Mamine punjene paprike bi bio tačan naziv ovog posta, jer recept jeste mamin i nijedne nisu kao njene.
Znam da je pretoplo za ovakvu hranu, ali jedva sam dočekala da paradajz ima kakav-takav ukus i da on i paprike ne kojštaju previše pa da spremim jelo svog detinstva. Znam, znam ima i zamrznutih paprika i sve to, ali neka jela su sezonska i to po meni ne treba menjati.
Sarma je zimi, a paprike leti.
Ono što ove paprike čini drugačijim jete sos, pre svega, i meso koje se ne dinsta.
Sos je tipično dalmatinski, od svežeg paradajza ili pomidora ako vam je draže, i u porodici moje mame svi ga prave na ovaj način.
Dinstati meso ili ne?
Stvar navike, pre svega, a i ukusa. Neki osetljivog želuca kažu da kada meso i luk nisu dinstani sarma/paprika su malo, malo lakše za varenje i da se luk manje oseti.
Jedete li pire krompir uz ovakva jela?
Meni prija i ublažava jačinu paprika i sosa.
Sastojci:
8 paprika babura
500 g mlevenog mesa, junećeg ili mešanog
1 jaje
1 velika glavica crnog luka
1-2 čena belog luka
2 kašike seckanog peršun lišća
50 g pirinča
1 puna kašičica slatke aleve paprike
1 ravna kašičica mlevenog bibera
1,5 kašičica soli ili vegete natur
sos
1200 g paradajza, što zrelijeg
1 crni luk
2 čena belog luka
1/3 veze peršun lišća
1 ravna kašičica celerove soli
1 ravna kašika soli
2 kašike ulja
Oprati i očistiti paprike i ostaviti ih da se ocede.
Sitno iseckati crni i beli luk, kao i peršun lišče. U veliku činiju staviti meso, jaje iseckan luk i peršun, pirinač i redom ostale začine. Kašikom mešati dok se smesa ne ujednači, vodeći računa da ostane rastresita.
Puniti paprike pripremljenom semosm od mesa, tako da ostane oko 1 cm prazno do vrha paprike.
Jako sitno iseckati crni i beli luk za sos i peršun. Dinstati na 2 kašike ulja prvo crni luk pa pred kraj dodati beli luk i peršun. Dinstati još minut dva. U blenderu samleti opran i očišćen paradajz (ako ga meljete na drugi način ili sitno seckate oljuštite ga pre toga) pa ga dodati dinstanom luku. Staviti začine i kuvati dok ne provri.
Poredjati napunjene paprike, tako da drže jedna drugu, doliti vode da ogreznu i kuvati na tihoj vatri 1,5 do 2 sata. Kada je jelo gotovo, paprike poredjati u činuju za posluživanje a sosu doliti vode ako je pregust ili ga zgusnuti sa kašičicom brašna razmućenom u 1 dl vode, prema potrebi i ukusu.
Služiti uz pire krompir.
Recept za štampu
Ovo je valjda moj omiljeni ručak. Toliko volim punjene paprike da sam u stanju jesti ih cijeli tjedan, obožavam taj umak od paradajza i miris paprike makar pojedem samo punjenje unutra. :D Jako su lijepe :)
ReplyDeleteVolimo filanu papriku i radim je upravo ovako - nikada ne dinstam meso prije. S druge strane, sos radim sasvim jednostavan, ovaj mi je čak prefin samo za paprike:) Dobro je ovo jelo i za ove vrele dane jer je odlično mlako, a priprema nije komplicirana.
ReplyDeletePravila sam nedavno slican rucak, proprzila malo meso i napunila nekoliko paprika, par paradajza i malih tikvica, pa sve zapekla sa sosom od paradjaza u rerni... gledam sada tvoj rucak i bas razmisljam kako bih mogla ponovo da spremim, to je jako fino letnje jelo.:)) p.s. super su slicice, njam, njam...:))
ReplyDeleteJako volim filovanu papriku,miris toga jela odmah asocijacija na ljeto..pira mi je obavezan prilog:)
ReplyDeleteVrlo lepo su ispale. I kod nas občino pravi filovane paprike moja mama i onda jih svi dobijemo :). Fotke su super :).
