December 1, 2014

Zebra kolač


Odavno mi je ovaj kolač na listi želja ali nikako da postane realnost. Kada sam čula da je tema na kuVarijacijama odlučila sam da ga odmah isprobam. Sećam se emisije u kojoj ga Loren pravi i lakoće kojom barata sa te dve kese pune biskvitnog testa. Da li treba da kažem da sam se apsolutno i potpuno spetljala tokom naizmeničnog sipanja crne i bele smese?
Kasnije sam pogledala po netu i na nekim sajtovima se preporučuje sipanje kašikama, kao što su nuradile i neke blogerke u ovog krugu kuVarijacija, pa što ću svakako sledeći put uraditi. Ako vam se učini prilikom pravljenja da je žuta smesa dosta tečnija od crne dodajte joj slobodno jednu kašiku brašna.
Deci i meni se baš, baš dopao kolač i sigurna sam da ću ga praviti još dosta puta. Nadam se da će mi sledeći put šarice biti lepše!

 
Sastojci:
 
300 g brašna + jedna kašika
200 g šećera
250 ml ulja
100 ml mleka
4 jaja
25 g kakaa
4 ravne kašičice praška za pecivo
1 kašičica arome vanile
rendana korica jedne narandže
prstohvat soli
 
 
 
U činiju sipajte jaja, šećer, mleko i ulje, miksirajte dok ne dobijete penastu smesu. Podelite na dva jednaka dela.
Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli. Od mešavine suvih sastojaka odvojte 175 g, dodajte u jednan deo vlažne smese, stavite aromu vanile pa sjedinite. Drugom delu testa dodajte narendanu koru narandže, kakao i preostalo brašno, sjedinite. Ako vam se učini da je žuta smesa redja od tamne dodajte joj još jednu kašiku brašna.
Sipajte smesu u dresir kese ili one za zamrzivač, a možete i kašikom, što je moja preporuka. Sipajte na sredinu kalupa malo ( ili jednu kašiku) svelte smese pa u njenu sredinu malo tamne smese, nastavite tako naizmenično dok ne potrošite sve. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 180 C oko 35 minuta.
Ohladjen kolač poslužite uz ulupanu slatku pavlaku ili sladoled.
 
Recept za štampu 

Pin It Now!

10 comments:

  1. Ja sam se odmah odlučila za kašike. :) Meni je tako lakše.
    Divne fotke! :)
    I nama se kolač dopao i više od očekivanja...

    ReplyDelete
  2. Adoro o bolo zebra esse ficou perfeito
    Bj

    ReplyDelete
  3. Slažem se da je kolač dobar:) Ja sam pravila više puta, boje sam kombinirala sa vrećicom i sa kašikama, ali na kraju sam bila najzadovoljnija sa šarama kada sam samo iskretala posude :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. To sa posudicama mi isto ima logoke, iz dve merice i ne bi trebalo da bude problema....
      Pozz

      Delete
  4. Vidim da je i tvoja zebrica sa malim šaricama kao i moja...ja dam ovog puta sipala sa kesicama i šarice su bile skoro ne vidljive. Ranije sam pravila i sipala sa kašikama i šarice su bile jak lepe,ali bez obzira na šarice, kolač nam se jako dopao.

    ReplyDelete
  5. I ja sam radila s vrećicama ali sam imala i pomagača, meni jako fin

    ReplyDelete