Ovakvi komadi mesa pečeni u rerni su mi omiljena hrana nedeljom, već duže vreme. Začine i vrste mesa menjam po trenutnim željama, mogućnostim a i stanju u frižideru. Uvek imam bar dva ručka, od nedelje preostane za ponedeljak samo nešto dodam ili napravim transformaciju. Mogućnosti za pripremu raznih salata ili sendviča od ostataka su beskonačne...O čemu će biti više sledeći put.
Sastojci:
1.300 g svinjskog vrata
Marinada:
1 čili
papričica
4 čena
belog luka
1
prepuna kašika meda
1
kašika senfa
½ kašičice kumina
2-3
kašike ulja
So,
biber po ukusu
U
manju činiju stavite ulje, senf, med, u avanu istuckan kumin, so i biber. Dobro
umutite viljuškom ili malom žicom. Dodajte sitno iseckan beli luk i čili pa
promešajte. Ako ne volite jako ljuto čili papriku očistite od semenki i belih
opnica prilikom sečenja. Meso operite pa ga obrišite papirnim ubrusom, na nekoliko
mesta napravite nožem rupe pa u njih stavite malo marinade, premažite meso sa
preostalom marinadom. Stavite meso u veliku činiju pa ga prekrite prijanjajućom
folijom. Ostavite preko noći u frižideru.
Izvadite
meso iz frižidera bar sat vremena pre pečenja. Jako zagrejte veliki tiganj pa
na malo ulja sa svake strane zapecite meso. Dalje pecite meso u rerni na 220
stepeni, sat vremena pod folijom i posle dok lepo ne potamni sa svih strana.
Pre
sečenja ga ostavite da odstoji desetak minuta.
Recept možete pronaći i u Septembarskom broju Mezze-a
Recept možete pronaći i u Septembarskom broju Mezze-a
Krasno izgleda. Meni su čak draži sendvići od ostataka nego ručak kako takav.
ReplyDeletePrefino!
ReplyDeleteOvakve recepte volim, kratko i jasno.
ReplyDeleteI ukusno :)
jako fino
ReplyDeleteOvo je bas dobro!
ReplyDeleteLijepo izgleda,vratina mi je omiljeni komad mesa, treba isprobati recept dok je
ReplyDeletezimsko vrijeme jer će vratina po ljeti na roštilj.