May 31, 2013

Hleb (Pull apart bread) sa parmezanom i peštom


Užasno volim hleb. 
Sve vrste.
Omiljeni su mi kukuruzni i ražani, ali u principu ne biram baš mnogo.
Zbog nagomilanih kilograma za doručak jedem voće uz koje pijuckam zeleni čaj, a ručam bez hleba, tek za večeru dam sebi maličice oduška i pojedem jedno ili dva tanka parčenceta. I posle dve nedelje tog režima ishrane primećujem da neke pantone lakše oblačim i da u nekim slobodnije dišem :)
Inače kućne vage zaobilazim u širokom luku. Ne volimo se nikako. Posle prve trudnoće sam se često merila i vaga mi je svakog svakcatog dana pokazivala istu kilažu, bez obzira na rezultate sa gore pomenutom metodom merenja uz pomoć garderobe. Tada sa zaključila da je do vage i spakovala je i zaboravila na nju. Ovaj drugi metod mi je bolji i ne ubija me u pojam.
Potrudila sam se da budem karakter i da ne pojedm sama ceo hleb. Uredno sam nutkala sve koji su mi bili u blizini da bih ja pojela što manje. Ostalo je još jedno malo parčence u kuhinji i ja se fino pravim da ne postoji. Ide mi :)
Do večere.

Za recept za testo sam virila ovde, a za pešt ovde.


Sastojci:

450-500 g brašna
200 ml vode
100 ml maslinovog ulja
2 jaja
2 kašičice šećera
1 kašičica morske soli
1 suvi kvasac

pešt:

1/2 veze peršun lišća (cca 100 g)
100 g pančete
1 mala glavica belog luka
biber

za umakanje testa:

100 ml maslinovog ulja
1 ravna kašičica tucane aleve paprike
1 čen belog luka
1 kašičica suvog origana

3-4 kašike rendanog parmezana

U toplu vodu stavite šećer i suvi kvasac, pomešajte i ostavite da se kvasac aktivira.
U činiju za mešenje prosejte brašno pa dodajte lagano razmućena jaja, so i ulje, na kraju dodajte aktiviran kvasac. Vajačom mešajte dok se sastojci ne sjedine, stavite testo na dasku za mešenje posutu brašnom pa nastavite da mesite rukama. Po potrebi dodajte još brašna tek toliko da se ne lepi, testo treba da je meko. Vratite u činiju prekrite rastegljivom folijom i ostavite da narasta sat vremena.
Operite peršun lišće, isecite slaninu na tanke režnjeve i očistite beli luk. Sve zajedno seckajte na dasci sa velikim nožem, sve dok ne postane fino i sitno iseckano, skoro kao pasta. Po ukusu začinite sa biberom, pančeta je slana sama po sebi pa nemorate da solite.
U ulje za umakanje testa dodajte protisnut beli luk i ostale začine, dobro promešajte i ostavite da se ukusi povežu.



Kalup za kuglof namažite puterom ili ulje i pospite brašnom. 
Nakon isteka sat vremena premesite testo i podelite ga na nekoliko delova, obilujte valjke pa ih iseckajte na male komade. Ili ako vam je jednostavnije odtkidajte od testa komade veličine ping pong loptice. Stavki komad stisnite izmedju dlanova u sredinu stavite po malu kašičicu pešta pa oblikujte lopticu. Lopticu umočite u aromatizovano ulje, malo ocedite od viška masnoće i redjajte u kalup za kuglof. Kad poredjate jedan red loptica pospite ga sa delom parmezana, pa tako dok ne potrošite sve sastojke. Gotov hleb ostavite na toplom mestu 20 minuta da naraste. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 200 °C 30-40 minuta.
Hleb poslužite dok je još topao uz salsu od svežeg paradajza.

Recept za štampu


Pin It Now!

16 comments:

  1. Već sam rekla da sam oduševljena ovim hlebom:)
    A obožavanju hleba, šta da ti kaže, dovolja je naziv mog bloga:)
    Jako sam tužna jer je on ustvrari i moj neprijatelj broj jedan:)
    Ja opet skroz obrnuto, hleb jedem za doručak, pola od toga za ručak a za večeru nema hleba tj ugljenih hidrata. To kod mene najabolje pali:)

    A vaga-imam neku šarenu, znaš kako je lepa i ne služi ničemu:)

    ReplyDelete
  2. E ja sam za kruhom isto luda, skrooooz. Ali samo ako je ovako fin i domaći ko ovaj tvoj :) Isto mi je najdraži kukuruzni, a samo se bojim da bih ovaj pojela u jednom danu koliko dobro izgleda. Pogotovo jer mi je super način slaganja i lako je otkinuti komad i grickati. Zato sad moram samo uživati u slikama :)

    ReplyDelete
  3. Joj kako ovo dobro izgleda....Fenomenalno...

    ReplyDelete
  4. Meni ovo izgleda genijalno i ja ga volim i toplog i hladnog i s dodacima i bez ali samo da je domaći.

    ReplyDelete
  5. jako mi se sviđa, stvarno primamljivo izglda, a i dekorativnog je izgleda

    ReplyDelete
  6. Meni ovakvi recepti naprosto slute na leto... koje nikako da stigne :P Stvarno divno izgleda, zamišljam ga posluženog samo sa kriškama rashlađenog paradajza... :)

    ReplyDelete
  7. Uhhh, odlican je i u slanoj verziji, nekako mi cak sada i vise prijaju slanisi, super izgleda na tvojim fotkama, i u pripremi i u zavrsnoj verziji.:))

    ReplyDelete
  8. Uh,uh,uh...sta reci. Mirise mi doovde...

    ReplyDelete
  9. Fiz um a semana passada e foi um sucesso.
    Esse ficou lindo e com certeza que uma delicia.
    bjs

    ReplyDelete
  10. Pa kone bi bio lud za hlebom ?? Uopste svakim svezim hlebom, pa jos kada zamirise...a pogotovo ovaj ovako zacinjen !
    I ja isto tako hleb jedem ujutru za dorucak i za rucak...ako mogu uvece ga izbegavam...

    ReplyDelete
  11. Divan je, baš mami, a i odlično ti je ispao. I ja jako volim kruh, naročito onako tek pečen:)

    ReplyDelete
  12. predivan ti je,...zar ima neko da ne voli kruh!?
    volim ga i ja ali, ga izbjegavam iz istih razloga kao i ti..

    ReplyDelete
  13. Vaga se zaboravlja kad se vidi vaki leba:-)

    ReplyDelete
  14. Ja isto obožavam kruh i to topli i tu nastupa moja problem, žgaravica.
    Bilježim recept ovo će biti idealno za moje curke na sljedećem babinjaku.

    ReplyDelete
  15. Predivno za neko fino predjelo pred letnju veceru (ovde kod mene je vecera glavni obrok). Jako mi se svidja blog! Mislim da se prvi put javljam, iako sam dva puta pravila kolace po tvojim receptima - jednom one sa limunom, drugi put sa cokoladom u sredini - i jedni i drugi su bili pun pogodak! Pozdrav iz Amsterdama!

    ReplyDelete