July 11, 2012

Džem od kajsija i dinja

Naravno da ništa nije kao mamin pekmez od kajsija, pravi. Samo voće i šećer.
Ali ako nemate vremena ili jednostavno želite da probate nešto malo drugačije ovakvi brzi recepti su odlični. A svakako su džemovi pripremljeni na ovaj način daleko kvalitetniji od onih kupovnih.
Dopao mi se spoj dinja i kajsija. Džem ima izuzetno finu teksturu i ukus, u kojoj preovladavaju kajsije, dok dinja daje tek malu notu.

Sezona kajsija je na izmaku. Kada pre?
Nikako ne stižem da realizujem sve ideje sa sezonskim voćem....


Sastojci:

1500 g kajsija, očišćenih
1000 g dinje, očišćene
1000 g šećera
2 kesice džemfix 2:1
sok 1 limuna



Prepolovite kajsije, izvadite im koštice i po potrebi odstranite delove koji nisu dobri. Dinju očistite i isecite na kockice veličine približne polovinama kajsija. Stavite ih u šerpu u kojoj ćete kuvati džem. Od kilograma šećera odvojte 4 kašike, a ostatak dodajte kajsijama i dinjama. Ostavite preko noći u frižideru. Sutradan štapnim mikserom usitnite voće. Ako nemate vremena ovo ostavljanje preko noći možete da preskočite i svo voće izblendirate u blenderu, tako ćete dobiti ujednačeniju masu bez komadića voća.



Kuvajte voće oko 20 minuta nakon što je proključalo, stalno mešajući. U posudi pomešajte oba džemfixa sa preostale 4 kašike šećera pa dodajte džemu. Stavite i sok od limuna. Kuvajte još 10 minuta. Gotov džem sipajte u streilisane tegle, zatvorite ih i okrenite naopako. Nakon 5 minuta ih okrenite normalno i ostavite da se ohlade.
Čuvati džem na hladnom i tamnom mestu.
Od ove količine sam dobila 4 srednje tegle džema.

Recept za štampu
Pin It Now!

19 comments:

  1. Bozanstveno....! I ja ovako zavrsavam dzem...mislim okrenem teglu,jedino sto ja ostavim da se dzem potpuno ohladi i tek onda stavljam na stalazu...U nasoj kuci se godinama pravio dzem samo od dinja i bio je zaista fantastican, malo je miriso na vanilu...! E, onda je mama proglasila da bas te dinje koje se koriste za dzem (da me ubijes ne znam kako se zovu, mislim, zaboravila sam) seljaci vise ne donose na pijacu a da su ostale dinje vodene...! Ja sumnjam da je nju pocelo da mrzi da se bakce oko pravljenja dzema, ali necu da gresim dusu...Koje ti dinje koristis...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam neki stručnjak za vrste dinja ali mislim da je ovo bila ona koju zovu ananas dinja...

      Delete
    2. ...znaci ona koja je spolja zuta a unutra bela...?

      Delete
    3. Uf, trebalo je da je fotkam...
      Unutra je svetlo zelenkasta...

      Delete
    4. Ok...sve je jasno sada...A i ja sam se setila kako su se zvale one mamine : Cerovace...ali to je neka preistorija ocigledno...uf, bas sam mmislila da po vrucini nista ne radim ali ti me unisti ovim dzemom...probacu pa cu da javim...!

      Delete
  2. Verujem da je jako ukusno. Kombinacija koju obožavam!

    ReplyDelete
  3. Predivno,zaista sjedim i patim nad ovim pekmezom,koliko je dobar.
    Samo smo jednom za sve ove godine boravka u AU pravili pekmez od sljiva jer sam ih dobila,inace ne jedemo puno pekmeza osim u kolacima,tako da ipak izvojim novac i kupim dobar kvalitet pekmeza,sta da radim !!

    ReplyDelete
  4. Mmm, dinje i kajsije, nikad nisam probala ovu kombinaciju :). Zanimivo!!

    ReplyDelete
  5. Kombinacija meni najfinijeg ljetnog voća, predivna je boja :)

    ReplyDelete
  6. GOSTEI DESSA COMPOTA ,FICOU PERFEITA COM UM FRUTO QUE ADORO.
    BJS

    ReplyDelete
  7. zaista divna kombinacija i krasan džem

    ReplyDelete
  8. Predivna kombinacija s dinjama! Više puta sam probala kombinaciju dinja i naranče, ali marelice zvuče fantastično u ovoj kombinaciji!

    ReplyDelete
  9. I ja se uvijek pitam kako nam brzo nestaje sezonsko voće, sve kao ima vremena za pripremiti sve što želimo, a ono odjednom nema ga više.
    Radila sam džem od kajsija i džem od dinje, ali ih nisam spajala. Jako dobro mi zvuči kombinacija i sigurno ću isprobati !

    ReplyDelete
  10. Predivno! Nisam nikada probala tako neku kombinaciju. Čekam kajsije iz Srema pa da isprobam! Slike su ti toliko živopisne da sam u iskušenju da zagrizem ekran :)

    ReplyDelete
  11. I meni nekako vrijeme prebrzo prolazi. Zanimljiva kombinacija marelice i dinje.

    ReplyDelete
  12. mmmm, volEm pekmeze mnogo, od bilo kog voca!!! ta zelena dinja je ona sto u americi zovu "honeydew", jel? ja ne znam kako se kod nas zove ta vrsta.. interesantna ti je kombinacija, nikad nisam pomislila na pekmez od dinje.. =)

    ReplyDelete
  13. Teglicu dzema od kajsija uvek treba imati u kuci. bas me zanima kakav smek daje dinja u njemu! Bravo za kombinaciju!

    ReplyDelete
  14. Sigurno je preukusno! Baš mi se sviđa kombinacija!
    Sezona kajsija je stvarno brzo prošla..nisam ni stigla da uživam kao čovek u njima.
    Obožavam tvoje fotke, fantastične su, sa tako lepim detaljima!

    ReplyDelete