March 17, 2011

Krem čorba od šampinjona sa korenastim povrćem




Pre par dana sam pripremala Rolnice od piletine sa sampinjonima i preostalo mi je sampinjona pa sam resila da sutradan od njih napravim krem corbicu, al sa malo drugacijim ukusom. U marketu sam spazila divan pastrnak i persun (koren), i odmah sam ih kupila i pozelela ih u svojoj corbici....celer koji jako volim sam preskocila jer on ima dominantniji ukus pa bi ubio slatkocu pastrnaka i njegov smek. A i celer mi je ionako savrsen za paradajz corbe.




I kada smo vec kod corbe setila sam se peha koji mi se desio kada sam je pripremala. Nekoliko dana pre toga sam kod prijateljice zapazila jednu sasvim pristojnu seckalicu sa bokalom za sok i kako sam i onako nameravala da kupim neku i uzmem takvu, uslovi prodaje su mi vise nego odovarali. I super, od luka ne pravi bas odmah kasu, sejk od banana je bio bas ekstra i sve u svemu zadovoljna sam novom igrackom. Dodje i ova krem corbica na red...sipam jedan deo povrca sa nesto corbe u bokal i miksiram i onda stanem da sipam jos, pritiskam dugme i nece, pa nece...pa nece...vadi cetku pa pasiraj rucno...trajala mi je seckalica citavih 5 dana.  Eno je jos stoji tamo ceka da se potpuno ohladim i odem da je zamenim......





Sastojici:

350 g šampinjona
1 veća glavica luka
2 srednja krompira
3 veće šargarepe
1 veliki koren peršuna
1 veliki paštrnak
1/2 vezice sitno seckanog peršun lisća
1/2 kašičice sušene majčine dušice
2 dl neutralne pavlake za kuvanje
3-4 kašike maslinovog ulja
so, vegeta i biber

 kocke prepečenog hleba




Šampinjone iseći na listiće pa ih propržiti na zagrejanom ulju, dodati luk i pržiti još minut-dva, sipati malo vode pa  dinstati. Ostalo povrće očistiti i oprati, zatim iseći na veće komade tako da posle možemo izvaditi povrće, a šampinjoni da ostanu. Staviti povrće pa i njega kratko dinstati. Naliti litrom vode ili supe , posoliti i dodati vegete. Kuvati dok povrće ne omekša. Izvaditi povrće iz čorbe pa ga izblendirati. Vratiti u lonac i pustiti da sve još jednom prokuva, po potrebi dodati još supe. Staviti majčinu dušicu. Kada se malo prohladi usuti pavlaku i posuti persšunom i sveže samlevenim biberom. Uz čorbu poslužiti kocke prepečenog hleba.

Verzija sa stampu


Pin It Now!

8 comments:

  1. Šampinjone obožavam u svim jelima,a tvoja juha mi izgleda jako ukusan i mirisna. Sigurno ću je napaviti, hvala ti na ovom odličnom receptu.
    Lijep pozdrav.

    ReplyDelete
  2. Prelepo. Apsolutno se slažem za celer, da je prelep ali da dominira i da si dobro uradila što ga nisi stavila. Sama znaš kako ja volim supice i čorbice. Zabeleženo! Dopadaju mi se kockice od hleba. Ne pravim ih tako često, da ne povećam kalorijski unos, ali sada pošto sam s stesala podsetila si me da krenem da ih ubacujem u čorbice.

    ReplyDelete
  3. Ja sam se najela samo gledajući u tvoje prelepe fotke ove čorbice :). Fantastična je, volim ovakva jela, volim, volim... ma obožavam ;)

    ReplyDelete
  4. Predivna je juhica, jako volim ovakve kremaste i mirisne poput ove tvoje....slikice baš super!

    ReplyDelete
  5. obožavam kremaste juhice, pogotovo sa gljivama, odlične fotke

    ReplyDelete
  6. odlično.. prava čorba kada dođeš s posla za ručak..

    slikice su mi genijalne

    ReplyDelete
  7. super juha ! znam da bi mi se definitivno svidjela, prekrasno izgleda !

    ReplyDelete