Pre nekoliko dana dragom je bio rodjendan, pa sam pravila ovu tortu sa kombinacijom narandza/cokolada jer je jedna slicna super prosla nekom drugom prilikom...nisam zelela da se ponavljam pa je nastala ova.
Biskvit:
5 jaja
150 g secera
180 g brasna
kesica Burbon vanilin secera
prstohvat soli
kasicica praska za pecivo
2 kasike soka od pomorandze
Odvojiti zumanca od belanca. Zumance penasto umutiti sa dve kasike sveze cedjenog soka od pomorandze, pa im dodati 70 g secera, vanilin secer i so pa nastaviti sa mucenjem. Sa ostalim secerom napraviti sam od belanaca. Polovinu sama sjediniti sa kremom od zumanaca, mutilicom ili mikserom na nekoj manjoj brzini, pa toj smesi dodati brasno i prasak za pecivo, na kraju sjediniti sa preostalim samom.
Peci na 170 stepeni 25-30 minuta.
Ostaviti na zici da se ohladi.
Biskvit bi trebalo podeliti na tri dela, sto meni nije uspelo, Pocela sam, pa mi se iskrivilo i razmrvilo pa sam odustala. Malo sam stanjila biskvit i ostavila da budu dva. Nisam bas najspretnija sa tim secenjem....
Krem:
1 1/2 kesica zelatina (u prahu)
3-4 pomorandze
500 g jogurta + kasicica arome od vanile
100 g secera
500 ml slatke pavlake
kasicica arome od vanile
100 g cokolade za kuvanje
Za dekoraciju:
70 g mlecne cokolade
nekoliko kolutova pomorandze
Pripremiti zelatin prema uputstvu sa kesice. Pomorandze oljustiti i podeliti na kriske i ocistiti od opni, zatim ih iseci na komadice. Jogurt, aromu od vanile i secer izmesati pa smlaciti ( zbog zelatina koji ide u toplu masu); pa spojiti sa zelatinom i ostaviti da se stegne, oko pola sata. Slatku pavlaku ulupati, pa je sjediniti sa smesom sa zelatinom koja je pocela da se steze. Polovini te mase dodati usitnjenu pomorandzu a drugoj polovini otopljenu cokoladu za kuvanje.
U mom slucaju sa dve kore, izmedju istih staviti kremu od cekolade a onda na vrh i okolo kremu od narandza, pa ostaviti da prenoci u frizideru, sutradan ukrasiti narendanom cokoladom i kolutovima pomorandze.
Ako ste biskvit podelili na tri dela, izmedju idu kreme a gore slag ili slatka pavlaka.
Verzija za stampu
Obožavam okuse naranče i čokolade i ovo mora da je jako fino. Ono što vrlo, vrlo nerado koristim je želatina.
ReplyDeleteJa volim ovu kombinaciju, tako da cu rado sacuvati tvoj recept. Odlicnoooo
ReplyDeletemmmmmm Predivnoo :)
ReplyDeleteDopada mi se ova pomorandža u torti! Srećan Vam rođendan!
ReplyDeleteodlična kombinacija i odlično izgleda tortica
ReplyDeleteWoooooow, kako samo dobro izgleda. Za ukus verujem da je fantastican, cokolada i pomorandza ne mogu da omanu nikako :)
ReplyDeleteZaista ne mogu da omanu nikako a nude puno mogucnosti...
ReplyDeleteHvala vam na lepim komentarima....
Obožavam kombinaciju čokolade i narandži! Divno si je dekorisala!
ReplyDeleteOdlicna torta!
ReplyDelete