June 26, 2012

Cupcakes sa čokoladom i višnjama



Jako volim kombinaciju čokolade i višanja. Oduševljava me spoj slatko-gorkasto-kiselkasto. Na prošlogodišnjem okupljanju blogera na Adi sam se uverila i da drugi vole takve varijante. I zaista mi je žao što je ovaj recept čekao više od godinu dana da bude objavljen, ali je to uglavnom zbog loših fotografija i mojih eksperimenata. Recept je u originalu neki kolač iz časopisa Lisa, koji je pretrpeo nekoliko mojih adaptacija i ovo je krajnji rezultat. Zavodljivi cupcakesi....
Recept je takodje objavljen i u aktuelnom broju časopisa Mezze, prelistajte ga dok čekamo sledeći broj.



Sastojci:

300 g višanja
75 g crne čokolade
100 g šećera
100 g maslaca
80 g brašna
80 g mlevenih lešnika
2 jaja
40 ml mleka
1 burbon vanil šećer
1 ravna kašičica praška za pecivo
prstohvat soli

krema:

300 ml slatke pavlake
250 g krem sira
100 g šećera u prahu
2 kašike soka od višanja
1 kesica šlag fixa



Zagrejati rerun na 180°C.

Očistiti višnje od koštica i dobro ih ocediti.
Penasto umutiti razmekšali maslac, šećer i vanil šećer  kao i prstohvat soli. Dodati jedno po jedno jaje, svako muteći dva-tri minuta.  Na kraju umešati čokoladu otopljenu na pari. Dodati brašno, mlevene lešnike, prašak za pecivo i mleko zatim miksirati dok se ne dobije glatka ujednačena smesa.
U pleh za mafine poredjati papirne korpice pa u svaku sipati smesu do otprilike 1/3, zatim raporediti polovinu višanja. Sipati ostatak testa pa preostale višnje. Zagladiti površinu mafina kašikom. Peći oko 30 minuta u zagrejanoj rerni. Čačkalicom proveriti da li su mafini pečeni pre vadjenja iz rerne. Pečene mafine ostaviti sa strane da se potpuno ohlade.
U dublju posudu za mućenje staviti krem sir i šećer. Mutiti dok se ne dobije ujednačena smesa. Dodati slatku pavlaku, sok od višanja i krem fix pa miksirati dok se ne stvori čvrsta krema.
Dresir kesom staviti kremu na mafine i ohladiti pre služenja.

Isprobala Maja

Recept za štampu
Pin It Now!

25 comments:

  1. Još nisam pravila cupcakes. Nešto mi se ne da! Radije napravim kolač onako po naški!
    Izostavila si u receptu: kada dodati sok od višnje u kremu? Greške se događaju, ja sam nedavno zaboravila staviti naslov a da ne govorim o sastojcima:)
    Slike su ti predivne tako nježne, prozračne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam ni je neki ekspert za cupcakese, mada su nekako kolači po mojoj meri...
      Hvala što si obratila pažnju i javila mi za grešku. Meni se često dogadjaju i cenim kada mi neko skrene pažnju na to :)))

      Delete
  2. Isplatilo se čekati godinu dana za nešto ovako fino :)
    Ja ću jedino višnje možda zamijeniti s jagodama kad budem ih pravila.
    Iako ni ja još nisam pravila cupcakese, ali planiram uskoro :))

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jagode ili neko drugo bobicasto voce...

      Delete
  3. Još me nije zahvatila cupcakemania, ali nikada se ne zna. I ja volim mješavinu višnji i čokice (općenito takve okuse). Divno izgledaju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala...
      Ja uglavnom odelevam cupcakemaniji, pokleknem samo tu i tamo i to uglavnom sa ovim receptom...

      Delete
  4. ni ja nikad nisam pravila kapkejkse ali mi izgledaju neodoljivo:)
    višnje volim jedino u kombinaciji sa čokoladom tako da mislim da zajedno sa lešnjacima je ovo jedna divna baza.
    a fotke su fantazija...

    ReplyDelete
  5. Joj baš lijepo, i sir i lješnjaci i višnje u svemu, fino! :)

    ReplyDelete
  6. Ja moram da priznam da nisam neki ljubitelj visanja, ali u kombinaciji sa cokoladom mi jako lepo idu....cini mi se da su i lesnici nesto sto daje fini smek...! jedino sto u Italiji visnje mozes da nadjes samo ako ti imas drvo u basti...ne znam zasto....!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne mogu ni ja da zamislim da visanja nema u Italiji, kod nas su na svakom koraku, a nismo bas tako daleko...
      Ja visnje uglavnom volim u kolacima ili po nekom slanom jelu, sveze i ne bas...

      Delete
  7. Predivni su, a slike su fantasticne. Divne njezne boje :)

    ReplyDelete
  8. Nikada ne jedem višnje onako klot, već isključivo u kolaču, voćnom jogurtu, sosovima itd. Ovo tvoje izgleda sjajno, naročito krem. Gledam one ino-blogove, pa kada stave par stotina grama prah šećera za 6 kolačića - nije mi dobro. Pozajmiću recept za krem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni meni ne bude dobro kada vidim te ogromne kolicine secera ili putera po negde...
      Za visnje se skroz slazemo :)

      Delete
  9. ...obožavam višnje i čokoladu...a tu su još i lješnjaci i sir...ma savršeno!!... često radim čokoladne muffine sa višnjama...a pošto su ove godine divno rodile na mom vrtu.. biti će a i već jesu pripremljene na razne načine...;))
    ...naravno da će se i ovi cupcakesi isprobati...veselim se!!!.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako budes probala volela bih da cujem utiske...

      Delete
  10. Višnje, čokolada i sir, kombinacija mojih snova! Volim cupcakes jer se lako prave i vrlo su dekorativni. Ko zna šta još ovako divno i lepo čuči u tvom draft-u :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni sama ne znam sta sve imam u draftu, nego tako procesljam tu i tamo...
      Kombinacija je stvarno bas dobra :)

      Delete
  11. Predivno. I ja mnogo volim kombinaciju visanja i cokolade. Bas dugo nisam pravila cupcakes...

    ReplyDelete
  12. Ovo mi je super kombinacija sastojaka, cupcakesi izgledaju predivno!!

    ReplyDelete
  13. Prekrasna kombinacija sastojaka, taman da poželiš još jednu dozu nakon što smažeš ovu :) Slike su prekrasne!

    ReplyDelete
  14. Divan i jednostavan receptić! :) fotke su mrak :)

    ReplyDelete