May 11, 2013

Ružice sa Nutellom


Dragi moji, u naredna dva meseca blog je pod istragom FBI ruklavica, biće mi drago da vas sve ugostim i nadam se da će vam se dopasti po nešto iz moje kuhinje. Bez mnogo priče, dobro došli!



Recept za testo sam pronašla u nekom starom časopisu kao francuseke brioše, malo sam ga preradila, jer je odnos mokrih i suvih sastojaka bio smešan, kako to ponekada biva, i za kraj sam ga začinila rumom. Nutella i lešnici, tako dobro poznata kombinacija nikada ne može da omane, ali ako želite možete ih zameniti sa nekim drugim namazom...

Sastojci:
12 komada

Testo
500 g brašna
80 g šećera
100 ml mleka
100 g putera
25 g kvasca
2 jaja
1 burbon vanilin šećer
1 kašika ruma
prstohvat soli

300-350 g Nutelle
70 g lešnika, pečenih
1 žumance + 1 kašika mleka



Zagrejte  mleko, dodajte mu jednu kašičicu šećera i jednu kašiku brašna od pripremljenih količina, dodajte izmrvljen kvasac, pomešajte i ostavite sastrane da se kvasac aktivira.
Rastopite puter. Prosejte brašno u posudu za mešenje pa mu dodajte ostale navedene sastojke za testo, na kraju stavite aktiviran kvasac. Umestite glatko i meko testo, ako se lepi dodajte mu još malo brašna, ali tek toliko da se ne lepi. Ostavite pola sata na toplom mestu da se testo podigne.


Nakon pola sata premesite testo pa ga oklagijom razvucite u veći pravougaonik, oko 35 cm dugačak.
Nutellu zagrejte da bude meka, skoro tečna, rasporedite je po testu i razmažite ostavljajući ivice ne namazane, oko 1 cm širine.Preko pospite seckanim lešnicima. Ostavite sa strane deo seckanih lešnika, za posipanje ružica. Uvite testo kao rolat, odsecite krajeve pa secite na delove oko 3 cm dugačke, brišući nož posle svakog reza. Pleh za mafine, ili keramičke modlice, namžite puterom i pospite brašnom pa redjajte ružice, tako da isečene strane budu gore/dole. Ostavite na toplom mestu 15 minuta da testo ponovo naraste. Premažite ružice žumancetom umućenim sa jednom kašikom mleka, pa pospite preostalim seckanim lešnicima. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 200°C 20-25 minuta. Poslužite tople ili hladne uz mleko. Odlične su kao doručak!

Isprobala Lana,

Recept za štampu


Pin It Now!

15 comments:

  1. bas divno izgledaju! odmah bi smazala sva tri!!! radujem se istagi ;) vec sam nasla svasta nesto.. =)

    ReplyDelete
  2. Kad se vratim , bacam se na posao :)
    Divne su ruzice, perfektan stajling Sanja!

    ReplyDelete
  3. Prelepo izgledaju! Bas mi se dopadaju! To moram uskoro i ja da isprobam! A slike su ti bas super!

    Puno pozdrava iz nemacke!

    ReplyDelete
  4. O kako samo lepo izgledaju.... Predivne fotke!

    ReplyDelete
  5. Ovo savršeno izgleda, čuvam recept za neku snježnu nedjelju ujutro, čini mi se da će mi onda savršeno pasati.

    ReplyDelete
  6. Kako samo dobro izgledaju ovako ukrašene, fotkice su predivne..a o ukusu mogu samo zamisliti kad je nutela u pitanju, jer se ona kod mene žlicom jede i teško dođe u kolače....

    ReplyDelete
  7. I kod mene se nutela jede kašičicom, jedva uspem i palačinke da napravim, ali za ovo se vredi potruditi i sakriti jednu teglicu ;) Odlične ružice!

    ReplyDelete
  8. Ovo stvarno vrijedi probati, a fotke su genijalne

    ReplyDelete
  9. Drago mi je da cemo se naredna dva meseca "motati" po tvom blogu, znam da cemo sigurno fino papati, mislim da cu sa isprobavanjem krenuti upravo od ovih ruzica.:)))

    ReplyDelete
  10. Draga Sanja, ti vec znas koliko mi je drago da cemo istrazivati tvoj blog. Upravo se prebacujem na index recepata i pravim prleiminarnu listu... :)
    Jako su ti lepe ove fotke...

    ReplyDelete
  11. Sjajan recept i fantastične fotografije!!

    ReplyDelete