Recept za ovu poznatu tortu sam našala u knjizi Dr Oetker Torte iz 86 godine, čini mi se. Vidim da sada na sajtu imaju neki sasvim drugi recept, a recepata koji kruže kao varijacija na temu je mnogo, mnogo...Količina čokolade i fotografija na naslovnoj strani su ono sto me nateralo da isprobam baš ovu verziju....Iako je u poslednje vreme bilo pregrst praznika za koje sam mogla poslužim ovu tortu odlučila sam da sebe za rodjendan, koji se ugnjezdio izmedju praznika, počastim istom. Oduševio me je ukus slatke pavlake sa čokoladom! Savrsenstvo.
I rodjendan i torta su već poodavno prosli...
Za tortu je potreban žele ili kako je tačno pisalo u knjizi drhtalica od ribizla, koju ja nisam imala, a nisam našla ni da kupim, a nije bilo ni marmelade od ribizla. U zamrzivaču sam pronašla kupine koje su isto kiselkaste pa sam rešila da sam napravim neku vrstu želea. Recep za žele je na kraju posta.
Biskvit:
4 žumanca
4 kašike tople vode
125 g šećera
1 vanil šećer
4 belanca
100 g mekog brašna
30 g kakaa
100 g gustina
9 g (3 ravne kaisikice) praška za pecivo
Sok od višanja za namakanje biskvita
četiri žumanca sa četiri kašike tople vode penasto mutimo, dodamo 2/3 od ukupne količine šećera i vanil šećer. Mutimo dok ne nastane gusta pena. Ulupamo sneg od 4 belanceta i preostale količine šećera pa ga sjedninimo sa masom od žumanaca. U drugoj posudi sjedinimo brašno, kakao, gustin i prašak za pecivo. Suve sastojke prosejemo na smesu od jaja i lagano umutimo (prvi sepen na mikseru). Sipamo u kalup za tortu koji smo namazali margarinom i pečemo na 180 stepeni 30 minuta. Proverimo štapićem da li je biskvit pečen pre nego što ga izvadimo.
Za nadev:
700 ml slatke pavlake
300 g gorke čokolade
500 g konzerviranih višanja (jedna tegla kompota od višanja)
40 g gustina
1 kašika šećera
2 kašike trešnjevače
3 kašike želea od ribizla (u mom slučaju želea od kupina)
Malo mlake vode
U dublju posudu/loncu izlomimo čokoladu i prelijemo je slatkom pavlakom, stavimo na tihu vatru na šporet i pustimo da provri i da malo vri. Prespemo u ciniju i ostavimo da se dobro ohladi, po mogućnosti da prenoći. Procedimo višnje i odvojimo 250 ml soka (ako treba doliti vode) i stavimo na šporet da provri. Gustin izmešamo sa 4 kašike soka (od onih 250 ml) i dodamo provrelom soku i sačekamo da još jednom provri pa dodamo višnje. Umesamo kašiku šećera i 2 kašike trešnjevače i ostavimo da se ohladi.
Biskvit podelimo na tri dela.
Poprskati svaki list sa malo soka od višanja.
Na tanjir za posluživanje stavimo jedan list biskvita i stavimo obruč od kalupa za tortu.
3 kašike želea od kupina/ribizla pomešamo sa 3 ili 4 kašike vode (ako je potrebno ugrejati žele sa vodom kratko u mikrotalsnoj i dobro promešati; ne brinite ako je malo tečnije, višak će upiti biskvit i tako biti još ukusniji) pa time premažemo donji list torte, na koji stavimo srednji list i premažemo ga smesom od višanja. Slatku pavlaku sa čokoladom ulupamo mikserom. 5 kašika te smese premažemo preko smese od višanja a preko stavimo treci list biskvita. Ostatkom čokoladne smese premažemo celu tortu i ukrasimo po želji.
