June 30, 2012

Dinstana junetina sa sosom od višanja



Sos od višanja je klasika Vojvodjanske kuhinje. Obogatiće svaki nedeljni ili svečani ručak u tradicionalnom duhu. Po meni se najbolje slaže sa junetinom, ali ga svakako možete ukombinovati i sa drugim vrstama mesa.
Junetina spremljena na ovaj način je meka i topi se u ustima i aromatičnija je od  samo skuvanog mesa...a nema baš puno posla oko spremanja...samo malo duže traje.

Recept možete pronaći i u magazinu Mezze.



Sastojci:

800 – 1000 g junetine, kolenica
3 velika luka
3 šargarepe
2  manja peršuna, koren
100 g celera, koren
400 – 500 ml juneće supe
celer i peršun lišće
so, biber

Junetinu oprati i dobro osušiti kuhinjskim ubrusom, utrljati so i biber po ukusu. Zagrejati ulje u većoj šerpi pa zatim prziti meso u komadu sa svih strana. Dodati očišćen i na četvrtine isečen luk, pržiti dalje dok luk ne zamiriše. Samnajiti jačinu ringle, na 4-5 od 9. Dodati ostalo povrće isečeno na veće komade i po nekoliko uvezanih grančica peršun  i celer lišća. Naliti supom poklopiti i kuvati 2 do 2.5 sata. Pred kraj otklopiti šerpu da ispari tečnost.



Sos od višanja

80 ml ulja
80 g brašna
250 ml soka od višanja (od kompota)
150 g višanja iz kompota, bez koštica
cca 700 ml juneće supe
3 kašičice šećera*
so, biber

Zagrejati ulje pa postepeno dodavati brašno. Mešati dok brašno ne poprimi žućkastu boju. Skloniti sa ringle i doliti sok od višanja, 1/3 supe i staviti šećer. Smanjiti jačinu ringle, vratiti sos pa žicom stalno mešati. Postepeno dolivati supu do željene gustine. Pred kraj dodati višnje, so i biber. Pustiti da proključa.

Dinstanu junetinu iseći na šnicle i preliti sa sosom od višanja, uz to poslužiti povrće koje se dinstalo sa mesom i kuvani krompir.

*Količina šećera zavisi od toga koliko je sladak kompot i od ukusa. Sos treba da bude sladak ali da malo kisi. 

Pin It Now!

20 comments:

  1. GOSTEI DA CARNE E COM MOLHO DE CEREJA DEVE SER UMA MARAVILHA.
    BJ

    ReplyDelete
  2. Vrlo lepa kombinacija. Inače, čitala sam danas intervju, preslatka trudnica, nema šta. A tek kulinarska majstorica.....bravo, čestitam!

    ReplyDelete
  3. Zanimljiva i neobična kombinacija. Iako ne volim višnje, sos od višanja mi baš dobro izgleda.

    ReplyDelete
  4. Neobično, ali sigurno jako fino. U svakom slućaju, za malo hladnije dane - ovdje je trenutno više od 35C!

    ReplyDelete
    Replies
    1. O da, ovo je definitivno za hladnije dane, objaviola sam sada čisto da ne ostane u mom draftu koji ponekada ima odlike crne rupe...:)

      Delete
  5. Baš lijepo, nisam probala al volim takve kombinacije s mesom, baš su mi uvijek fine. Ako ih dobro napravim, naravno :D

    ReplyDelete
  6. Volim balans koji rade kombinacije mesa i vocnih umaka. Visnje jos nisam probala ali vjerujem da je odlicno..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Višnje meni idu super uz meso zato što su i same po sebi kontrast slatko kiselo i to da finu notu celom jelu...

      Delete
  7. Znaš i sama da obožavam ovakve kombinacije, sve je super a fotka predivna. Pozdrav.

    ReplyDelete
  8. Pozdravček i isprike što me dugo nema, iako postove preletim kad ih objaviš.
    Mezze ostavlja bez teksta, recepti sjajni, a ove višnje na fotkama su kao žive! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema potrebe za izvinjenima i kod mene ista stvar. Pogledam odmah i ostavim kometare za posle a onda ne stižem :(
      Hvala na pohvalama za Mezze i za fotke, znači mi :)

      Delete
  9. lijepo izgleda ali sam više za klasične kombinacije

    ReplyDelete
  10. Recept mi je odmah zapao za oko u "mezzimcetu" i da znas da mi se svidja junetina na ovaj nacin, nisam jos tako radila a sos je na pravi vojvodjanski nacin, samo sto kad nas nekako uvek pre zavrsi kao desert (porucka se kao puding;)). p.s. jesi li ti mozda gosca u novom izdanju Blica, nisam jos stigla da kupim, idem sada odmah da potrazim.:)))

    ReplyDelete
  11. Jeste sos pravi vojvodjanski...
    A u pravu si i za BlicZenuKuhinju ;)

    ReplyDelete