ReplyDeleteOvo je nešto slično filanoj papriki koju radim i isto ju poslužujem s pireom. Baš su ti super ispale i ne bi se bunila da mi je to sutra za ručak :)
ReplyDeleteMeni je nezamislivo ne popržiti meso i luk, ako se to ne napravi onda fil bude ko neka tvrda lopta/kugla (vrijedi i za sarme)...
ReplyDeleteAli, sjana ideja, baš bi ih mogla napraviti...
A fotke, jednostavno sjajne!!!
Meni je bilo baš veliko iznenađenje kad su mi ponudili punjene paprike sa pire krompirom, tako nikad nismo jeli. A meso i luk dinstam, navika je čudo. U nedostatku svježeg paradajiza i mog domaćeg koristim tomatello, on mi jedini valja. Otkako sam otkrila taj dalmatinski sos (salsu ili salšu), koristim ga za sve, punjene paprike, ćufte, picu..
ReplyDeletetako je, sarma zimi, a paprike ljeti. pire krumpir obavezno :) super izgleda, baš su ti divne fotke
ReplyDeleteObožavam punjene paprike i cijelo ljeto su prisutne, čim zamirišu gladna sam :) . Moja mama ih uglavnom radi i to uglavnom ovako, meso ne dinsta, a pire krompir je obavezan prilog. Tvoje paprike odlično izgledaju !
ReplyDeleteMoje omiljeno jelo. Fotke su senzacionalne.
ReplyDeleteI meni jedno od najdražih ljetnih jela. Izgledaju fenomenalno!
ReplyDeleteOvozavam dolmu, a serpica ti je predivna!!!
ReplyDeleteNemam nikakav problem sa spremanjem kuvanih jela na ovoj temperaturi sad kad imamo klimu. Ta letnja kuvana jela su za punu šerpu pa onda imamo ručak za nekoliko dana, čak i da se zamrzne za kasnije, a onda kombinacija dana kad se jede Cezar salata i neštoo lagano bez zagrevanja kuće. Čitala sam recept i dopada mi se. Svaka kuća svoj recept ima i ovaj moraš svojoj lutkici sačuvati od zaborava da ostane za pokoljenja.
ReplyDeletePaprike izgledaju fenomenalno! Meni jedno od najomiljenijih jela, i ljeti i zimi :) Mi ih jedemo bez pire krompira, obično punjene paprike jedemo sa svježim kruhom, ponekad u sos isjeckam par krompirića, eventualno serviram sa kašičicom pavlake na vrhu paprike, prema raspoloženju.... Meso ne dinstam. A sad sam gladna ;)
ReplyDeleteJelo mog djetinjstva!
ReplyDeleteStvarno prelipo izgledaju u ovoj tećici, odlične fotke draga!
Obozavam punjene paprike....i ja ih radje jedem umacuci hleb u saftic, ali nek...demokratski moze i pire...kako je stomak..?
ReplyDeleteVelik i dobro!
DeleteHvala svima na kometarima!
ReplyDeleteDrago mi je da vam se dopadaju paprike i fotke :)
Paprike su i za mene ljetno jelo iako ih pravim i zimi no ne mirisu isto :)
ReplyDeleteKod mene u garazi kacica puna kiselog kupusa :)
google 1783
ReplyDeletegoogle 1784
google 1785
google 1786
google 1787
google 1788
CAT 2021 Exam Pattern Changes
ReplyDeleteCalender IconExam Notification: July 2021
OverviewAdmit CardDatesNotificationSyllabusPatternPrep TipsSelection Procedure
MBA Rendezvous