Dragi moji, u naredna dva meseca blog je pod istragom FBI ruklavica, biće mi drago da vas sve ugostim i nadam se da će vam se dopasti po nešto iz moje kuhinje. Bez mnogo priče, dobro došli!
Recept za testo sam pronašla u nekom starom časopisu kao francuseke brioše, malo sam ga preradila, jer je odnos mokrih i suvih sastojaka bio smešan, kako to ponekada biva, i za kraj sam ga začinila rumom. Nutella i lešnici, tako dobro poznata kombinacija nikada ne može da omane, ali ako želite možete ih zameniti sa nekim drugim namazom...
Sastojci:
12 komada
Testo
500 g brašna
80 g šećera
100 ml mleka
100 g putera
25 g kvasca
2 jaja
1 burbon vanilin šećer
1 kašika ruma
prstohvat soli
300-350 g Nutelle
70 g lešnika, pečenih
1 žumance + 1 kašika mleka
Zagrejte mleko, dodajte mu jednu kašičicu šećera i jednu kašiku brašna od pripremljenih količina, dodajte izmrvljen kvasac, pomešajte i ostavite sastrane da se kvasac aktivira.
Rastopite puter. Prosejte brašno u posudu za mešenje pa mu dodajte ostale navedene sastojke za testo, na kraju stavite aktiviran kvasac. Umestite glatko i meko testo, ako se lepi dodajte mu još malo brašna, ali tek toliko da se ne lepi. Ostavite pola sata na toplom mestu da se testo podigne.
Nakon pola sata premesite testo pa ga oklagijom razvucite u veći pravougaonik, oko 35 cm dugačak.
Nutellu zagrejte da bude meka, skoro tečna, rasporedite je po testu i razmažite ostavljajući ivice ne namazane, oko 1 cm širine.Preko pospite seckanim lešnicima. Ostavite sa strane deo seckanih lešnika, za posipanje ružica. Uvite testo kao rolat, odsecite krajeve pa secite na delove oko 3 cm dugačke, brišući nož posle svakog reza. Pleh za mafine, ili keramičke modlice, namžite puterom i pospite brašnom pa redjajte ružice, tako da isečene strane budu gore/dole. Ostavite na toplom mestu 15 minuta da testo ponovo naraste. Premažite ružice žumancetom umućenim sa jednom kašikom mleka, pa pospite preostalim seckanim lešnicima. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 200°C 20-25 minuta. Poslužite tople ili hladne uz mleko. Odlične su kao doručak!
Isprobala Lana,
Recept za štampu
bas divno izgledaju! odmah bi smazala sva tri!!! radujem se istagi ;) vec sam nasla svasta nesto.. =)
ReplyDeleteKad se vratim , bacam se na posao :)
ReplyDeleteDivne su ruzice, perfektan stajling Sanja!
Prelepo izgledaju! Bas mi se dopadaju! To moram uskoro i ja da isprobam! A slike su ti bas super!
ReplyDeletePuno pozdrava iz nemacke!
Kako je ovo divno... :)))
ReplyDeleteovo je savršeno!
ReplyDeleteO kako samo lepo izgledaju.... Predivne fotke!
ReplyDeleteOvo savršeno izgleda, čuvam recept za neku snježnu nedjelju ujutro, čini mi se da će mi onda savršeno pasati.
ReplyDeleteKako samo dobro izgledaju ovako ukrašene, fotkice su predivne..a o ukusu mogu samo zamisliti kad je nutela u pitanju, jer se ona kod mene žlicom jede i teško dođe u kolače....
ReplyDeleteI kod mene se nutela jede kašičicom, jedva uspem i palačinke da napravim, ali za ovo se vredi potruditi i sakriti jednu teglicu ;) Odlične ružice!
ReplyDeleteOvo stvarno vrijedi probati, a fotke su genijalne
ReplyDeleteDrago mi je da cemo se naredna dva meseca "motati" po tvom blogu, znam da cemo sigurno fino papati, mislim da cu sa isprobavanjem krenuti upravo od ovih ruzica.:)))
ReplyDeleteDraga Sanja, ti vec znas koliko mi je drago da cemo istrazivati tvoj blog. Upravo se prebacujem na index recepata i pravim prleiminarnu listu... :)
ReplyDeleteJako su ti lepe ove fotke...
Divan recept dobrodošlice.
ReplyDeleteSjajan recept i fantastične fotografije!!
ReplyDeletekupila si me ovim :)
ReplyDelete