Jako volim kombinaciju čokolade i višanja. Oduševljava me spoj slatko-gorkasto-kiselkasto. Na prošlogodišnjem okupljanju blogera na Adi sam se uverila i da drugi vole takve varijante. I zaista mi je žao što je ovaj recept čekao više od godinu dana da bude objavljen, ali je to uglavnom zbog loših fotografija i mojih eksperimenata. Recept je u originalu neki kolač iz časopisa Lisa, koji je pretrpeo nekoliko mojih adaptacija i ovo je krajnji rezultat. Zavodljivi cupcakesi....
Recept je takodje objavljen i u aktuelnom broju časopisa Mezze, prelistajte ga dok čekamo sledeći broj.
Sastojci:
300 g višanja
75 g crne čokolade
100 g šećera
100 g maslaca
80 g brašna
80 g mlevenih lešnika
2 jaja
40 ml mleka
1 burbon vanil šećer
1 ravna kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
krema:
300 ml slatke pavlake
250 g krem sira
100 g šećera u prahu
2 kašike soka od višanja
1 kesica šlag fixa
Zagrejati rerun na 180°C.
Očistiti višnje od koštica i dobro ih ocediti.
Penasto umutiti razmekšali maslac, šećer i vanil šećer kao i prstohvat soli. Dodati jedno po jedno
jaje, svako muteći dva-tri minuta. Na
kraju umešati čokoladu otopljenu na pari. Dodati brašno, mlevene lešnike,
prašak za pecivo i mleko zatim miksirati dok se ne dobije glatka ujednačena
smesa.
U pleh za mafine poredjati papirne korpice pa u svaku sipati
smesu do otprilike 1/3, zatim raporediti polovinu višanja. Sipati ostatak testa
pa preostale višnje. Zagladiti površinu mafina kašikom. Peći oko 30 minuta u
zagrejanoj rerni. Čačkalicom proveriti da li su mafini pečeni pre vadjenja iz
rerne. Pečene mafine ostaviti sa strane da se potpuno ohlade.
U dublju posudu za mućenje staviti krem sir i šećer. Mutiti
dok se ne dobije ujednačena smesa. Dodati slatku pavlaku, sok od višanja i krem fix pa
miksirati dok se ne stvori čvrsta krema.
Još nisam pravila cupcakes. Nešto mi se ne da! Radije napravim kolač onako po naški!
ReplyDeleteIzostavila si u receptu: kada dodati sok od višnje u kremu? Greške se događaju, ja sam nedavno zaboravila staviti naslov a da ne govorim o sastojcima:)
Slike su ti predivne tako nježne, prozračne!
Nisam ni je neki ekspert za cupcakese, mada su nekako kolači po mojoj meri...
DeleteHvala što si obratila pažnju i javila mi za grešku. Meni se često dogadjaju i cenim kada mi neko skrene pažnju na to :)))
Isplatilo se čekati godinu dana za nešto ovako fino :)
ReplyDeleteJa ću jedino višnje možda zamijeniti s jagodama kad budem ih pravila.
Iako ni ja još nisam pravila cupcakese, ali planiram uskoro :))
http://artonmyway95.blogspot.com/
Jagode ili neko drugo bobicasto voce...
DeleteJoš me nije zahvatila cupcakemania, ali nikada se ne zna. I ja volim mješavinu višnji i čokice (općenito takve okuse). Divno izgledaju!
ReplyDeleteHvala...
DeleteJa uglavnom odelevam cupcakemaniji, pokleknem samo tu i tamo i to uglavnom sa ovim receptom...
baš krasan recept
ReplyDeleteHvala Tamara!
Deleteni ja nikad nisam pravila kapkejkse ali mi izgledaju neodoljivo:)
ReplyDeletevišnje volim jedino u kombinaciji sa čokoladom tako da mislim da zajedno sa lešnjacima je ovo jedna divna baza.
a fotke su fantazija...
Joj baš lijepo, i sir i lješnjaci i višnje u svemu, fino! :)
ReplyDeleteJa moram da priznam da nisam neki ljubitelj visanja, ali u kombinaciji sa cokoladom mi jako lepo idu....cini mi se da su i lesnici nesto sto daje fini smek...! jedino sto u Italiji visnje mozes da nadjes samo ako ti imas drvo u basti...ne znam zasto....!
ReplyDeleteNe mogu ni ja da zamislim da visanja nema u Italiji, kod nas su na svakom koraku, a nismo bas tako daleko...
DeleteJa visnje uglavnom volim u kolacima ili po nekom slanom jelu, sveze i ne bas...
Predivni su, a slike su fantasticne. Divne njezne boje :)
ReplyDeleteHvala!
DeleteNikada ne jedem višnje onako klot, već isključivo u kolaču, voćnom jogurtu, sosovima itd. Ovo tvoje izgleda sjajno, naročito krem. Gledam one ino-blogove, pa kada stave par stotina grama prah šećera za 6 kolačića - nije mi dobro. Pozajmiću recept za krem.
ReplyDeleteNi meni ne bude dobro kada vidim te ogromne kolicine secera ili putera po negde...
DeleteZa visnje se skroz slazemo :)
...obožavam višnje i čokoladu...a tu su još i lješnjaci i sir...ma savršeno!!... često radim čokoladne muffine sa višnjama...a pošto su ove godine divno rodile na mom vrtu.. biti će a i već jesu pripremljene na razne načine...;))
ReplyDelete...naravno da će se i ovi cupcakesi isprobati...veselim se!!!.. :)
Ako budes probala volela bih da cujem utiske...
DeleteVišnje, čokolada i sir, kombinacija mojih snova! Volim cupcakes jer se lako prave i vrlo su dekorativni. Ko zna šta još ovako divno i lepo čuči u tvom draft-u :)
ReplyDeleteNi sama ne znam sta sve imam u draftu, nego tako procesljam tu i tamo...
DeleteKombinacija je stvarno bas dobra :)
Predivno. I ja mnogo volim kombinaciju visanja i cokolade. Bas dugo nisam pravila cupcakes...
ReplyDeleteOvo mi je super kombinacija sastojaka, cupcakesi izgledaju predivno!!
ReplyDeletePrekrasna kombinacija sastojaka, taman da poželiš još jednu dozu nakon što smažeš ovu :) Slike su prekrasne!
ReplyDeleteDivan i jednostavan receptić! :) fotke su mrak :)
ReplyDeleteHvala svima na komentarima!
ReplyDelete:)))
google 1795
ReplyDeletegoogle 1796
google 1797
google 1798
google 1799
google 1800
google 1801