June 3, 2012

BBQ sauce by Martha Stewart



BBQ souce ili sos za roštilj , kratak i jednostavan recept, nešto novo a brzo i jednostavno pripremljeno. Ja sam ga pravila još za prvi maj i meni se dopao, ali priznajem da se veći deo vratio kući, pa smo ga jeli uz sve i svašta. Luk je ipak favorit za uz roštilj. I za sledeće roštiljanje ću praviti, pa će već biti prihvaćeniji, sigurna sam.
Ovaj recept je sa bloga Bite my cake koji i dalje istražujemo u okviru FBI rukavica, igre za food blogere, a u orginalu je odavde.




Izašao je novi Mezze sa nekoliko zanimljivih tema kao što su piletina, mladi sir i višnje, odličnim putopisom i još koječime.... Prelistajte obavezno!

Sastojci:

350 g kečapa
60-80 ml jabukovog sirćeta
50 g braon šećera
1/2 glavice luka
2 čena belog luka
1 kašika maslaca
2 kašike worchestershire sosa
1/4 kašičice kajenskog bibera
1/2 kašičice slatke aleve paprike
1 kašičica tabaska
so, biber



Sitno, sitno iseckati beli i crni luk, pa u manjoj šerpici dinstati na maslacu oko 3 minuta.
Dodati ostale sastojke pa kuvati još 5 minuta.
Skloniti sa ringle, sipati u sterilizovanu, veću teglu i pustiti da se ohladi.
Čuvati u frižideru.

Začine prilagodite svom ukusu, naručito ljute...

Recept za štampu
Pin It Now!

20 comments:

  1. Pratim mezze od prvog broja i divan je svakom se broju unaprijed radujem a ona gastro putopisna rubrika je pun pogodak. Casopis je bolji od bilo kog stampanog casopisa koji sam ja imala priliku da kupim i bas mi je onako kao casopis odlican mada sve te recepte mogu pronaci i na vasim blogovima koje sve pratim ali mi u ovoj formi sve izgleda jos ljepse

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, drago nam je da je Mezze čitan i da napredujue :)

      Delete
  2. Ja sam tek prije neki dan otkrila Mezze i također mi je super. Što se tiče ovog recepta, slike su prekrasne. Mislim da bi ga mogla isprobati jednom. I nisam znala da postoji još jedna igra FBI rukavice, idem sad pogledati i to :)

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    I darivanje na blogu..

    ReplyDelete
  3. I ja sam ovaj recept šmeknula. Kod nas taj BBQ sos nije nešto popularan ali ja imam teoriju da je to zbog dobrog kvaliteta mesa kome uglavnom ne treba ništa dodavati, a američko meso je svo isto šta god da jedeš, piletinu, svinjsko, juneće...sve ima isti ukus pa kad dodaš BBG onda znaš da jedeš rebarca. U svakom slučaju ja ga volim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemogu da zamislim da svinjetina i piletina imaju isti ukus...bljak.

      Delete
  4. Već davno radim nešto slično, ima u jednoj prastaroj knjizi (morala bih vidjeti detalje) i znam da je odličan. To samo pokazuje kako i Martha posuđuje (vjerojatno uz male izmjene). Mislim da je većina blogerica koje ovdje objavljuju puno bolja od nekih razvikanih imena, ali, marketing je marketing. U svakom slučaju, odličan sos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da nije bilo Tamare ovaj, kao i mnogi drugi, Martin recept ne bi nikada ni videla, a ni probala. Ne oduševljavaju mene baš preterano ta "velika" imena, pogledam tu i tamo naravno, ali ništa eforično...

      Delete
  5. nemam običaj raditi ovakve umake za roštilj i ako je boja neodoljiva. Obično koristimo ajvar ili pesto umake!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajvar je ajvar, ništa ga ne može zameniti, ako mene pitaš :)

      Delete
  6. Znaš da zapravo nisam nikada radila BBQ sauce? Baš sutra roštiljamo tako da mi ej ovaj recept baš došao kao naručen, vrijeme je da se proba :)

    ReplyDelete
  7. Jako dobro, s jako dobrim sastojcima. Meni su ovakvi umaci fini, boja je krasna i taj okus je savršen za roštilj. Fino :)

    ReplyDelete
  8. hvala na probi, nadam se da vam se dopao! meni je drag :)
    za novi broj znam, pročitala sam sve živo, u detalje, i svakim novim brojem sve više oduševljavate, bravo cure!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tamara.
      Sos nam se dopao i sigurno ću ga praviti još koji put...

      Delete
  9. E ovo mi je vrlo korisno da znam i da imam...sledeci put uz rostilj, a sezona mu jea, definitivno pravim!

    ReplyDelete
  10. Mmmm meni ovaj sosić super izgleda i zaista za sve i svašta. Fotografije su mi posebno lepe...

    ReplyDelete
  11. Vrlo finoo, eto taj mi je recept promakao sa Tamarinog bloga (pa da, kad sam pravila samo kolace;), a bas bi dobrodosao uz neki ukusan rostilj i vruce domace lepinjice.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joooj kolači na Tamarinom blogu.....mogla bih većinu da probam...

      Delete