Ovom vojvodjanskom klasiku i nije potreban neki uvod. Savršenstvo sa svega par sastojaka.
Recept je objavljen u prošlom broju Mezze magazina, izašao je novi broj pa ga obavezno pročitajte!!!
Sastojci:
Za četiri osobe
400 g testenine,
širokih rezanaca
250 g mlevenog maka
150 g šećera
50 g griza
60 g putera
Stavite vodu za
testeninu da provri.
U činiji pomešajte mak
sa šećerom i grizom. Skuvajte testeninu prema uputstvu sa pakavanja. Procedite
je. U šerpi u kojoj se kuvala testenina otopite puter pa mu dodajte
testenininu. Sklonite sa vatre, promešajte a zatim sipajte mešavinu maka i
šećera.
Mešajte dok se mak
ravnomerno ne rasporedi.
Poslužite toplo.
Ovo bi mi se sigurno dopalo! Sa domaćim rezancima je sigurno još bolje!
ReplyDeletekoliko dugo ovo nisam jela!
ReplyDeleteA može i sa orasima. Odavno nisam jela.
ReplyDeleteNajlepse uspomene iz detinjstva me vezuju za "nasuvo". To je bunjevacki naziv za testo. Moja majka (bunjevacki - baka) ga je pravila uvek sveze i rucno ga je mesila. U njega je najcesce stavljala slani sir i skorup (kajmak s mleka). Jos uvek pamtim ukus tog toplog bozanskog jela...
ReplyDeleteslatkiš moga djetinjstva. ili s makom ili s orasima.
ReplyDeleteObozavamo ga, samo prvi put cujem da se stavlja griz?..no nema veze...
ReplyDeleteNasuvo sa makom...Miris i ukus detinjstva,veste Menine ruke,bezbriznost.....
ReplyDeletejoj to nisam jeo od djetinjstva.
ReplyDeletehvala na podsjecanju :-)
volim :)
ReplyDeletesjeća me na baku, na djetinjstvo, na slavoniju... <3
Bas sam pre neki dan pricala sa mojima kako nasa baka (inace iz Vojvodine) nekako nije imala obicaj ovo da nam pravi, ali je nasuvo sa krompirom zato bilo moje omiljeno jelo. Tako da je ova divna slatka verzija meni dugo bila nesto sto tamo neki jedu.. Ali, obozavam je, i zaista je lako napraviti ovo jelo... Ili si ti to ucinila toliko jednostavnim i primamljivim? :)
ReplyDeleteTrebaju li mak i griz da se sa mlijekom skuvaju?
ReplyDeleteJa sam pronašao (izmislio) drugu varijantu za rezance sa sa makom,
ReplyDeleteKupite jedno pakovanje širokih rezanaca i skuvate po uputstvi, ali treba dodadi prstohvat soli. Ocedite, prelijete hladnom vodom, ostavite ih u cediljki.
U dubokom tiganju malo propžiti mak na ravnoj kašiki domaće masti. Kad je mak (na kratko) propržen, dodati mleka toliko da ga mak upije i sačekati da provri, uz povremeno mešannje. Kada sve počne da vri, može se o potrebi dodati još mleka (biće sočnije!) dodati šećera po ukusu, jedan vanil šećer, još malo promešati i skinuti mak sa ringle.
Rezance iz cediljke sipati u posudu u kojoj če se jelo služiti, sipati na njega vreli mak iz tiganja,dobro izmešato, i odmah služiti. (tiganj možete "oprati" sa rezancima, tako da ništa ne oded upropas'!)