Sos od višanja je klasika Vojvodjanske kuhinje. Obogatiće svaki nedeljni ili svečani ručak u tradicionalnom duhu. Po meni se najbolje slaže sa junetinom, ali ga svakako možete ukombinovati i sa drugim vrstama mesa.
Junetina spremljena na ovaj način je meka i topi se u ustima i aromatičnija je od samo skuvanog mesa...a nema baš puno posla oko spremanja...samo malo duže traje.
Recept možete pronaći i u magazinu Mezze.
Sastojci:
800 – 1000 g junetine,
kolenica
3 velika luka
3 šargarepe
2 manja peršuna, koren
100 g celera, koren
400 – 500 ml juneće
supe
celer i peršun lišće
so, biber
Junetinu oprati i
dobro osušiti kuhinjskim ubrusom, utrljati so i biber po ukusu. Zagrejati ulje
u većoj šerpi pa zatim prziti meso u komadu sa svih strana. Dodati očišćen i na
četvrtine isečen luk, pržiti dalje dok luk ne zamiriše. Samnajiti jačinu
ringle, na 4-5 od 9. Dodati ostalo povrće isečeno na veće komade i po nekoliko
uvezanih grančica peršun i celer lišća.
Naliti supom poklopiti i kuvati 2 do 2.5 sata. Pred kraj otklopiti šerpu da
ispari tečnost.
Sos od višanja
80 ml ulja
80 g brašna
250 ml soka od višanja
(od kompota)
150 g višanja iz kompota,
bez koštica
cca 700 ml juneće supe
3 kašičice šećera*
so, biber
Zagrejati ulje pa
postepeno dodavati brašno. Mešati dok brašno ne poprimi žućkastu boju. Skloniti
sa ringle i doliti sok od višanja, 1/3 supe i staviti šećer. Smanjiti jačinu
ringle, vratiti sos pa žicom stalno mešati. Postepeno dolivati supu do željene
gustine. Pred kraj dodati višnje, so i biber. Pustiti da proključa.
Dinstanu junetinu
iseći na šnicle i preliti sa sosom od višanja, uz to poslužiti povrće koje se
dinstalo sa mesom i kuvani krompir.
*Količina šećera
zavisi od toga koliko je sladak kompot i od ukusa. Sos treba da bude sladak ali
da malo kisi.
GOSTEI DA CARNE E COM MOLHO DE CEREJA DEVE SER UMA MARAVILHA.
ReplyDeleteBJ
Obrigado, eu estou feliz
Delete:)))
Vrlo lepa kombinacija. Inače, čitala sam danas intervju, preslatka trudnica, nema šta. A tek kulinarska majstorica.....bravo, čestitam!
ReplyDeleteHvala Tanja :)
DeleteZanimljiva i neobična kombinacija. Iako ne volim višnje, sos od višanja mi baš dobro izgleda.
ReplyDelete:)
DeleteNeobično, ali sigurno jako fino. U svakom slućaju, za malo hladnije dane - ovdje je trenutno više od 35C!
ReplyDeleteO da, ovo je definitivno za hladnije dane, objaviola sam sada čisto da ne ostane u mom draftu koji ponekada ima odlike crne rupe...:)
DeleteBaš lijepo, nisam probala al volim takve kombinacije s mesom, baš su mi uvijek fine. Ako ih dobro napravim, naravno :D
ReplyDeletebaš super kombinacija!
ReplyDeleteVolim balans koji rade kombinacije mesa i vocnih umaka. Visnje jos nisam probala ali vjerujem da je odlicno..
ReplyDeleteVišnje meni idu super uz meso zato što su i same po sebi kontrast slatko kiselo i to da finu notu celom jelu...
DeleteZnaš i sama da obožavam ovakve kombinacije, sve je super a fotka predivna. Pozdrav.
ReplyDeleteHvala Olja :)
DeletePozdravček i isprike što me dugo nema, iako postove preletim kad ih objaviš.
ReplyDeleteMezze ostavlja bez teksta, recepti sjajni, a ove višnje na fotkama su kao žive! :)
Nema potrebe za izvinjenima i kod mene ista stvar. Pogledam odmah i ostavim kometare za posle a onda ne stižem :(
DeleteHvala na pohvalama za Mezze i za fotke, znači mi :)
lijepo izgleda ali sam više za klasične kombinacije
ReplyDeleteHvala...
DeleteRecept mi je odmah zapao za oko u "mezzimcetu" i da znas da mi se svidja junetina na ovaj nacin, nisam jos tako radila a sos je na pravi vojvodjanski nacin, samo sto kad nas nekako uvek pre zavrsi kao desert (porucka se kao puding;)). p.s. jesi li ti mozda gosca u novom izdanju Blica, nisam jos stigla da kupim, idem sada odmah da potrazim.:)))
ReplyDeleteJeste sos pravi vojvodjanski...
ReplyDeleteA u pravu si i za BlicZenuKuhinju ;)
google 1789
ReplyDeletegoogle 1790
google 1791
google 1792
google 1793
google 1794