Odličan Uskršnji hleb, poreklom iz južne Francuske. Karakteristična aroma narandže je ono što je mene oborilo s nogu. Sjajno bi bilo da sam imala vodicu od narandžinog cveta ili liker od narandže, ali i korica je sasvim lepo poslužila! Tei i meni je bio savršen kao doručak uz puter i džem od jagoda, uz šolju toplog mleka.
Još recepata za zanimljive Uskršnje hlebove možete pronaći i kod Ane, Jelene, Gage i Olivere, ili i u aprilskom borju Mezze-a. Kada smo već kod njega izašao je i novi majski broj, sasvim u duhu proleća. Obavezno prelistajte, naručito ako planirate piknik ili roštilj ;)
Sastojci:
600 g brašna
100
g putera
100
g šećera + 1 kašičica
3
jaja
50
ml ruma
kora
1 narandže, narendana
kora
1 limuna, narendana
1
pakovanje suvog kvasca
50
ml tople vode
prstohvat
soli
glazura
1
žumance
1
kašika mleka
Aktivirajte
kvasac u 50 ml tople vode pomešane sa jednom kašičicom šećera. Ulupajte jaja i
dodajte im aktiviran kvasac, redom dodajte i ostale sastojke, sve osim putera.
Umesite testo i ostavite ga da odstoji 15 minuta. Nakon toga testu dodajte kockice omekšalog
putera i mesite sve dok se puter skroz ne sjedini sa testom. Podelite testo na
dva dela, oblikujte lopte a zatim u svakoj napravite rupu u sredini sa oko 5 cm
prečnikom, tako da se formira venac. Oštrim nožem naprevite kvadrat na svakom
vencu. Žumance razmutite sa malo mleka, premažite hleb i ostavite ga da narasta
sat vremena. Hleb peći u unapred
ugrejanoj rerni na 180
° C 35-45 minuta, dok lepo ne porumeni.
Um pão lindo e com aspecto delicioso.
ReplyDeletebjs
Iako nije s mlijekom, podsjeća me na milchbrot koji jako volim. I slažem se, korica naranče daje malo poseban okus i pomalo neuobičajen s obzirom da se obično koristi limun. Predivno izgleda!
ReplyDeletePrekrasno :)Jako fina aroma!
ReplyDeleteCekaj, cekaj, jel' to znaci da ti u stvari pravis dva hleba?
ReplyDeletezaista divan kruh
ReplyDelete