April 13, 2012

Zapečena skuša

Jutros sam krenula uz kafu da kuckam ovaj recept, kada sam na FB spazila video o razvoju dece i zagledala se. Preporučujem, svim roditeljima i onima koji to palniraju da pstanu da obavezno odvoje vreme i pogledaju o čemu se radi.... A ja ću se potruditi da saznam više na tu temu....

Da se vartimo skuši.
Koliko god se trudim smatram da ribu uglavnom ne jedemo dovoljno često. Nije pogodna za pripremu unapred, a skoro nikada ne jedemo svi u isto vreme ili riba jednostavno nije nešto što bi jeli tog dana, a i da budem iskrena mm je voli ali nikako previše često. Onda se sve svodi na to da je spremam sama za sebe, jer Tea preko nedelje jede u vrtiću, a vikednom imamo nekih drugih planova. A mene mrzzzzi da kuvam samo za sebe. Ali tog dana sam rešila da udovoljim samoj sebi...
Ovaj način pripreme ribe je novina za mene a mrvice su me oduševile, u kombinaciji sa omiljenim bademima, paprikom i nezaobilaznim belim lukom, odlično!
Umesto uobičajene blitve sa krompirima napravila sam je u varijanti sa jajetom i sasvim malo mleka....


Sastojci:
za dve osobe

4-6 filea skuše, u zavisnosti od veličine
60 g prezli
šaka badema
1 kašika ribanog parmezana
100 g crvene paprike, babure
1/2 vezice peršuna
3 čena belog luka
1 kašika brašna
1-2 kašike maslinovog ulja
so, biber



Ribu odmrznuti pa osušiti papirnim ubrusom.
U blender/seckalicu staviti prezle, bademe, parmezan, papriku isečenu na manje komade, beli luk i peršun, belndirati minut-dva dok ne postane kompaktna smesa.  Ribu posoliti a zatim uvaljati u brašno (ako je koža ostala tu stranu ne treba uvaljati u brašno). Pržiti minut dva na zagrejanom ulju na tiganju.
Rernu ugrejati na 200 °C. Pleh obložiti papirom za pečenje, pa straviti ribu, vodeći računa da se fileti ne rapadnu. Rasporediti na svaki komad smesu od prezli. Peći u zagrejanoj rerni 15 do 20 minuta.
Poslužiti uz prilog od blitve ili spanaća, ili uz kalsičnu salatu od krompira....

Recept za štampu
Pin It Now!

20 comments:

  1. Imala si odličan ručak, makar si kuhala sama za sebe..Blitvu na taj način i sama često napravim, odlično sve!

    ReplyDelete
  2. Predivno izgleda, recept je super, a slike fantasticne

    ReplyDelete
  3. Svaka ti čast što si ovakvo jelo išla kuhati samo za sebe. Ja isto mrzim kuhati kad sam sama doma i onda obično "ručam" neke gluposti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Strogo izbegavam hranu koju podrazumevamo pod gluposti, a potajno ponekada uzdišem za njom B)
      Teško se nateram da kuvam samo za sebe, ali kasnije shvatim da vredi, itekako...

      Delete
  4. Super, volim ovakvu hranu a fotke su mi prelepe :)

    ReplyDelete
  5. Super je ta smesa što se stavlja u lernu! Ne volim skušu al ovo može da svaki file da se smesti! Super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može i bilo koja druga riba, nešto slično sam probala sa oslićem...

      Delete
  6. Obavezno cu probati ovaj recept. Skusa je inace, sama po sebi dosta suva i nije ju lako spremiti da bude bas fina. Ovo sa mrvicama sjajno zvuci!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skuša je meni najlepša sa roštilja, ali ne treba je dugo peći, onda postane jako suva....

      Delete
  7. Obožavam skušu, mada kod nas najčešće završi na gradelama. Ovo mi je baš novitet koju će svakako isprobati. Divne fotke, kao i uvijek kod tebe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve sa gredela obožavam....pa još kada je i ambijent primorski, milina :)

      Delete
  8. Volim skušu i ovo je zaista interesantan recept za njenu pripremu...

    ReplyDelete
  9. Da znaš da ni ja ne pripremam ribu često - jer ne volim da je spremam (zbog dva parčeta ribe neprijatno zamiriše ceo stan), a nije pogodna za podgrevanja, jer zbog posla radnim danima spremam dan unapred, pa u mikrotalasnu....vikendom je na snazi prvi razlog :-) Ovaj tvoj obrok (ne samo riba) izgleda fantastično.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala....meni nekako ne smeta taj miris ribe koja se peče, verovatno sam se samo potrudila da ga ne primećujem :)

      Delete