Sve je pocelo bezazleno, od prostog razmisljanja sta imam u frizideru i sta treba da kupim, pa spanac koji mi ovih dana ne izbija iz glave, i naravno sta bi bilo zanimljivo napraviti za blog.....
Jeste znam, traje priprema ovakvih stvari puno duzo nego sto bi trajalo da sam sve stavila u veliki kalup za kis, ali je meni bilo uzivanje, sve, od pripreme prhkog testa, koje izuzetno volim i cija mi je priprema oduvek isla, preko odabira i sredjivanja svega za postavku "scene" za fotografisanje i fotografisanje koje me neverrovatno ispunjava...
Uzivali smo u ovoj kasnoj veceri, zaista...vredi potruditi se.
Sastojci:
Za 10-12 komada
Testo:
150 g kukuruznog brasna
200 g belog brasna
200 g maslaca/margarina
kasicica soli
4-5 kasika ledene vode
Nadev:
150g krem sira
150 g feta sira
120 g svezeg spanaca
150g pancete ili slanine
4 cena belog luka
zumance
2 mlada luka
so, biber
Pomesajte obe vrste brasna i dodajte so, pa maslac isecen na listice, gnjecite viljuskom dok se ne stvore krupne mrve, dodajte 3 ili 4 kasike vode pa mesite, dok ne dobijete glatko testo, po potrebi dodati jos jednu ili najvise dve kasike vode. Napraviti loptu od testa koju zavijete u providnu strec foliju i ostavite najmanje pola sata u frizideru.
Zagrejati rernu na 175 stepeni
Oprati i ocistiti spanac pa ga skuvati, a zatim ga iseckati sitno ili ispasirati u blenderu. Izmutiti krem sir sa zumancem i ohladjenim spanacem, ako je potrebno dodati so i staviti malo sveze melvenog bibera. Slaninu iseci na male listice i preprziti je na malo ulja, izvaditi slaninicu i odliti visak masnoce pa samo kratko proprziti sitno iseckan beli luk, tek da zamirise.
Testo podeliti na dva dela, pa jedan razvici izmedju dva komada strec folije a drugi drzati u frizideru. Oblagati modlice namazane margarinom, svaku izbuskati na nekoliko mesta viljuskom pa stavljati u frizider, da bi testo bilo hladno kada se stavi u rernu. Peci samo testo 5 minuta. Nakon toga staviti nadev; smesu od krem sira, zumanca i spanaca rasporediti ravnomerno po kalupima, oko jedne kasike u svaki, pa dodati feta sir izdrobljem viljuskom, na vrhu poredjati slaninu i maldi luk iseckan na kolutove i staviti po malo belog luka i ulja u kome se przio. Peci oko 25-30 minuta ili dok lepo ne porumeni.
Verzija za stampu
I ja bi uživala u ovakvoj klopi :), predivno je i baš po mom ukusu a fotkice... bez teksta sam ;)
ReplyDeleteUh, ja bi u ovom uživala, šteta što moj muž ne voli špinat, pa ga nikad ni ne spremam :(
ReplyDeleteDivna kreacija,...i fotografije takodje!
ReplyDeleteOdlično, kako ne biste uživali. Trud se očito isplatio! Krasne slike!
ReplyDeleteDivni i vrlo dekorativni,bas mi se jako ,jako dopadaju!
ReplyDeleteSavršeno lepo i neobično...volela bih da imam ovaakve modlice pa da probam...
ReplyDeletePrekrasno i inspirativno, fotke odlične.
ReplyDeleteSJAJNO!!
ReplyDeletePrekrasno, uz ovakve slatke mini quiche se ne moze ne uzivati! Lijepo prezentirano! :)
ReplyDeleteUna creación muy buena,un mini quiche para una oportunidad gourmet,abrazos.
ReplyDeleteJako fino, jako lijepo, odličan recept i sigurna sam da ste u ovoj večeri uživali !
ReplyDeleteI ja se volim pozabaviti minijaturama iako traže više vremena nekako mi je gušt i raditi ih i poslije vidjeti na stolu :)
prekrasno izgledaju ove mini pite, odlične namirnice, jako fino!
ReplyDelete