Žele od kupina
180 g kupina
180 g šećera
sok od 1/2 limuna
1/2 kesice želatina + voda za pripremu (prema upustvu sa kesice)
Verzija za stampu
Fantastično izgleda, a recept je odličan! Imam i ja tu knjigu i puna je lijepih i zanimljivih recepata. Sve pohvale za tvoju tortu!
ReplyDeleteKiss!
Istina mnogo je varijacija na temu 'Schwarztwald'. Dopada mi se ova tvoja varijanta, mada uvijek pravim onu 'klasicnu' sa Kirshem i duplim kremom.
ReplyDeleteLijepo si je 'udesila'!
sretan rođendan sa zakašnjenjem!! obožavam Schwarzwaldicu, i ova tvoja verzija je sigurno jako fina :)
ReplyDeleteŠta reći za čuvenu "švarcvaldicu" sem - FANTASTIČNO !! Odlično izgleda draga! :-))
ReplyDeleteSuper izgleda, jako ukusna..i znaš da bi pasalo nešto ovako kao sa tvoje slike, kavica i kolač..mmm!
ReplyDeleteJos nisam naletela na ovu verziju... zvuci odlicno, a ovo parce na kraju izgleda tako primamljivo :)
ReplyDeleteSrecan rodjendan!!!
Ovu tortu sam jela letos na jednoj svadbi i malo je reci da sam se odusevila. Od tada jurim ovaj recept,ubih se da ga pronadjem, gledala po netu, ali nista. Hvala ti sto si me spasila daljeg trazenja:)
ReplyDeleteTorta je zaista fenomenalna jer sadrzi dosta cokolade i slatke pavlake , a odlican kontrast je upravo to kiselkasto voce.
Obožavam je!
ReplyDeleteIzgleda vrlo primmaljivo, svidja mi se ova kombinacija s kupinama...
ReplyDeleteImam tu knjigu i svojevremeno smo svi radili ovu tortu, baš je lijep podsjetnik! odlično izgleda.
ReplyDeleteŽelim ti sretan rođendan iako je bio davno za dobre želje nikad nije kasno. :)
ReplyDeleteOvo mi je jedan od omiljenih torti, a ovaj recept je potpuno drugačiji od svega što sam do sada probala i jako mi se sviđa. Definitivno ću ga isprobati. :)
Wow, divota i fenomenalne fotkice. Ohoho, baš si me potrefila;))) Pozdrav
ReplyDeleteBas me raduje sto se svima svidja ova varijanta, poznata je torta pa sam pomislila da bi mogla biti pomalo dosadna...
ReplyDeleteKnjiga stvarno ima puno lepih recepata i vredi je imati...definitivno ce biti jos torti iz nje...
@Ana nema na cemu, uvek volim da pomognem....
Hvala svima na lepim zeljama i zaista nikada nije kasno za to...
Volim ovu tortu i bas je odavno nisam jela. jako mi se svidja ovaj recept. Drago mi je sto si ga podijelila sa nama :-)
ReplyDeleteČokoladni Švarcvald je extra, bolji od onog sa belim filom.Super su fotkice.
ReplyDeletebaš mi se dopada ova verzija torte i izgleda odlično
ReplyDeleteOdlična! Rado bih jedno parče :)
ReplyDeleteradila sam ovu tortu prosli vikend. po receptu iz knjige "Torte" by Bilus-Brkan. totalna pusiona, tijesto je ostalo tvrdo i nisko. al svejedno je torta nestala u 24 sata. zahvaljujuci slagu i visnjama, pretpostavljam.
ReplyDeleteJel isti recept za biskvit? Postupak i sastojci?
ReplyDeleteI ja sam ocekivala malo deblji biskvit ali sam ja na kratko otvarala rernu, pa je moja greska sto se malo spustila. Biskvit mi je popio dosta soka od fila od visanja pa nije bio suv, mada mu ta voda koju ne dodajemo u onaj standardni biskvit na koji je vecina navikla (koliko jaja toliko secera i brasna) daje drugaciju strukturu a i ukus...
A zbog slaga i visanja joj se sve moze oprostiti...