Pita sa jabukama upotpunjena prelivom od karamela i orasima. Za ovako tmuran i hladan dan nam ne treba ništa više.
Recept je objavljen i u aprilskom broju Mezze-a.
Sastojci:
Za pleh veličine 35x20
Testo
250
g brašna
200
g putera
100
g šećera u prahu
100
g mlevenih oraha
1
jaje
Karamel
preliv
150
ml slatke pavlake
160
g šećera
20
g putera
500-600
g očišćenih jabuka
1
limun, sok i narendana kora
1
kašičica cimeta
1/3
kašičice kardamona
šaka
grubo naseckanih oraha
Prvo
napraviti karamel preliv.
U
manjoj šerpici zagrejte slatku pavlaku i puter, vodeći računa da ne
proključaju. U drugoj šerpici otopite šećer na srednjoj jačini ringle stalno
mešajući. Kada se šećer istopi sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi
minut-dva. Postepeno, malo po malo šećeru dodajte slatku pavlaku sa puterom,
mešajte stalno i pazite da se ne ispečete jer šećer jako peni u dodiru sa
slatkom pavlakom. Kada ste sve sjedinili vratite na ringlu i kuvajte još 2-3
minuta. Ostavite sa strane da se ohladi.
Zatim
napravite testo.
U
posudu za mešenje prosejte brašno, dodajte mu šećer u prahu i orahe. Pomešajte.
Dodajte puter isečen na kockice i izradite sve zajedno dok se ne naprave krupne
mrve. Dodajte jaje i mesite dok ne dobijete glatko testo. Oblikujte valjak i
ostavite ga u frižideru da se hladi najmanje sat vremena.
U
činiju stavite iscedjen limunov sok i narendanu koricu, cimet i kardamom.
Oljušite i očistite jabuke pa ih iseckajte na tanke listiće. Stavljajte listiće
jabuka u činiju i mešajte da se sjedine sa začinima.
Ohladjeno
testo rastanjite izmedju dva parčeta papira za pečenje i prebacite u pleh
obložen papirom. Malo podignte ivice testa uz rub pleha. Izbušite testo
viljuškom pa ga vratite u frižider na 10 minuta. Pecite samo testo u unapred
ugrejanoj rerni na 180°C
10 minuta.
Izvdaite
testo iz rerne pa ga premažite sa dve-tri kašike karamel preliva, poredjate
listiće jabuke pa ih premažite sa karamel prelivom (po želji možete iskoristiti
sav preliv ili ostaviti malo za posluživanje), na kraju sve pospite grubo
seckanim orasima. Pecite još 30-35 minuta na istoj temperaturi. Izvadite pitu i
ostavite je da se u potpunosti ohladi pre sečenja. Poslužite uz preostali
karamel preliv.
Divno deluje ! da se izrazim u stilu Oscar Wild-a: "svemu mogu da odolim osim sosu od karamela"...jednostavno mi je nekako najlepse da ga pojoedem kutlacom ako ne direktno i da ga popijem...
ReplyDeleteUvek nekako stremim kada ga pravim, bas od tog prskanja i penjenja. Ja puter i pavlaku ne grejem nego puter samo iseckam na kockice i umesam jednu po jednu a pavlaku sipam postepeno..
Predivna je... A mene tokom ovih promenljivih dana tako mrzi bilo sta da pravim... :(
ReplyDeletekaramel i jabuke-nepogrjesivo!
ReplyDeleteSvaka čast, ovo je jako dobro! :)
ReplyDeleteAuuu. A slika je kao magnet.
ReplyDeleteOvo je zaista odlična ideja za pitu s jabukama. Nisam takvo nešto do sada probala, a kako volim karamel - ovo je pravo!
ReplyDeleteKaramel i jabuke - sjajna kombinacija! Prvi put sam je probala u "Tarte-tatin" ili kako se već zove ona prevrnuta pita sa jabukama. Ovaj tvoj kolačić prelepo izgleda i prosto mami :)
ReplyDeleteDa se ne ponavljam, ali jabuke i karamel jesu odlična kombinacija.
ReplyDeleteOdlično izgleda, bilježim za isprobati.
ReplyDeleteIzgleda odlično!
ReplyDeleteOdlična verzija pite od jabuka, baš super zvuči i izgleda u ovoj kombinaciji sa karamelom !
ReplyDelete