfort food. Ja volim u svim kombinacijama:)
Fotke, savršene!
Tek sad videh, da to nije Aleksa:) Učinilo mi se! Još kontam, kako je veeeelik:)
DeleteI ja sam mislila da samo moja porodiuca jede te otkacene palacinke dok nisam kod Tamere procitala ovaj post
Deletehttp://bite-my-cake.blogspot.com/2012/02/gost-bloger-velika-britanija-ruby.html
Nas je to mama naucila a ona je to pokupila garan u nekom restoranu gde je radila.
Hvala
:*
Volim palačinke na sve načine. Ovako mi izgledaju krasno i recept je odličan!
ReplyDeletePrelepo!
ReplyDeleteNisam uopće skužila da su ovi paketići palačinke, super!
ReplyDeleteJa malo slabije kapiram - te omiljene iz detinjstva, sa limunovim sokom i kristal šećerom - gde ide limunov sok, u testo ili na gotovu palačinku a pre posipanja šećerom. Ako je ovo drugo, moram priznati da mi nikad ne bi palo na pamet, ali toliko dobro zvuči da kol'ko sutra pravim palačinke!!!
ReplyDeleteI fil od jabuka zvuči odlično.
A i fotke su ti jako lepe.
A devojče neću ni da komentarišem :)
Ide gore na gotovu palacinku sok od limuna pa pospes kristal secer....
DeleteHvala!