Trebalo je da mi vidite osmeh kada sam idući sa trafike otvorila ovomesečni broj Sale & Pepe. Sve sama čokolada sa pomoradžom. Sva sreća pa imam uši :) Odmah sam se odlučila za ovaj tart i napravila ga prošli vikend.... Gotov je za čas, u svakom pogledu. Brzo i lako sam ga pripremila, a još brže i lakše smo ga pojeli. Napravila sam samo jednu malu izmenu, dodala sam sok od pola pomorandže u punjenje. Po sistemu što više to bolje. Tart je prilično jak sa svom tom čokoladom i ako vam se slučajno učini da biste mogli još jedno parče da pojedete odmah posle prvog, razmislite još jednom....
Predlažem da uz ovaj tart pravite odabir prazničnih poslastica.
Sastojci:
za testo:
220 g brašna
100 g putera
50 g šećera u prahu
1 jaje
naribana kora jedne pomorandže
prstohvat soli
za punjenje:
300 g čokolade za kuvanje
2 jajeta
4 žumenceta
50 g šećera u prahu
sok od pola pomorandže
naribana kora jedne pomorandže
80 ml slatke pavlake
Izblendirajte brašno sa hladnim puterom isečenim na kockice, šećerom u prahu, rendanom korom jedne pomorandže i malo soli. Dodajte jedno jaje i nastavite da mutite dok se testo ne oblikuje u kuglu. Uvijte ga u foliju i stavite u frižider na najmanje pola sata.
Razvučenim testom obložite kalup za tart prečnika 22 cm. Prekrite ga papirom za pečenje, preko papira dodajte zrna pasulja da prekriju celo dno, pa tako pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Uklonite paprir sa pasuljem i pecite još 5-8 minuta.
Na pari rastopite 250 g čokolade za kuvanje. Umutite preostala jaja sa žumancima i šećerom da dobijete penastu smesu. Dodajte joj pavlaku, sok od pomorandže i rastopljenu čokoladu, pa sve pomešajte. Izlite smesu u pečenu koru za tart i prebacite u rernu zagrejanu na 160 stepeni na 30 minuta. Ostavite tart da se rashladi, pa ga ukrasite rendanom korom od preostale pomorandže i preostalom rendanom čokoladom.
Verzija za štampu
Obožavam čokoladne bombe. Naranča odlično paše uz čokoladu i sigurna sam da bih mogla i drugu kriškicu pojesti :D
ReplyDeleteSanja, ovo ti je božanstveno. I meni je omiljena kombinacija osim cimeta i čokolade, pomorandža. Ovo izdanje im je odlično. Ne znam da li si probala kandiranu koru narandže prelivenu sa čokoladom. E to je dekadencija.
ReplyDeleteKako ovo fantastično izgleda, dekoracija za desetku, ma sve je super, samo mi ne odgovara ono da se razmislimo za još neko parče više...
ReplyDeleteKrasan kolač, mora da je mirišala cijela kuća kad se pekao.
ReplyDeleteprekrasan je.Ja sam počela u čokoladne tartufe i slične kreme dodavati narančinu koricu, baš često. Odlična mi je ta kombinacija
ReplyDeleteI ja sam primetila ovaj divni tart! Predivno zvuci, uskoro cu ga praviti... :)
ReplyDeletečokolaa i naranča!! moja omiljena kombinacija,ovo moram probati
ReplyDeletePrekrasan tart i savršena kombinacija naranče i čokolade!
ReplyDeleteLijep pozdrav!:)
Mogu ti reci da su ti fotografije cak i bolje od originala u Sale%Pepe, napravila si fantastican slatkis, a jako su mi slatke i soljice u pozadini.:))
ReplyDeleteJedna od molih omiljenih konbinacija ukusa: čokolada i narandža, fantastičan spoj. Odlične su ti fotke!
ReplyDeleteObožavam kombinaciju čokolade i naranče, tako da si zaista potrefila što si dodala i sok i koricu. Sigurna sam da je za prste polizati!
ReplyDeleteKrasno izgleda. Sa kombinacijom čokolade i naranče nemožeš fulati.
ReplyDeletemeni je fenomenalno kad vidim fotke sa kojih jednostavno isijava atmosfera...bravo! kolac izgleda fenomenalno :-))
ReplyDeleteRadila sam nešto jako slično, samo s dodatkom limunai moram priznat da obožavam tartove od čega bili, no impak mi je čokolada najmilija! Tako lijepe fotke!
ReplyDeletečokolada i naranča, moja kombinacija, obožavam, pa vjerujem da bih uzela i drugi komad :)
ReplyDeletečisto savršenstvo :)))
ReplyDeleteU strahu da ispadnem totalni duduk - zrna pasulja? Zašto?
ReplyDelete