Nemam neku priču danas, osim da sam rešila da malo raščistim gomilu nakupljenu u draftu. U poslednje vreme sam više bila u kuhinji nego za tastaturom i da ne bi prošla sezona recepata potrudiću se da ubrzam malo pisanje. Mada ne mogu da obećam da će tako i biti...
Nikako da se zasitim crumble-a i varijacija na temu istog. Osvojila me ta jednostavnot i mrvičastost. Leto sa svim voćem koje donosi je idealno godišnje doba za kombinovanje ukusa, mirisa i boja. Ovaj kolač sa biskvitnom podlogom a prekriven mrvicama je inspirasan ovim receptom . Kada smo kod tog recepta moram da vas pitam kada ste poslednji put jeli dud? Mislim da sam ja otprilike imala sedam ili osam godina. Sledeće godine ću se potruditi da to ispravim.
Sastojci:
Pleh 33x22 *
Za crumble:
70 g brašna
70 g graham brašna
70 g maslaca
80 g žutog šećera
2 kašike zobenih pahuljica
1 kašičica ruma
prstohvat soli
Za biskvitno testo:
3 jaja
100 g žutog šećera
100 g maslaca
170 g brašna
40 g graham brašna
naribana kora jedne narandže
naribana kora polovine limuna
1 kašičica arome vanile
1 kašičica ruma
ravna kašičica praška za pecivo (3 g)
prstohvat soli
Za punjenje:
1 kg breskvi
2 kašike sveže cedjenog soka od narandže
1 kesica burbon vanil šećera
U posudu za mešenje staviti sve suve sastojke za crumble. Pomešati. Maslac otopiti pa ga dodati suvim sastojcima. Rukama utrljavajte maslac dok ne dobijete mrvičasto testo. Ostavite u frižideru da se haladi dok pripremate ostalo.
U drugoj posudi pomešajte jaja, šećer, aromu vanile, rum i naribane korice narandže i limuna. Penasto umutite mikserom. Smanjite brzinu miksera i postepeno dadajte ostale sastojke. Miksirajte sve dok ne dobijete ujednačenu masu. Pleh obložite pepirom za pečenje pa sipajte bikvitnu smesu.
Breskve oljuštite i isecite na kockice, pa stavite preko biskvitne smese zatim pospite burbon vanil šećerom i sokom od narandže. Preko breskvi pospite crumble testo. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 200 stepeni 30-40 minuta.
* premerila sam unutrašnje ivice pleha
Verzija za štampu
Obožavam ovaj recept, savršenog okusa, mekan ... tvoj izgleda savršeno i poziva na još!
ReplyDeleteSve pohvale za fotke!
Ugodan vikend:)
Dud sam jela kao mala. Njega niko ne prodaje, njega niko ne ceni, a doduše nije mu ni neki ukus, ali verujem da bi sada u ovim godinama svašta mogla da napravim sa njim. Ove pahuljice su ti super dodatak, kao i rum, a breskve su ove godine fenomenalne.
ReplyDeleteCrumble sa zobenim pahuljicama i rumom svakako moram isprobati. Možda čak i s breskvama. Odlično izgleda!
ReplyDeleteprekrasan kolač, jednom sam probala s posipom sa zobenim pahuljicama i jako mi se svidjelo
ReplyDeleteWow, fino zvuči crumble, a i slikice svaki put sve ljepše i ljepše..
ReplyDeleteDud nisam jela odkad sam bila mala.Ovd ega nisam jos nigde cak ni videla.Lepo podsecanje.A kolac je izvrstan:)
ReplyDeleteKrasan kolač, a ovo za zobenim pahuljicama mi je posebno interesantno. Moram probat.
ReplyDeletekrasan kolač, baš pijem kavicu, da mi je kriška-dvije ovoga :)
ReplyDeleteDud nisam jako dugo jela, mi to zovemo murva
Joj, divno ti izgledaju ove "mrvice" sa vocem!;)) A dud nisam nikada probala, postoji jedno drvo kod nas u parku i znam da je uvek rizicno setati se ispod njegove krosnje kada zrele bobice pocnu da otpadaju!;D
ReplyDeleteMljac, mljac, evo mene tebi iako znam da vam ništa nije ostalo na tanjurima :) Barem jedan maleni komadić? Nisam baš puno velika tako da može bilo kakav ostatak? Može? Odličan kolačić!!
ReplyDeleteMoram se uhvatiti tog crumbla jer i kod tebe izgleda izazovno.
ReplyDeleteDivne su ti ove kockice!
ReplyDeleteCrumble sam radila jednom i jako mi se svideo. Ja nisam ljubitelj breskvi u kolacima, pa bih sigurno ovo radila sa nekim drugim vocem.
Dud nikada nisam probala, ali ga pamtim po tome sto ostavlja strasne fleke na odeci.
Prekrasan kolač,obožavam sve te mrvičaste varijacije,a ima ih podosta,tvoje fotkice su mamilice i znaš da bih sada rado mogla probati jedan komad:)
ReplyDeleteSanja, tagujem te u igri 7 linkova pa ako želiš da učestvuješ u super osvrtu na tvoj blog skokni do mog bloga i pročitaj pravila. Ja obično ne objavljujem ovakve postove ali mi se ovo dopalo.
ReplyDeleteKolac je predivan! Imamo trenutno gomilu zrelih vinogradarskih bresaka i ovo je sjajna ideja za iskoristiti ih... :)
ReplyDeleteKad sam bila mala imali smo u dvoristu dva ogromna bela i jedan crni dud... Obozavamo to voce! :) Nedostaje mi...
postoji i beli dud.
ReplyDeleteda li moze ovo da se pravi sa kajsijama?
Naravno da moze!
Delete