October 2, 2014

Ovseni keks sa kandiranom narandžom i čokoladom


Tea sada ima 5 i već rado učestvuje u ovako nekim malim projektima, tipa pravimo zajedno kolače, a posle ćemo da idemo u park da ih fotografišemo i jedemo. Ima tu i glupiranja i nestrpljenja i prave pomoći. "Mama jel mogu sada da pritisem (daljinski okidač)? " "Ali hoću i ja da budem u kadru, a ne samo moja majca!" "Jesi li gotova? Došla su neka deca na igralište i hoću da idem!"
Sa druge strane imate Aleksu koji je potpuno u nekom svom filmu. U parku uglavnom juri okolo, uopšte ne želi da se zadržava previše dugo na igralištu, tobogan je uglavnom jako visoko, a ostalo nije zanimljivo. Tako da ja svo vreme trčkam za njim dok on istražuje park, posebno voli zabačene uglove gde niko nikad ne ide, ili stepenice ili spust u blizini puta....
Kod kuće nam je takodje vrlo dinamično. Pre dva dana su vrata od kupatila ostala slučajno otključana i dok sam ja bila zauzeta u kuhinji on je ušao u kupatilo, pa u kadu i pustio vodu. Da se brćka čovek, u sve patikama i farmericama, spreman za vrtić.
Nisam čak ni vikala.
Da sam pokušala dobila bih napad smeha.
Ovako sam ga ćutke presvukla i kasnije kada me je prošlo strogim glasom objasnila da se to ne radi. Za svaki slučaj često proveravam da li su vrata zaključana.
Beskrajno se radujem trenucima kada ću im prepričavati ove dogodovštine kada budu stariji :D

Recept za ove keskiće sam "maznula" Tanji, pravila ih je Maji i meni prilikom jednog našeg druženja i oduševila sam se. A oduševio se i ostatak porodice, pa sam ih ubrzo isprobala. Jako mi se dopala i orgialana verzija ali sam dosta puta pravila i ovako sa narandžom i čokoladom, a vi možete napraviti neku svoju omiljenu kombinaciju. Jedno što sam promenila u receptu je količina šećera i stvila sam samo braon. Napomenula bih da od ove količine bude baš puno keksa pa možete praviti i od pola mere.


Sastojci:
originalni recept

470 g ovsenih pahuljica
400 g smedjeg šećera
590 g brašna
230 g putera
3 jaja
200 g kandirane narandže
150 g crne čokolade
narendana kora jedne narandže
2 burbon vanil šećer (ili 5 ml vanila ekstrakta)
10 g sode bikarbone
1/2 kašičice soli
5 g cimeta



Mikserom umutite jaja, šećer i vanil šećer, dodajte puter. Zatim sipajte brašno, so i sodu bikarbonu pa nastavite da miksirate sa dodacima za testo. Na kraju umešajte ovesene pahuljice, kandiranu narandžu i čokoladu iseckanu na male komadiće. Obilkujte kuglice od testa, stavite ih na pleh postavljen papirom na pečenje pa ih pritisnite dlanovima ili dnom čaše da se oblikuju keksići. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 180 °C 10 minuta ili dok blago ne porumene.

Recept za štampu
Pin It Now!

20 comments:

  1. Replies
    1. Dok Sanja ne stigne - nije mnogo, tako je i u Tanjinom receptu, još je Sanja malo i smanjila količinu šećera, rekla bih. Imala sam priliku da probam ovo u originalu, i nije mi bilo preslatko. Mada pitanje je koliko sam ja merodavna, jer generalno volim kad je slađe... :)

      Delete
    2. Ma i ja volim preslatko ali se mislim glede dečice :-)

      Delete
    3. Ja genaralno i ne volim preslatko, uglavnom smanjujem šećer. Ali pošto sam prvo probala keks pa ga onda pravila bilo mi je ok. Možda sledeći put smanjim još količinu pa javim utiske.

      Delete
  2. Divne fotke i predivne uspomene ćete imati na njih i vaša kuharska-foto druženja

    ReplyDelete
  3. Verujem da ce im jednog dana biti veoma zabavno kada budu slusali dogodovstine iz mladjih dana, vama nije uopste dosadno.:))) p.s. najsladji je keksic u tufnastoj majici.:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš sam planirala da pišem o dosadi u nekom budućem postu tj kako mi nikada nije dosadno :)

      Hvala puno :*

      Delete
  4. Divni su ti keksići, a Tea je sve veća lepotica (ako je to i moguće :-))
    Što se Alekse tiče - ne brini, sad će taj pubertet, pa će brćkanje u patikama biti tako lepa uspomena :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tanja. Nego uvek me ohrabris sa tim pubertetom. A kada se samo setim svog :D

      Lepa je to uspomena, to sam odmah resila. Da se ne nerviram, nego smejem :)

      Delete
  5. Mišeki mali baš su slatki.
    Sigurna sam da i oni jedva čekaju da im ispričaš njihove nepodopštine, moš si misliti. Kako me znalo biti sram kad je moja mama znala krenuti sa pričama, užas.
    Keksiće obavezno isprobavam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trudicu se da ih ne postidim pricajuci im dogodovstine. Mada to verovatno zavisi od deteta do deteta. Necu ih muciti ako im se ne svidi, obecavam :)

      Delete
  6. Ooo, pa ovo ide na isprobavanje! I ja sam isto htela da pitam za kolicinu secera...

    Pozz za male pomocnike :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve gledam recept i mislim da na kilogram i nesto suvih sastojaka i nije puno.
      Smannjim sledeci put pa javim utiske.

      Pozdrav i za tebe i opbavezno javi da li su ti se dopali :)

      Delete
  7. Dječica su super, baš treba uživati u svakom trenutku sa njima iako nam nekada njihove ideje i nisu došle baš u najbolji trenutak :) Super su mi ovi keksići, vjerujem jako ukusni, a slike su posebne, Tea je pravi mali model !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puno strpljenja treba a pomaze i ako se sve gleda sa neke lepse strane. Mada to nije bas uvek moguce...

      Hvala :)

      Delete
  8. Mi već sada prepričavamo i gledamo video snimke, one se smiju...Fotke su divne, a i keksići

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Veliki pozdrav za decicu koja su pomalo odrasla :)

      Delete
  9. Joj kako su lepe fotke!!! Ja sam na osnovu prve pomislila da je u pitanju pidžama i to mi je još dodatno bilo slatko. :) Tvoj post opisuje i moj dan, ali ti ih imaš dvoje pa je još veselije. I Ićko je krenuo sa pomaganjem oko fotkanja. da ga vidiš samo... :) Danas mi je slagao kašike (koje sam tebi spakovala, a nikako da pošaljem) oko šoljica 'da mi bude lepo na slici'. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Milkice!

      Sada je haos a sta ce tek biti kada budem imala jos vise obaveza :D

      Divno sto je Icko tako brizan....

      Ljubim vas puno...kuckamo se :*

      Delete