December 12, 2011

Mini kalcone sa mesom i patlidžanom


Ovakvi zalogaji su idealni za večeru sa porodicom ili prijateljima, za neku sedeljku, rodjendan ili žurku za doček Nove godine, recimo.....Patlidžanu sada nije sezona ali se isplati, bez njega bi ovi mini kalconi bili sasvim obični i dosadni. Recept je iz časopisa Sale&Pepe, septembarski broj. Stalno listam brojeve ovog časopisa u potrazi za zanimljivom i dobrom hranom a i da uživam u prelepim fotografijama.  Jedino što sam dodala ovom receptu je dinstanje mesa. Naime imala sam samo junetinu, i nju uglavnom i imam i plašila sam se da če ostati žilava i neskuvana pa sam je prvo malo prepržila/prodinstala a onda dodala u fil.



Sastojci:

500 g svežeg testa za picu (ludog testa)
300 g mlevenog mesa
300 g plavog patlidžana
1/2 vezice peršuna
 1 kašičica sušene nane
1 čen belog luka
30 g rendanog parmezana
brašno



Oljuštite patlidžan, iseceite ga na kockice i propržite na tiganju na malo ulja. Dodajte kutljaču vode, poklopite tiganj i dinstajte dok ne omekša. U drugom tiganju na malo vrelog ulja propržite meso, oko 5 -7 minuta. Prodinstan patlidžan izgnječite u pire pa mu dodajte dinstano meso, nanu, peršun beli luk i parmezan. Posolite i pobiberite po ukusu.
Razvucite testo na brašnom posutu radnu površinu pa iz njega modliom izvadite krugove prečnika 8 cm (ili veće ili manje, po želji). Na svaki stavite po malo pripremljenog fila i preklopite krug da dobijete oblik polumeseca. Prstima pričvrstite ivice, pa pecite 20-25 minuta u rerni zagrejanoj na 200° C. Poslužite uz domaći ajvar - pindžur ili sa sosom od patlidžana sa kiselim mlekom, nanom i peršunom kako savetuje Sale & Pepe.

I još neke novosti....




Marijantisak je izdao još jednu knjigu sa Laninim i sa nekoliko mojih recepata - Kolači za svaku prigodu. U njoj možete pronaći puno divnih poslastica za predstojeće praznike ali i za sve druge prilike, bilo da su svečane ili sasvim obične kao desert posle ručka ili keksi uz kafu. Knjigu možete naručiti online ili je kupiti na uobičajenim mestima ako ste u Hrvatskoj, radi se na online prodaji i za druge zemlje, kada bude javićemo....


Pin It Now!

13 comments:

  1. Calzone volim sa svakakvim nadjevom, a ovo bi mi bilo odlično i da nema mesa:) jedino što mi fali je origano jer ga uvijek povezujem s divnim misrisom pizze. Odlična ideja, sve u svemu!

    ReplyDelete
  2. i tebi čestitam na knjizi! a calzone izgledaju jako slasno

    ReplyDelete
  3. Sad si me podsetila na ludo testo, ne pamtim kad sam ga zadnji put mesila. Bas cu morati da ga pripremim pa bi usput mogla probati i ove kalcone. I patlidzan mi je poslednjih nedelja nesto zapostavljen pa taman i njega da vratim u kuhinju :)

    Cestitam i na ovoj knjizici, javite kad se pojavi kod nas pa da moji potraze neki primerak :)

    ReplyDelete
  4. Bas su dobri, mislim da imam jos par paketica pecenog patlidzana u zamrzivacu (koristim ga za Malidzano;)), pa bih mozda mogla da ga stavim i ovde za nadev, moji isto vole ovakve zalogajcice...i bas su ti lepe fotkice.:))

    ReplyDelete
  5. njam, jedva čekam isprobati! patlidžan obožavam!

    ReplyDelete
  6. Sve slasnije od slasnijeg kod tebe, iz recepta u recept...super!

    ReplyDelete
  7. I tebi čestitke na novoj kuharici, radujem se s vama! A kalcone su baš dobre, što se mene tiče može i bez mesa!

    ReplyDelete
  8. Koje divne fotografije, a Calzone obožavam.Doduše, ja sam ih radila samo punjene škampima, ali sviđa mi se i tvoja mesna varijanta :)
    Čestitam još jednom na kuharicama, stvarno su prekrasne :)

    ReplyDelete
  9. Divno, baš mi se dopada što se u fil stavlja i patlidžan, koji ja jako volim, a deca ni da čuju. Odlična ideja sakriti ga u meso pa u testo! Još jednom čestitam i tebi i Lani na Kuharicama!

    ReplyDelete
  10. Cestitke povodom objavljivanja kuvara! Prelepo izgleda, sudeci po ovim fotkama...
    Odlicne kalzone! :)

    ReplyDelete
  11. Spazila sma ovaj recept u Saletu i sačuvala. Nemam mesta u zamrzivaču inače bi i ja kao Lana napunila zamrzivač sa njim. Bravo za knjigu i jedva čakam da može da se poruči i kod nas.

    ReplyDelete
  12. calzone su baš odlične, pogotovo simpatične ovako malene
    knjigu sam vidjela na kiosku ali nisam taj put zastala da kupim, sigurno ću kupiti obje knjige da imam u kolekciji

    ReplyDelete