October 18, 2010

Indiski ragu od mlevenog mesa i cokoladna pita



Uskoro istice drugi mesec istrage bloga Just good food u okviru FBI rukavica koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes i mada sam ova dva jela pripremala jos pre mesec dana, tek sada ih stavljam.

Fotografije sa bloga su me odusevile a recepti su izvrsni. I ja, kao i mnogi, zalim sto sada nije sezona jagoda, deserti sa njima prosto mame li mame sa stranica bloga.
Ragu od mlevenog mesa na indijski nas je osvojio i uskoro cu ga ponovo pripemati, verovatno ce postati redovan u nasoj kuci. Mene najvise raduje jednostavnost i brzina pripreme, kao i punoca ukusa ovog jela. Jedine izmene koje sam napravila jesu u kolicini mesa, stavila sam 500g, toliko sam ga imala, i umesto kajenskog bibera, kojeg nemam, stavila sam obicni crni.



Sastojci:

500g mlevenog mesa
2 cili paprike
2 glavice luka
2 reznja cesnjaka
2 veca krompira
2 kasike margarina ili putera
1 kasika slatke melvene paprike
250 ml temeljca
150 g graska, smrznutog
carry, vegeta



Cili paprike, luk i cesnjak sitno naseckajte, a krompir na kocke. Meso przite na zagrejanom puteru dok se ne usitni skroz, pa dodajte luk i przite jos malo, zatim cesnjak pa onda cili, mlevenu papriku i kari, dinstajte jos malo. Zalite temeljcem i kada provri dodajte krompir i kuvajte na tihoj vatri jos dvadesetak minuta,dodajte vegete po ukusu, posle stavite grasak i kuvajte dok on ne bude gotov. Pre serviranja pobiberite.

Verzija za stampu



Pravila sam i Socnu cololadnu pitu. Pita je, kao sto joj ime i kaze socna i ukusna, mada bi po meni moglo ici duplo manje slatke pavlake, koja dominira. Cokolada bi dosla vise do izrazaja. Ili se meni cinilo da je u drugom planu, pristrasna sam. Zuti sirup, koji nemam i nikada ga nisam koristila, zamenila sam medom.

Sastojci:

85 g cokolade za kuvanje
55 g margarina
3 kasike meda
3 umucena jaja
140 g secera u prahu
1 kasika arome vanile
115 g mlecne cokolade
500 ml slatke pavlake

Za testo:

165g brasna
1/2 kasicice soli
115 g margarina
2-3 kasike vode




Zagrejte rernu na 220 stepeni.
Brasno prosejte u posudu za mesenje i dodajte mu so, pa udrobite margarin i mesite dok testo ne postane mrvicasto, zatim dodajte kasiku po kasiku vode i mesite dok ne dobijete kuglu. Na radnoj povrsini razvucite testo i onda ga prebacite u unapred pripremljen kalup za pitu (precnika 20-23 cm). Sredite krajeve pa testo izbockajte viljuskom i pecite ga desetak minuta dok ne potamni. Izvadite iz rerne i pustite da se hladi dok vi pripremate cokoladu.
 Na pari otopite cokoladu, margarin i med. Sklonite sa vatre pa dodajte jaja, secer i aromu vanile. Rernu smanjite na 180 stepeni. U kalup sipajte cokoladnu smesu i pecite dok se ne stegne, oko 30 minuta. Pustite kolac da se hladi na resetki. Za dekoraciju toplinom ruke razmeksajte mlecnu cokoladu, pa ljustilicom za povrce duzinom table cokolade vucite praveci kovrdze. Ostavite ih na foliji u frizider,da se stegnu.
Pre serviranja prekrite pitu ulupanom slatkom pavlakom i dekorisite cokoladnim kovrdzama.


Verzija za stampu


Pin It Now!

5 comments:

  1. Ragu bih baš voljela probati. Torta izgleda primamljivo, ali nisam ljubitelj šlaga, pa otpada. No, kad' bih baš morala.........

    ReplyDelete
  2. Divno sve izgleda, ragu bas deluje pikantno a za pitu sa cokoladom uvek ima mesta...evo, mozes slobodno prebaciti kod mene u tanjir i onu sniticu od Katarsis!;)))

    ReplyDelete
  3. Fenomenalno izgleda jedno i drugo, iako me pita posebno dojmila, prekrasna je, a tek kovrčice od čokolade..Ugodno iznenađenje! Hvala puno!

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Ragu obavezno probajte, pita stize, svakom po parcence...


    @Nado, drago mi je da ti se svidja, kovrdze su sasvim slucajno nastale, ljustilica koju sam htela da koristim je bila u masini koja je prala kada sam ih pravila pa sam se posluzila nekom starom koju uopste ne koristim, inace...
    Nema na cemu, hvala tebi na divnim receptima...

    ReplyDelete