Razni burgeri, pljeskavice i co. su definitivno moja omiljena fast food hrana. Trudim se da što više uskraćujem sebi to zadovoljstvo iz opšte poznatih razloga. Sa ovakvim burgerima ne morate da brinete, zdravi su i pouzdano znate sta je u njima, takodje će se sigurno svideti i vašoj deci. Još home made burgera potražite u matrovskom broju časopisa Mezze.
Sastojci:
Sastojci:
za 3-4 osobe
500 g fileta bele
ribe, oslića
1 ljubičasti luk,
srednji
1 šargarepa
manji komad korena celera, cca 20 g
3-4 kašike prezli
1.5 ravna kašičica
sveže mirodjije
1 kašika limunovog
soka
1 kašičica senfa
1 kašičica soli
1/3 kašičice belog
bibera
Preliv:
2 kašike majoneza
2 kašike pikantnog
senfa
1 kašika limunovog
soka
½ kašičice meda
biber
integralne zemičke sa
semenkama
zelena salata
paradajz
ljubičasti luk
Sitno iseckajte
ljubičasti luk, šargarepu i celer narendajte. Na malo ulja pržite luk, kada je
do pola gotov dodajte šargarepu i celer i nastavite da pržite dok luk ne
postane staklast. Ostavite sa strane da se ohladi.
Filete ribe sameljite
u secku ili ih usitnite viljuškom. Dodajte im ohladjeno povrće i ostale začine,
izmešajte. Stavite na kraju jednu po jednu kašiku prezli mešajući i vodeći
računa da ne dodate previše prezli da burgeri ne budu tvrdi i suvi. Oblikujte
burgere prema veličini zemički, premažite ih uljem i ostavite u frižideru na
najmanje sat vremena.
U manjoj činiji žicom
pomešajte sve sastojke za preliv i stavite ga da se ohladi.
Zemičke presecite na
pola i četkicom za testo premažite sredinu sa malo maslinovog ulja.
Ohladjene burgere
pecite u vrelom tiganju na malo ulja, 2-3 minuta sa svake strane. Ostavite iz sa strane a zatim na tiganju prepecite zemičke. Na
donju polovinu zemičke stavite zelenu salatu pa fishburger zatim dosta preliva
pa paradajz i kolutove ljubičastog luka, poklopite zemičkom i stavite veću
čačkalicu da povežete sastojke.
Recept za štampu
Recept za štampu
Slažem se, najbolje je ono kod kuće i djeci treba dozvoliti samo takvu brzu hranu. Ako je jedu kod kuće, neće htjeti vani jer im okus neće odgovarati.
ReplyDeleteOvo je zbilja jako, jako dobro.
Odlicno! Hvala za recept, sigurno pravim.
ReplyDeleteČim sam vidjela sliku na fejsu, znala sam da moram doći vidjet i recept. Odmah ga bilježim, točno znam kome ću ga spremati, jako mi se sviđa :))))
ReplyDeleteTražila sam recept za riblkji burger koji će stvarno da mi se svidi, od početka do kraja, i EVO GA :)))Odlično izgleda na fotografiji :)
ReplyDeleteBaš volim fišburgere, al te domestik varijante:)
ReplyDeleteNisam još nikad probala spemati i super je što uopšte ne zvuči komplikovano.
Oslić je savršen za ovako nešto!
Zapisujem recept :)
Zapazila sam još ovaj recept još kad je objavljen u Mezze, mnogo mi se svideo. Ceo ovaj deo 'Burgeri' je odličan.
ReplyDeleteJednom sam pravila od rečne ribe ali mi se ovaj tvoj mnogo vise sviđa, izbaciš majonez I eto posnog burgera.
Taman imam belu ribu koju sam mislila da pripremam za vikend. Umesto standardnog pečenja u rerni, mislim da bih ovaj put probala baš ovo! :)
ReplyDeleteI ja volim burgere.. moram ih konačno probati i kod kuće napraviti :) Izgelda prefino!
ReplyDeleteNe volim ribu i stalno tražim načine da mi se dopadne. Probaću ove, sin mi voli riblje štapiće pa postoji mala mogućnost da mu se i ovo dopadne.
ReplyDeletegenijalno izgleda! =)
ReplyDeleteMnogo dobro izgleda!
ReplyDeleteJedva ćekam da ga pravim, savršeno izgleda!
ReplyDeleteOve fotografije su mi mnogo, mnogo lepe!!! Zaboravila sam to reći još davno...
ReplyDelete