May 17, 2013

Karamel pita sa jabukama




Pita sa jabukama upotpunjena prelivom od karamela i orasima. Za ovako tmuran i hladan dan nam ne treba ništa više.
Recept je objavljen i u aprilskom broju Mezze-a.


Sastojci:
Za pleh veličine 35x20

Testo

250 g brašna
200 g putera
100 g šećera u prahu
100 g mlevenih oraha
1 jaje

Karamel preliv

150 ml slatke pavlake
160 g šećera
20 g putera

500-600 g očišćenih jabuka
1 limun, sok i narendana kora
1 kašičica cimeta
1/3 kašičice kardamona
šaka grubo naseckanih oraha

Prvo napraviti karamel preliv.
U manjoj šerpici zagrejte slatku pavlaku i puter, vodeći računa da ne proključaju. U drugoj šerpici otopite šećer na srednjoj jačini ringle stalno mešajući. Kada se šećer istopi sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi minut-dva. Postepeno, malo po malo šećeru dodajte slatku pavlaku sa puterom, mešajte stalno i pazite da se ne ispečete jer šećer jako peni u dodiru sa slatkom pavlakom. Kada ste sve sjedinili vratite na ringlu i kuvajte još 2-3 minuta. Ostavite sa strane da se ohladi.
Zatim napravite testo.
U posudu za mešenje prosejte brašno, dodajte mu šećer u prahu i orahe. Pomešajte. Dodajte puter isečen na kockice i izradite sve zajedno dok se ne naprave krupne mrve. Dodajte jaje i mesite dok ne dobijete glatko testo. Oblikujte valjak i ostavite ga u frižideru da se hladi najmanje sat vremena.
U činiju stavite iscedjen limunov sok i narendanu koricu, cimet i kardamom. Oljušite i očistite jabuke pa ih iseckajte na tanke listiće. Stavljajte listiće jabuka u činiju i mešajte da se sjedine sa začinima.
Ohladjeno testo rastanjite izmedju dva parčeta papira za pečenje i prebacite u pleh obložen papirom. Malo podignte ivice testa uz rub pleha. Izbušite testo viljuškom pa ga vratite u frižider na 10 minuta. Pecite samo testo u unapred ugrejanoj rerni na 180°C 10 minuta.
Izvdaite testo iz rerne pa ga premažite sa dve-tri kašike karamel preliva, poredjate listiće jabuke pa ih premažite sa karamel prelivom (po želji možete iskoristiti sav preliv ili ostaviti malo za posluživanje), na kraju sve pospite grubo seckanim orasima. Pecite još 30-35 minuta na istoj temperaturi. Izvadite pitu i ostavite je da se u potpunosti ohladi pre sečenja. Poslužite uz preostali karamel preliv.  



Pin It Now!

11 comments:

  1. Divno deluje ! da se izrazim u stilu Oscar Wild-a: "svemu mogu da odolim osim sosu od karamela"...jednostavno mi je nekako najlepse da ga pojoedem kutlacom ako ne direktno i da ga popijem...
    Uvek nekako stremim kada ga pravim, bas od tog prskanja i penjenja. Ja puter i pavlaku ne grejem nego puter samo iseckam na kockice i umesam jednu po jednu a pavlaku sipam postepeno..

    ReplyDelete
  2. Predivna je... A mene tokom ovih promenljivih dana tako mrzi bilo sta da pravim... :(

    ReplyDelete
  3. karamel i jabuke-nepogrjesivo!

    ReplyDelete
  4. Svaka čast, ovo je jako dobro! :)

    ReplyDelete
  5. Ovo je zaista odlična ideja za pitu s jabukama. Nisam takvo nešto do sada probala, a kako volim karamel - ovo je pravo!

    ReplyDelete
  6. Karamel i jabuke - sjajna kombinacija! Prvi put sam je probala u "Tarte-tatin" ili kako se već zove ona prevrnuta pita sa jabukama. Ovaj tvoj kolačić prelepo izgleda i prosto mami :)

    ReplyDelete
  7. Da se ne ponavljam, ali jabuke i karamel jesu odlična kombinacija.

    ReplyDelete
  8. Odlično izgleda, bilježim za isprobati.

    ReplyDelete
  9. Odlična verzija pite od jabuka, baš super zvuči i izgleda u ovoj kombinaciji sa karamelom !

    ReplyDelete