Svake godine u ovom perijodu umorna od zime poželim neku finu voćnu tortu. U suštini sam zagovornik konzumiranja sezonskog voća i povrća, ali tu i tamo napravim po neki ustupak. Tako su ove maline i kupine zalutale u moj mart, kada im vreme uopšte nije. Prošle godine su to bile breskve.
Ova torta je ustvari remake jednog od prvih recepata sa bloga i ponovo sam se oduševila....Takodje je bilo lepo podsetiti se kako je blog počeo i još jednom sa sobom razmotriti zašto. Draž je u putovanju, a ne u stizanju na cilj...
Sastojci:
biskvit
4 jaja
50g putera
120g šećera
120g brašna
2 kašike kakaa
kašičica arome vanile
1/2 kašičice praška za pecivo
3 kašika mleka za kvašenje biskvita
fil
2 jaja
300 ml slatke pavlake
200 g kupina
200 g malina
150 g šećera
1 kesica želatina
kasičica arome od vanile
Za ukrasavanje
200 ml slatke pavlake
rendana čokolada
Rastopiti puter i ohladiti ga. Penasto umutiti jaja, 2 kašike tople vode, šećer i aromu vanile. Zatim izmešati brašno, kakao, prašak za pecivo i malo soli. Na kraju dodati puter. Sipati masu u podmazan i paprirom za pečenje obložen kalup za torte i peći 30-35 minuta u predhodno zagrejanoj rerni na 200°C. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice. Na pari mutiti jaja, so, šećer i 5 kašika vode (40ml), sve dok masa ne počene da se zgušnjava. Skloniti sa vatre i uz lagano mešanje prohladiti smesu. Čvrsto ulupati slatku pavlaku. Kupine i maline oprati i osušiti, pa ih zajedno sa 150 g šećera ispasirati u blenderu, po želji procediti da se uklone koštice. Voćni pire zagrejati u manjoj posudi pa mu dodati želatin i onda sjediniti sa smesom od jaja a zatim dodati slatku pavlaku. Ostaviti da se hladi oko 30 minuta.
Biskvit staviti na tacnu za serviranje i poprskati mlekom pa staviti obruč od kalupa za torte, nakon toga sipati fil i ostaviti u frižideru preko noći ili par sati da se torta dobro ne ohladi. Odstraniti obruč i ukrasiti šlagom od slatke pavlake i rendanom čokoladom.
Recept za štampu
Isprobala Matejka
Milkica Sanja9
Pin It Now!
Ova torta je ustvari remake jednog od prvih recepata sa bloga i ponovo sam se oduševila....Takodje je bilo lepo podsetiti se kako je blog počeo i još jednom sa sobom razmotriti zašto. Draž je u putovanju, a ne u stizanju na cilj...
Sastojci:
biskvit
4 jaja
50g putera
120g šećera
120g brašna
2 kašike kakaa
kašičica arome vanile
1/2 kašičice praška za pecivo
3 kašika mleka za kvašenje biskvita
fil
2 jaja
300 ml slatke pavlake
200 g kupina
200 g malina
150 g šećera
1 kesica želatina
kasičica arome od vanile
Za ukrasavanje
200 ml slatke pavlake
rendana čokolada
Rastopiti puter i ohladiti ga. Penasto umutiti jaja, 2 kašike tople vode, šećer i aromu vanile. Zatim izmešati brašno, kakao, prašak za pecivo i malo soli. Na kraju dodati puter. Sipati masu u podmazan i paprirom za pečenje obložen kalup za torte i peći 30-35 minuta u predhodno zagrejanoj rerni na 200°C. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice. Na pari mutiti jaja, so, šećer i 5 kašika vode (40ml), sve dok masa ne počene da se zgušnjava. Skloniti sa vatre i uz lagano mešanje prohladiti smesu. Čvrsto ulupati slatku pavlaku. Kupine i maline oprati i osušiti, pa ih zajedno sa 150 g šećera ispasirati u blenderu, po želji procediti da se uklone koštice. Voćni pire zagrejati u manjoj posudi pa mu dodati želatin i onda sjediniti sa smesom od jaja a zatim dodati slatku pavlaku. Ostaviti da se hladi oko 30 minuta.
Biskvit staviti na tacnu za serviranje i poprskati mlekom pa staviti obruč od kalupa za torte, nakon toga sipati fil i ostaviti u frižideru preko noći ili par sati da se torta dobro ne ohladi. Odstraniti obruč i ukrasiti šlagom od slatke pavlake i rendanom čokoladom.
Recept za štampu
Isprobala Matejka
Milkica Sanja9
Kako je lepa. :) Rado bih jedno parčence, a možda i dva. :)
ReplyDeleteDopadaju mi se ovakve torte. Predivno izgleda:)
ReplyDeleteVrlo lep recept i drago mi je da si napravila ovu torticu u novom izdanju, tako se i mi mozemo podsetiti i isprobati.:))
ReplyDeleteZbilja nemam riječi, izgleda fantastično :)
ReplyDeletemmm bas privlacno izgleda! =)
ReplyDeletebas je krasna :)
ReplyDeleteBaš je prekrasna !!
ReplyDeletedivna je, kremasta
ReplyDeletePredivno izgleda, odlična kombinacija okusa, a i boja!:)
ReplyDeleteKrasna torta, podsjeća na ljeto.
ReplyDeleteuuuuuu...ovo obavezno probati, sto pre :)
ReplyDeletemolim te skloni verifikaciju kako bismo lakse komentarisali
Muž me obavjestio da je na selu posadio neki hibrid, mješavine maline i kupine, nemam pojma na šta liči. To mi je palo na pamet kad sam čitala recept. Volim maline, ali sa kupinama nisam u najboljim odnosima.
ReplyDeleteKoja je dimenzija kalupa? Izgleda izvrsno!
ReplyDeleteOdlicna ideja za praznike 💟
ReplyDelete