January 20, 2011

Ludo testo/ Mini pizze



Svima je poznato vec Ludo testo, ja sam ga prvi put videla kod Stonoge na blogu cim ga je objavila. Pravila sam ga bezbroj puta i uvek sam bila zadovoljna. Jedina izmena koju pravim je da ga ostavljam u velikoj ciniji u kojoj ga mesim, kesu navucem preko cinije pa je stegnem i zavezem...Skoro sam natrcala na prevod za prvu sezonu The Naked Chef  i videla od njega foru da razvije testo u pravouganik i pospe ga zacinima po zelji zarolja ga i sece na snite pa oblikuje dalje testo....Tko sam spojila ludo testo i Dzejmija i napravila mini pice....nista spektakularno ali vrlo pristojno. Ne znam da li je uredu da te moje kreacije nazivam picama posto su mnogo debeljuskaste al trenutno nemam bolje ime :)









Ludo Testo

Sastojci

250 ml mleka
1 kocka svezeg kvasca
1 kasicica + 3 kasike secera
1 kg brasna (ili 500 g mekog i 500 g ostrog)
1 prasak za pecivo
2 jaja
1/2 litre jogurta
3 kasike ulja
1 kasicica soli

U posudici ugrejati 250 ml meka i dodati jednu kasicicu secera pa u to razmrviti kocku svezeg kvasca. Promesati i ostaviti na toplo mesto da kavasac pocne da radi. U drugoj posudi pomesati obe vrste brasna (ili staviti brasno ako koristimo jednu vrstu) pa redom ododavati prasak za pecivo,  tri kasike secera, tri kasike ulja i kasicicu soli. Zatim dodati smalcen jogurt i dva lagano ulupana jaja pa sipati nadosli kvasac i mesati varjacom dok se masa ne poveze. Dalje mesiti rukama dok  se ne dobije cvrsto testo (ako se lepi dodati jos malo brasna). Umeseno testo odloziti u najlon kesu, istisnuti vazduh i kesu zavezati; ili navuci cvrstu kesu preko cinije i cvrsto zavezati. Ostaviti testo da se ludira u frizideru cetiri sata.
Testo cupkati po potrebi, a ostatak moze stajati u frizideru 7 dana. Testo je univerzalno.....



Mini pizze

za posipanje testa:

Slatka aleva paprika, beli luk u prahu i origano, prema ukusu



Testo tanko razviti pa posuti slatkom aleom paprikom, pomocu guste cediljke, pa posuti belim lukom u prahu i origanom. Zaroljati testo i ostaviti dva tri minuta da pocne da narasta da se lepo sjedini. Seci na tanje snite, koje treba malo razvuci i oblikovati rukama pa ih poredjati u pleh. Filovati ih prema zelji, ja sam stavljala standardno kecap, sunkaricu sir i marinirane sampinjone pa posula bosiljkom i origanom...


Verzija za stampu
Pin It Now!

7 comments:

  1. Divno izgledaju,tako mekano, njamii!
    Super mi je naziv:)

    ReplyDelete
  2. Skoro sam radila nešto slično, tj Jovanine kupus kiflice, koje se isto tako rolaju, pa seku i svašta mi je palo napamet dok sam radila, tj. kako to može da se iskoristi i za druge stvari. Nisam pravila ludo testo, ali sam ga jela i jela u onim groznim godinama. Kako stvari stoje izgleda ćemo se vraćati ludom testu i bakinim kolačima. Šalim se, znam da je dobro, pa da se poslužim onda!

    ReplyDelete
  3. Kakva ideja :) odlično izgleda, mora da je prefino :))

    ReplyDelete
  4. To ludo testo je savrseno i stvarno si ga super iskoristila!

    ReplyDelete
  5. Volim ovakve zalogaje, sviđa mi se recept!
    pozz :)

    ReplyDelete