October 29, 2014

Začinska so


 

 
Gotove mešavine začina poput  takozvane "vegete", mixa za piletinu, ribu, roštilj i sve ostalo jako često pored nekih osnovih stvari kao što su so, začinske biljke i sl. sadrže ogromnu količinu aditiva, pojačivača ukusa i ostale hemije. Jako loše za naš organizam. A pored toga mi zapravo i ne znamo kakvog je ukusa hrana. Dominiraju ti isti aditivi i pojačivači ukusa. Sa ovakvim mešavinama apsolutno znamo šta unosimo u organizam i sami biramo ukuse i začine koje volimo i ističemo prirodan ukus hrane.
Ovu kombinaciju začina sam zamislila za ribu i belo meso, uz dodatak sveže mlevenog bibera i eventalno limunove korice/soka. Medjutim isprobala sam je i sa povrćem i salatama i sjajno se uklopila!
 


 
 
Sastojci:
250 g krupne morske soli
1 kašičica belog luka u prahu (može i so belog luka ili granule)
2 prepune kašičice sušenog peršuna
2 prepune kašičice sušene matičnjaka
1/2 kašičice semena komorača
1 kašičica tucane ljute paprike
Stavite sve sastojke u dublji tanjir ili manju činiju. Kašikom dobro promešajte da se začini ravnomerno rasporede. Sipajte u teglu sa dobrim poklopcem.


Pin It Now!

2 comments:

  1. Odlična ideja a što se tiče pojačivača okusa i aditiva tu si u potpunosti u pravu,

    ReplyDelete
  2. Oduševljena sam tvojim blogom! Nadam se da će te biti više u budućnosti... :)

    ReplyDelete