May 24, 2013

Keks sa vinom i belom čokoladom iz Luksemburga


Evropsko selo Zrenjanin je manifestacija koja okuplja osnovne škole iz Zrenjenina, a ove godine im se pridružila i Predškolska ustanova. Svaka škola je dobila po jednu zemlju i predstavila je na svoj način. Poenta celog projekta je da se deca na kreativan način upoznaju sa Evropskim državama i njihovim kulturama i običajima (bar sam ja to tako shvatila). Predškolska ustanova se prvi put ove godine priključila celoj priči, i u nekom razgovoru sa Teinom vaspitačicom smo došli do toga da bih ja mogla da pripremim neko jelo iz Luksemburga, države koju su dečica pretstvljala. Posle pozamašne pretrage neta i selekcije recepata izabrala sam ove vinske keksiće.


Dan pre sam napravila tri ture keksa i fino isplanirala da sutradan odem, promuvam se sa Aleksom po trgu i napravim poneku fotku i upotpunim ovaj post sa njima.
I...naravno. Spremimo se mi u žurbi i frci, da uskladim Aleksinu klopu i dremku i moje želje. Stignem na trg, duva vetar, gužva i opšti haos. Aleksa je nervozan i kezav, spava mu se ali nikako da zaspi, pa još gomila ljudi oko njega. Otvaram torbu da nabrzinu uhvatim par kadrova....Nema aparata. Zaboravila sam ga kod kuće. Toliko o organizaciji....
Sva sreća pa ima organizovanijih od mene!
Zamolila sam Tibora Arvu za par fotografija, ostatak iz te serije možete pogledati ovde.



Sastojci:

200 g brašna
100 g maslaca
75 g šećera
2-3 kašike hladnog belog vina (oko 50-60ml)
75 g bele čokolade
kora 1/2 limuna
kora 1/2 manje narandže
prstohvat soli


U većoj posudi pomešajte sve suve sastojke, dodajte listiće hladnog maslaca, pa mesite dok se ne stvore krupne mrvice tj dok se maslac ne sjedini sa brašnom. Dodajte hladno belo vino, prvo dve kašike pa ako se testo ne sjedini lepo, dodajte još jednu. Oblikujte gotovo testo u loptu, uvite je u rastegljivu foliju i ostavite da se ohladi u frižideru, oko sat vremena.
Rastanjite testo izmedju dva paprira za pečenje, modlom vadite željeni oblik keksa. Višak testa spojte u loptu, premesite i ponovo istanjite pa opet modlom oblikujte kekse, i tako dok ne potrošite testo. Poredjate na pleh i pecite u unapred ugrejanoj rerni na 180°C 8-10 minuta. Pečeni keks ostavite na rešetci da se ohladi.
Na pari otopite belu čokoladu. Svaki keks premažite sa malo bele čokolade uz pomoć male kašičice, pospite sa narendanom korom limuna i narandže. Po želji možete koru limuna i narandže umešati u otopljenu čokoladu koja će tako biti aromatičnija.

Recept za štampu

 
Pin It Now!

5 comments:

  1. Ficaram lindos,levo a receita .
    Bom fim de semana
    bjs

    ReplyDelete
  2. Ima dana kada ništa ne ide pa planu ali u tome je i čar.
    keksići krasno izgledaju.

    ReplyDelete
  3. S vinom, bijelom čokoladom, limunom, narančom... pa ovo su sastojci za savršene keksiće :)

    ReplyDelete
  4. Prelepi keksići, probaću obavezno!

    ReplyDelete