February 5, 2013

Cezar salata sa pačetinom



Pre par dana sam na FB ispod recepta za neku Cezar salatu videla pitanje kako se pravi ta salata kada kod nas nema Romaine Lettuce, vrste zelene salate koja se koristi u orginalnom receptu.
Da li smo baš toliko bez mašte?
Da li treba da ostanemo uskraćeni za ovu divnu salatu samo zato što nema kod nas da se kupi baš ta odredjena vrsta salate?
Za Novogodišnju večeru sam ove godine poželela patku. Ne jedemo je skoro nikada, staršno je ukusna i peče se u rerni, znači nema mnogo posla oko pripreme, osim što morate malo češće da je prelivate sokom od pečenja. Od onog što je preostalo posle praznika sam napravila salatu, umesto da se vuče po frižideru danima i na kraju završi u kanti. Možete koristiti bilo koje meso ili ribu, ili ih nemojte uopšte stavljati.




Sastojci:za 2 osobe

1 zelena salata, ili mix po izboru
300 g pečene ili grilovane pačetine (ostaci od pečenja ili grilovano belo meso)
1/3 baget hleba
2 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
2 kašičice kapara
listići parmezana ili pecorina
so i biber po ukusu

dresing:

1 filet inćuna iz ulja
50 g majoneza
1 čen belog luka
1 kašičica senfa
1/2 limuna
1 prepuna kašika rendanog parmezana
biber, po ukusu




U avanu usitniti filet inćuna i beli luk. Staviti u manju činiju i dodati ostale sastojke za dresing. Dobro izmešati i ostaviti sa strane.
U tiganju ugrejati maslinovo ulje i zgnječena dva čena belog luka, dodati kockice bageta i peći dok ne postanu hrskavi.
Opranu i osušenu zelenu salatu iskidati na manje delove, staviti u činiju za salatu. Pačetinu iseći na manje kockice ili štapiće, pa je dodati salati. Dodati krutone i kapare, preliti dresingom po ukusu eventualno staviti još soli i bibera, pa promešati. Rasporediti salatu na tanjire, dodati listiće sira, poslužiti odmah.

 Isprobala Lana

 Recept za štampu

Pin It Now!

11 comments:

  1. Prekrasne slike, odličan recept. Sve vrlo profinjeno. Leteće objekte ne jedem, ali ova salata može i s nekim drugim mesom, ili kako kažeš, i bez. Bilježim.

    ReplyDelete
  2. U neku cezar salatu koju sam ja probala idu i kuvana jaja i slaninica prepecena koliko se ja sjecam, piletina grilovana. Odavno trazim takav recept koji mozda i nije bas original ali je odlicno izgledala

    ReplyDelete
  3. Nekad smo kod bake imali patke, pa smo često jeli pačetinu. Čišćenje patke je mukotrpan posao, mnogo gore nego čišćenje pileta (mislim na skidanje perja) i tako smo prestali gajiti patke. Ali ova salata zaista može i sa drugom vrstom mesa. Dopada mi se... Ne verujem da je ta Romano salata baš toliko specifičnog ukusa.

    ReplyDelete
  4. I ja sam to stavila na listu stvari koje spremam za blog... cini mi se da je ova salata ranije bila popularnija, prvi put sam je probala u Grinetu na Bulevaru i bila je super. Kao obavezan sastojak ide i Vorcester sos.
    Romaine salata je nesto gorca i manje hrskava od puterice ili kako se vec zove ta salata. Mislim da nema bas tolike razlike.
    Kad smo kod pacetine pre neko vece sam jela confit od pacijih bataka i to je bilo nesto nestvarno dobro. Ako imas mogucnost da nabavis patku ja bih ti preporucila to da napravis, pece se satima, dok meso ne postane puterasto meko.
    Tvoja salata izgleda mnogo lepo, i sastojci su bas po mom ukusu. I lepo je prezentovano.

    ReplyDelete
  5. dobra je patka, malo je bila masna za moj ukus, ali moze da prodje.. jela sam je davno negdje tek kad sam dosla u Chinatown-u tu na ostrvcu.. poslije vise nikad.. ova salata bas dobro izgleda i probala bi bas ovu tvoju da provjerim da nije premasna ;)

    ReplyDelete
  6. koja fenomenalna salata i krasan obrok!

    ReplyDelete
  7. mmmmm...zvuči i izgleda sjajno. Ja volim i recepte za koje unapred znam da ne mogu nabaviti sve sastojke. Mislim, ako i ne uspem da ih zamenim nečim prigodnim, makar dobijem neku ideju, neki hint :)

    ReplyDelete
  8. Vrlo neobično - Cezar i patka :-) Vrlo lep recept i potpuno si u pravu za robovanje određenim sortama povrća ili čega sličnog. Kuhinja je improvizacija i ljubav (osim kada su kolači u pitanju), ali je zaista besmisleno tražiti samo jednu vrstu zelene salate i insistirati na njoj.

    ReplyDelete
  9. E vidiš, baš dugo nisam vidjela lijep recept za ceasar salatu i eto ga sad kod tebe :)
    Inače mi je patka prefina, jela sam ju često kad sam bila mala. Sjećam se tog okusa i mirisa pečenja, doslovno ga mogu osjetit sad :D Super spoj sastojaka, divno!

    ReplyDelete
  10. Kako god da nazoveš ovu salaticu meni je genijalna!

    ReplyDelete
  11. Mene zanima gde u Beogradu, ako neko zna, moze da se kupi pacetina???

    ReplyDelete