Ideju za ove kesiće sam pokupila na Pinterestu. Medjutim slika koju sam videla je vodila do recepta na italijanskom za neku vege varijatu sa puno sastojaka koji i nisu dostupni. Na karju sam odlučila da napravim neku svoju varijatu sa receptom za testo koje sam puno puta pravila i koje nije bilo previše zahtevno iz prastare dr. Oetkerove knjižice Kolači vaš ponos. Knjigu sam nasledila od mame i vrlo je korisna i sa lepim slikama postupaka. Možda danas ti recepti i nisu zanimljivi, ali je odlična za početnike i osnovna testa za sve vrste kolača. Prilikom prvog pravljenja nisam imala prašak za pecivo pa sam stavila sodu bikarbonu i jako mi se dopala struktura testa pa je nisam menjala. Ako želite svakako možete staviti prašak za pecivo mislim da to neće bitno promeniti keks. Prilikom tog prvog pravljenja sam pravila samo jedan valjak od testa i keks je bio baš velik, posle sam pravila dva. I meni su lepši tako mali.
Aleksa se jako zaljubio u ove kesiće i neumorno je obigravao oko kutije sa keksom sve dok prva probna tura u potpunosti nije nestala. Drugu turu sam sakrila, do praznika :D
Sastojci:
testo sa bademom
150 g brašna, tip 400
50 g gustina
100 g šećera
125 g putera
100 g seckanih badema
1 jaje
1 kašičica sode bikarbone
1 burbon vanilin šećer
prstohvat soli
testo sa čokoladom
200 g brašna, tip 400
50 g gustina
100 g šećera
100 g crne čokolade 70% kakaoa
125 g putera
1 jaje
1 burbon vanilin šećer
1 kašičica sode bikarbone
Prosejete brašno, gustin, prstohvat soli i sodu bikarbonu na dasku za mešenje, u sredini napravite udubljenje pa u njega stavite šećer, vanilin šećer i jaje. Mešajte postepeno dodajući smesi u sredini brašno, kada masa postane gusta počnite da dodajete listiće hladnog putera. Mesite dok ne dobijete ujednačeno testo, na kraju dodajte seckane bademe. Ako se testo lepi dodajte još sasvim malo brašna.
Oblikujte testo u kuglu i ostavite sa strane.
Za drugo testo prvo na pari ili u mikrotalasnoj rastopite čokoladu. Zatim napravite prhko testo na isti način kao i za beli deo s tim što na kraju dodajete čokoladu. Da Vam se čokolada ne bi razlila po dasci i zalepila za nju možda bi bilo jednostavnije da crno testo pravite u velikoj činiji. Kada dodate čokoladu u testo najpre mesite sa varjačom a kada se čokolada upije nastavite sa rukama sve dok testo ne postane ujednačeno.
Oba testa podelite na dva dela, pa ih razvucite izmedju dva lista papira za pečenje u pravougaonik, ako vam se testo lepi pospite papir i testo brašnom. Odsecite eventualne viškove kako bi ivice bile ravne. Na dasku stavite crno testo pa preko njega stavite belo tako da vam papir bude sa gornje strane, odstranite papir. Urolajte testo u valjak uz pomoć donjeg papira. Prilikom uvijanja stiskajte testo da bi se sve lepo spojilo. Ako vam slučlajno i ostanu male rupice one će nestati prilikom pečenja. Ponovite postupak i sa drugim delom testa. Oba valjka uvite u providnu foliju i ostavite u frižider na bar sat vremena.
Ugrejte rernu na 180°C. Izvadite jedan valjak testa iz frižidera i isecite ga na tanke šnite, poredjate na pleh obložen papriom za pečenje i pecite oko 15-18 minuta. Kada ih izvadite iz rerne keksići će biti meki pa ih ostavite da se ohlade u plehu, kada su skroz hladni složite ih u limenu kutiju. Ponovite postupak i sa drugim valjkom testa.
Recept za štampu
Krasno izgledaju!
ReplyDeleteHvala!
DeleteCini mi se da su keksici veoma ukusni, sudeci po malim prsticima koje pridrzavaju keksic.:)))
ReplyDelete:)))
DeleteJako lepo izgledaju, a dopada mi se i što im je struktura rekla bih krckava. Model koji pridržava keksić je zadobio moju punu pažnju:))) Preslatko.
ReplyDeleteStruktura je bas fina,nekako se tope u ustima.
Delete:))
Nekakve slične i ja imam, samo što u ovo svijetlo tijesto ide kao gotov marcipan
ReplyDeleteSigurno je odlicno sa marcipanom :)
ReplyDelete