Postoji puno recepata za pogačice na bazi sira i putera. I uglavnom mi se nisu dopadale zbog previše putera/margarina, ovog puta sam i više nego prepolovila standardnu količinu istog. I sve je bilo odmah mnogo bolje. Umesto belog brašna sam stavila brašno za crni hleb koje skoro pojavilo kod nas (pod tim nazivom). Koristila sam ga već nekoliko puta i jako mi se dopada. Slobodno ga zamenite sa belim, vodeći računa da njega treba ipak nešto malo više. Parmezan daje ovim pogačicama karaketrističan šmek i upravo on ih čini drugačijim. Ako očekujete neko društvo napravite barem duplu ako ne i troduplu meru jer ih zaista ne bude puno.
Sastojci:
25 komada
200 g sremskog sira (sveži kravlji sir)
230 g crnog brašna
100 g putera
60 g parmezana
so
za premaz:
1 žumance
2 kašičice mleka
2 kašičice parmezana
lan i susam
krupna morska so
Od sremskog sira, razmekšalog putera isečenog na kockice, parmezana i brašna umesiti meko testo. Umotati ga u streč foliju i ostaviti ga na sat vremena u frižideru. Kidati testo rukama i oblikovati male kuglice. Redjati ih u pleh postavljen papirom za pečenje. Svaku kuglicu blago stisnuti rukom ili dnom čaše, vodeći računa da pogačice ne budu previše tanke. Žumance razmutiti sa mlekom pa premazati pogačice,zatih ih posuti sa lanenim i susamovim semenkama i sa soli. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200° C 30 - ak minuta, dok ne dobiju lepu boju. Poslužiti dok su još tople.
Recept za štampu
Ma fenomenalne su i pogačice i fotografije i uvijerena sam da su jako fine..probat ću ovo prvom prilikom...
ReplyDeleteČim je parmezan naveden u popisu sastojaka, odmah mi se sviđa recept. Pa još i sjemenke po vrhu, super izgledaju.
ReplyDeleteIzgledaju neodoljivo!
ReplyDeleteFantastično mi izgledaju, moram ih probati napraviti! Hvala na receptiću:)
ReplyDeleteUgodan vikend:)
s parmezanom mi sve dobije novu dimenziju, volim ga :) Pogačice izvrsno izgledaju
ReplyDeleteJako lepo izgledaju. Ja sam jednom stavila parmezan u tetso kada sam pravila kiflice i oduševila se, tako da sad to često radim..:)
ReplyDeleteKakav je to "sitni sir"?
ReplyDeletePogačice izgledaju neodoljivo ali imam dilemu što se tiče sira. I ja često maslac zamijenim svježim sirim ili ricottom pa pretpostavljam da je to isto. (Eh, sada ćeš tek biti u dilemi, svježi sir je nešto kao sremski ili švapski sir:)
Pozdrav!
Hvala devojke!
ReplyDelete@ Snjezo, sremski bi bio tacaniji naziv, evo promenucu u receptu, sinoc mi je to promaklo....
Jako mi se dopada recept. Imam nešto slično, ali kao što si rekla, nekako mi se čini da ide previše margarina u njih. Ove tvoje fantastično izgledaju!
ReplyDeleteVolim raditi ovakve pogačice, a posebno mi se sviđa što su ove tvoje s crnim brašnom. jedino ne znam kakav je to sremski sir - da li je to neka vrsta tvrdog sira ili je to meki kravlji sir?
ReplyDelete@Κάθαρσις jeste to je svezi kravlji sir...ah ti sinonimi! Nikako da ubodem ime....
ReplyDeleteIzgledaju prekrasno mekane ,vjerovatno i punog okusa sira koji volim u tijestu.
ReplyDeleteJa sam nedavno napravila te najklasičnije pogačice, sa puno masnoće. I extra su ispale, čekaju na objavu već neko vreme. A duže vreme nisam razmatrala taj recept, radila isto nešto po svome, sa više sira i malo masnoće :)
ReplyDelete