Ovog leta mi baš ništa ne ide lako a ni kako sam zamislila ili barem poželela. Ne želim da nabrajam šta je sve pošlo naopako i šta mi se nije ostvarilo.... Reći ću samo par stvari, juče se čujem sa mm koji je već više od mesec dana poslom u Nemačkoj i kaže mi da neće moći da dodje za vikend kako je planirao....odloženo do daljeg. Sećate se posla iz prošlog posta? Zvali su me da kažu da im baš ja odgovaram, zahvalila sam se na ponudi. Teško mi je to palo, samo zato što posla generalno baš i nema i ko zna koliko ću morati da čekam do sledeće prilike, ali ne želim da pristanem na bilo šta. Mislim da kada bi više ljudi tako razmišljalo ne bi ni bili u priulici da dobijamo bezvezne ponude... no to je sasvim neka druga tema.....
I u svemu tome učim Teu da piški na nošu. Bilo je tu svakakvih momenata a najsmešnije mi je bilo pre pra dana. Sedi dete na noši i igra se sa dve plastične posudice i malo vode. Spustila sam dasku na wc šolji i sedim i čekam, i kako to već ide svako malo pitam "Jesi li piškila?" "Hoćeš da piškiš?" i nakon ko zna kog pitanja tog dana moja ćerka lepo raširi nožice i sipa onu vodu iz posude u nošu, pogleda me i kaže "Pikila!!!" Ustane s noše i ode. Da zna garant bi mi rekla i " Nemoj više da me smaraš!"
Sve mi je kompikovano, osim hrane. Ona je ovog leta najjednostavnija, laka i brza.
Sastojci:
Za dve osobe
125 g riže, dugog zrna
75 g graška
75 g zelene boranije
75 g žute boranije
1 veća glavica luka
cca 750 ml povrtnog temeljca
100 ml kvalitetnog belog vina
2 kašike maslinovog ulja
pecorino sir
so, biber
Ako koristite sveže povrće prvo ga banširajte, a zamrznuto je već blanširano. Luk sitno iseckati i propržiti na maslinovom ulju, dodati povrće i dinstati sve zajedno dok povrće ne omekša. Dodati rižu i pržiti je dok ne postane staklasta.Smanjiti ječinu ringle pa postepeno dosipati po malo vrućeg temeljca, stalno mešajući. Kada je riža skoro gotova (u zavisnosti od vrste riže i ličnog ukusa) sipati vino i pustiti da se krčka još dva tri minuta. Po ukusu dosoliti i servirati u tanjire i posuti sa sveže samlevenim biberom i komadićima (ili rendanim) pecorino sira.
Verzija za štampu
Kako me raduje ova sliak sa avezim graskom.Podseca me na kasno prolece i kad ga beremO:).I jedemo sa mladim krompiricima.A kladim se i u rizotu je idelano legao;)
ReplyDeleteŽao mi je što ti se ne ostvaruju planovi i sve ide naopako. Čini mi se da je "nešto u zraku" jer znam više ljudi koji ma ništa ne ide od ruke u zadnje vrijeme, pa čak ni meni :( Osoba sam koja voli imati većinu važnijih stvari isplanirano, ali kao za inat, svi planovi propadaju u vodu.
ReplyDeleteNadam se da ćeš uskoro naći posao koji će biti idealan za tebe!
Grašak nisam nikad kombinirala s mahunama, iako oboje sadimo. Pravi ljetni tanjur!
Ovakve stvari su mi najdraže i najjednostavnije! Predivne fotke :)
ReplyDeleteZnaš kako kažu - strpljen spašen! Samo polako i to će proći. Odlična anegdota, baš je slatka...
ReplyDeletesvidja mi se klopa a fotke su božanstvene. Pozdrav!
samo hrabro i strpljivo :) Krasno jelo ti je ovaj rižot!
ReplyDeleteSamo polako..ima nas podosta kojima ne ide baš sve po planu...najslađe mi je ova pričica sa curicom,koja očito ima svoj plan kako će šta napraviti..divna klopa,praćena krasnim fotkicama..pozdrav ti šaljem!
ReplyDeleteKako kažu posle kiše uvek dolazi sunce, Doći će i tvoj mužić, i još ćete se više uželetii voleti posle toga. Tea će naučiti sve šta treba u svoje vreme, a kako je suditi ona je jedna genijalna i bistra devojčica i bolje da je tako. Meni je mama jednom sa 5 godina u doba najveće nestašice kafe rekla dok je prala veš nad kadom da joj sipam kafu u šolju. Ja pitam koliko, ona kaže koliko može da stane. Ja kažem da može sve. Okrene se žena a ja poslednju kafu u kući sipala u wc šolju. Deca!
ReplyDeleteElem i ja sam ovog leta apsolutno u zdravim i laganim jelima. Nema bešamela, kačkavalja, preliva i pečenja preteranog. Muž se ne buni pa možda tako i nastavim.
A što se posla tiče, sve mi je jasno. Moju drugaricu su pitali da li sluša narodnu muziku na razgovoru za posao -farmaceutska firma, ona kaže ne, a oni njoj pa znate kako ćete vi sa klijentima ako se sedne na ručku i poruči narodna muzika. Moš misliti! Šta god da odgovoriš nije po volji. Ako na početku ne zvuči dobro ne može biti bolje kasnije, nikako.
Ako te to teši mislim da nisi jedina kojoj u poslednje vreme ne ide sve po planu... čak šta više ne znam nikoga kome ide po planu i "programu"...
ReplyDeleteOva klopa je fenomenalna i mogla bih živeti na njoj :), pozdrav!