September 30, 2013

Svinjski vrat u pikantnoj marinadi




Ovakvi komadi mesa pečeni u rerni su mi omiljena hrana nedeljom, već duže vreme.  Začine i vrste mesa menjam po trenutnim željama, mogućnostim a i stanju u frižideru. Uvek imam bar dva ručka, od nedelje preostane za ponedeljak samo nešto dodam ili napravim transformaciju. Mogućnosti za pripremu raznih salata ili sendviča od ostataka su beskonačne...O čemu će biti više sledeći put.


Sastojci:

1.300 g svinjskog vrata

Marinada:

1 čili papričica
4 čena belog luka
1 prepuna kašika meda
1 kašika senfa
½  kašičice kumina
2-3 kašike ulja
So, biber po ukusu

U manju činiju stavite ulje, senf, med, u avanu istuckan kumin, so i biber. Dobro umutite viljuškom ili malom žicom. Dodajte sitno iseckan beli luk i čili pa promešajte. Ako ne volite jako ljuto čili papriku očistite od semenki i belih opnica prilikom sečenja. Meso operite pa ga obrišite papirnim ubrusom, na nekoliko mesta napravite nožem rupe pa u njih stavite malo marinade, premažite meso sa preostalom marinadom. Stavite meso u veliku činiju pa ga prekrite prijanjajućom folijom. Ostavite preko noći u frižideru.
Izvadite meso iz frižidera bar sat vremena pre pečenja. Jako zagrejte veliki tiganj pa na malo ulja sa svake strane zapecite meso. Dalje pecite meso u rerni na 220 stepeni, sat vremena pod folijom i posle dok lepo ne potamni sa svih strana.
Pre sečenja ga ostavite da odstoji desetak minuta.

 Recept možete pronaći i u Septembarskom broju Mezze-a
Pin It Now!

6 comments:

  1. Krasno izgleda. Meni su čak draži sendvići od ostataka nego ručak kako takav.

    ReplyDelete
  2. Ovakve recepte volim, kratko i jasno.
    I ukusno :)

    ReplyDelete
  3. Lijepo izgleda,vratina mi je omiljeni komad mesa, treba isprobati recept dok je
    zimsko vrijeme jer će vratina po ljeti na roštilj.

    ReplyDelete