October 20, 2014

Piletina sa limunom i Gotha




Gotha nas je iznenadila.
U januaru 2012 smo je samo kratko posetili, oterala nas je magla i tužno, tmurno vreme. Gradom je onda dominirala ta siva atmosfera i naši utisci su bili takvi. I apsolutno nismo imali nikakvu želju za nekim daljim istraživanjem. Žudeli smo za toplinom i veselim bojama našeg apartmana.
Početkom meseca smo odlučili da vodimo klince u Tierpark, mini Zoo vrt i da opet malo procunjamo po gradu.



Proveli smo vrlo zanimljiva 2-3 sata u Tierparku. Tea je oduševljeno gledala na sve strane i pomalo se bojala onih životinja koje su bile baš blizu i mogle da se pomaze. Jedan pelikan je zbrisao iz svog ogradjenog prostora, šepurio se unaokolo i mazio sa svima. Magarac je bio vrlo ljubazan i dozvolio nam da napravimo jednu odličnu fotografiju njegovih zuba!



Nakon parka smo krenuli do grada. I još dok smo se vrteli unaokolo u potrazi sa parking mestom grad nas je mamio svojom prelepom arhitekturom i divnim sunčanim danom.


Crkva St. Margarethen dominira na Neumarkt-u. Gradjena je u kasno gotskom stilu i prelepa ulazna vrata su najupečatljiviji detalj na njoj. Mislim da se prilikom prve poste gradu nismo udaljavali mnogo od ovog trga. Ovog puta sam usput videla neke table sa natpisima kuda do starog srednjovekovnog dela grada, pa smo krenuli dalje. Neke od ovih malih uličica i dalje čekaju zadjemo za njihove uglove, ali to će morati da sačeka neki sledeći put. Možda se jednog dana odlučim da uzmem aparat, sednem u voz i sama malo prokrstarim njima.

 
 
 
 



Gratska kuća (fotografija iznad) je gradjena sredinom 16. veka. Kitnjasta renesansa. Čitajući o Gothi naišla sam na podatak da su se tu pravili avioni i cepelini za vreme II svetskog rata. I tačno mogu da zamislim kako jedan cepelin lebdi nad ovim trgom i gradskom kućom.

 
Wasserkunst, vodopadi koji se spuštaju od Schlossberga prema Hauptmarkt-u izgledaju fantastično i nijedna od mnogih fotki koje sam napravila nije uspela ni malo da dočara tu lepotu. Mali foto savet koji zna svaki početnik a koji ja obično ne namerno zanemarujem, ne fotografišite sredinom dana!



Nakon dolaska kući i malog guglanja shvatila sam da imamo još puno puno toga da vidimo u Gothi. Nameravam i da se naoružam nekim vodičima kroz Thüringen (ne zanm zašto, ali uvek sam nekako više za knjige nego za internet kada su tako neke stvari u pitanju) pa nam se više neće dešavati da dolazimo nespremni u komšiluk.

Žao mi je što nisam ovu lepu priču upotpunila nekim finim receptom iz ovih krajeva. Odvojila sam neke, ali nikako da dodju na red za isprobavanje. Do tada uživajte u ovoj super ukusnoj piletini sa limunom. Fantastična je.

Sastojci:
original recept

3 pileća bataka sa karabatkom
sok 1 i 1/2 limuna
narendana korica 1 limuna
5-6 kolutova limuna
2 male glavice luka (1 veća)
3 čena belog luka
1 kašičica suve majčine dušice
1 kašičica suvog origana
so i biber, po ukusu
1/3 šolje maslinovog ulja*



Luk i beli luk sitno iseckajte, stavite u činiju. Dodajte maslinovo ulje, sok i koricu limuna, origano i majčinu dušicu, sve dobro promešajte. Stavite piletinu u posudu za pečenje, posolte i blago utrljajte so u piletinu, pa prelite sa pripremljenom marinadom. Rasporedite oko piletine kolutove limuna. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 200 °C oko 40 minuta, ili dok piletina lepo ne porumeni. Poslužite uz kuvani pirinač preko koga obavezno prelite sokove i luk od pečenja.

*šolja 250 ml

Recept za štampu

 
Pin It Now!

7 comments:

  1. Uzivala sam u fotkama iz setnje i drzim ti fige da ponovo uskoro posetis ovaj zivopisni gradic.:) p.s. pilence sa limunom je za cistu desetku 10+!:))) pozzz

    ReplyDelete
  2. Prelepo mesto, zaista čarobno... a vala i piletina je :)

    ReplyDelete
  3. Jako lijepi putopis. Ne mogu reči da volim Njemačku gotiku i stil, a ni piletinu, što ne znači da mi se post ne sviđa. Dapače! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bas si me nasmejala! Obozavam tvoje komentare.

      Veliki pozdrav!

      Delete
  4. Prelepo napisano! Nisam neki strucnjak, ali meni su fotografije kao sa razglednice. Piletina je otprilike jedino meso koje kolko-tolko volim, ovako sa limunom je sigurno sjajna. Treba li da odstoji pred pecenje da upije aromu, ili moze odmah u rernu?

    ReplyDelete