Nisam baš nešto euforična što se tiče predstojećih praznika ali sam sigurna da ćemo dobro jesti, ako ništa drugo. Posle toga ide djeta. Neminovno.
Za Novogodišnju večeru predlažem ovo jelo, ili nešto slično. Sa fileom nikako ne možete da pogrešite, a sos zavisi od ukusa. Ako niste raspoloženi za voćnu kombinaciji, standardna varijanta sa šampinjonima će svakako jako dobro proći....
Sastojci:
1 svinjski file (cca 500 g)
marinada
maslinovo ulje (cca 3 kašike)
1 kašika aceto balsamica
1 kašika estragon senfa
so i dosta sveže samlevenog bibera
sos od šumskog voća
200 g šumskog voća
2,5 kašičice meda
1/2 sušene majčine dušice
1/4 kašičice sušene žalfije
100 ml kupinovog vina
50 ml vode ili povrtnog temeljca
1/2 kašičice gustina
so i biber, prema ukusu
Sve sastojke za marinadu pomešati u većoj činiji pa ih malo umutiti viljuškom da se sastojci povežu. File seći na komade 2 cm pa staviti u marinadu, ostaviti preko noći u frižideru. Izvaditi iz marinade pa oblikovati tučkom za meso da bude ovalnog oblika. Na tiganju zagrejati malo ulja i peći meso 2-3 minuta sa svake strane, dok ne porumeni. Meso odlagati na topao tanjir. U tiganj doliti vino pa pustiti da proključa, onda dodati šumsko voće, kuvati na tihoj vatri. Voće gnječiti viljuškom dok se skroz ne raspadne. Dodati med i ostale začine. Količinu meda prilagoditi ukusu sosa, treba da bude slatkasto kiseo. Dosuti gustin rastvoren u vodi i kuvati do željene gustine. Meso servirati na tanjire i preliti sa sosom. Za prilog poslužiti restovani krompir sa šargarepom ili nešto slično po vašem ukusu.
Isprobala Maja
Verzija za štampu
meni se jako sviđa ovaj tvoj prijedlog :)
ReplyDeleteBaš po mom ukusu :)
ReplyDeleteTacno sam ovakav Maslinkin komentar i ocekivala, ovo mi je odmah zalicilo na nju :) Divna kombinacija :)
ReplyDeleteSvidja mi se kombinacija, mada nisam bas sigurna za moje, ali u svakom slucaju vrlo privlacno sve izgleda po sastojcima... druga fotka sa casom vina je fantasticna!;)))
ReplyDeleteKrasan prijedlog, jako mi se sviđa!
ReplyDeleteUgodne blagdane i sve najbolje u Novoj godini!
Lijep pozdrav:)
Bogovski predlog!
ReplyDeleteSkupila sam nekoliko ovih mesno vocnih varijanti i samo cekam da protutnje ovi praznici pa da krenem sa isprobavanjem. Kod mene se te kombinacije jos uvek nisu udomacile i bas me zanima kako ce moji reagovati na nove ukuse :)
obožavam kupinovo vino, ovo tvoje jelo ima malo divljački štih, prava svečana gozba!
ReplyDeleteOvakva jela i kombinacije jako volim, posebice kada je u pitanju ovakav sos o od bobičastog voća. odlično je i super izgleda !
ReplyDeleteLijepe blagdane i Sretnu Novu 2012.godinu tebi i tvojima želim !
Mljac! :)
ReplyDeleteDraga Sanja, ogromne čestitke za zasluženu kuharicu, iskrene želje za nove uspjehe i isprike što mi je toliko trebalo da svratim u posjete!
Sretan Božić i Nova godina tebi i tvojim najmilijima! :)
Ovakva jela zaslužuju da budu na blagdanskom stolu! Savršeno, a umak posebno!!
ReplyDeleteSretan Božić tebi i tvojoj obitelji :)
Krasno izgleda, baš blagdanski svečano.
ReplyDeleteSretan Božić i Nova godina 2012.
Rado bih ti došla na doček, ako ovo spremaš :)
ReplyDeleteDraga Sanja, sve najbolje u 2012. godini tebi i tvojoj porodici, od srca želim!