February 20, 2013

Stollen sa džemom od narandži


Stollen je voćni kolač koji se tradicionalno pravi u sezoni Božića u Nemačkoj, a potiće još iz 1427 godine. Tada je napravljen od brašna, ulja, vode i kvasca. Kasnije je dobio sve fine dodatke kao što su marcipan, sušeno voće i razni začini...
Ovaj recept je preuzet sa mog omiljenog bloga What's For Lunch Honey?  i u originalu sadrži sušene urme i smokve koje ja na žalost ne volim, pa sam ih zamenila kandiranim voćem. Džem od narandži i sir u testu su ono što ovaj kolač izdvaja od ostalih. 


Sastojci:
originalan recept

250 g brašna
200 g kandiranog voća, ananas, papaja i kajsija
50 g šećera
2 kašike džema od narandži sa kardamomom
50 g lešnika, krupno seckanog
1 jaje
150 g krem sira
50 g putera
1 kašičica praška za pecivo

Glazura

1 kašika putera
4 kašike džema od narandži sa kardamomom
2 kašike šećera
šećer u prahu



Prosejati brašno sa praškom za pecivo. U drugoj većoj posudi pomešati sušeno voće, šećer, džem, lešnike, jaje, sir i puter. Dodati brašno, pa umesiti meko testo.  Oblikovati testo u veknu, zatim ivicom šake napravite udubljenje po sredini vekne, bar 1 cm dubine. Staviti veknu na pleh za pečenje, na koji ste stavili paprir, pa je premazati vodom.  Peći u unapred ugrejanoj rerni na 200°C 40 minuta.
 Za glazuru ugrejati maslac i džem u šerpici i dobro promešati. Premazati preko vrućeg stollena pa preko posuti kristal šećerom. Pre serviranja obilno pospite kolač šećerom u prahu.

Recept za štampu


Pin It Now!

7 comments:

  1. Ficou lindo esse stolen ,já fiz um mas com recheio de amêndoa.
    bjs

    ReplyDelete
  2. Predivno izgleda! Tražila sam dobre recepte za stollen za Božić, ali na kraju nisam radila, pa možda se sada odlučim da isprobam ovaj tvoj.

    ReplyDelete
  3. Preedivan, a ovaj džem od naranči izgleda savršeno!

    ReplyDelete
  4. Jako mi se sviđa recept, a ovo je najljepši stollen koji sam vidjela!

    ReplyDelete
  5. Stollen baš obožavam, radim ga svaki put za blagdane, ali rado ću ga napraviti i sada u ovoj kombinaciji sa džemom od naranči. Sigurno je super ukusan isto kao što je i prekrasan, odmah me privukao !

    ReplyDelete
  6. Jako mi je interesantan ovaj sir u tijestu.

    ReplyDelete
  7. Prvo da napravim ovaj dzem, jer mi je to egzoticna zelja vec neko vreme :)

    ReplyDelete